• Jättepumpa "Shokichi Red" F1

Jättepumpa "Shokichi Red" F1

Cucurbita Maxima Duchesne​​​​​​​
  • Tillverkare: Semo
  • I paketet: 8 s.
  • Tillgänglighet: I lager
  • 2.52€


Vintersquash "Shokichi Red" F1 (Jättepumpa).

Portsioonkõrvits "Shokichi Red" F1.
Jaapani portsjonkõrvitsa liik "Hokkaido" sorditüüpi. Keskhiline, 90-100 päeva, maitse magusavõitu, kastanit meenutav.  Vili kaalub 1-1,5 kg.   
See kõrvits tunneb end Eesti tingimustes hästi, kasvatatakse tavalise tehnoloogia järgi. Viljad on tehnilises küpsuses tumerohelised valgete triipudega, vastavalt valmimisele muutub värvus punakas-oranžiks.
Jaapanis on tuntud "Kabocha" nime all, mis tõlkes tähendab kõrvitsat. Inglispärane nimetus „Talvekõrvits“ viitab tema pikale säilitusajale. Prantsusmaal kutsutakse "Potimarron", see moodustub kahest sõnast „Potiron“- kõrvits ja „Marron“- kastan, kuna maitselt meenutab kastanit.
Kõrvitsat võib kasvatada nii otsekülvil avamaale kui ka istikutest. Enne külvi soojendatatakse seemneid 2-3 tundi +60°С juures või leotatakse ööpäeva "Epini" lahuses (2-7 tilka 100 ml vee kohta). 
Pärast leotamist külvatakse seemned kohe maha või idandatakse. 
Pikkade väätidega sorte on parem 10-15 cm istikupottides kerges toitaineterikkas mullasegus ette kasvatada. 
Maa valmistatakse ette järgmiselt. 
Sügisel kobestatakse algul kergelt, 2-3 nädala pärast aga kaevatakse maa 25-30 cm sügavuselt läbi ja antakse orgaanilist (5-10 kg/m2) või mineraalväetis (nitrofoskat 30-40 g/m2). Kevadel kobestatakse muld rehaga läbi. Teistkordselt kaevatakse maa läbi 1-2 päeva enne külvi.
Raskel ja niiskel mullal tehakse peenrad. Orgaanilise väetise vähesusel antakse seda vaid istutusauku (1-2 kg). Soovitav on lisada veel superfosfaati ja kaaliumsulfaati. Savisel pinnasel antakse ämber saepuru, mis segatud ammooniumnitraadiga (20 g), klaasitäie nitrofoska ja liitri puutuhaga.
Kõrvits istutatakse avamaale, kui õhutemperatuur on +15+18°С, muld aga 10-12 cm sügavusel +10+12°С - suureviljalise ja kõvakoorelise kõrvitsa ning +12+13°С muskaatkõrvitsa puhul (s.o. umbes mai lõpus). Pikkade väätidega sordid istutatakse ühte ritta peenra keskele. Taimede vahe 0,75-2 m. Põõsakõrvitsad istutatakse 1,2x1,2 m või 70x70 cm. Igasse auku pannakse suureviljalisel kõrvitsal 2 seemet, 3- paksukoorelisel ja 4-5 muskaatkõrvitsal. Pärast külvi kaetakse koht multšiga.

* Väga maitsva kõrvitsasupi retsept.
Tänu õllele, ühele peamistest koostisainetest, on supp meeldiva leiva kõrvalmaitsega. Supp on väga populaarne baierlaste hulgas, võib-olla seetõttu, et tehakse õllest – see on roa peamine koostisosa.
Supi valmistamine algab kõrvitsast „Hokkaido“ (1kg). Ta jagatakse neljandikeks ja igalt osalt eemaldatakse seemned. Kõik viimseni, kuna kibedus võib rikkuda kogu roa.
Edasi lõigata neljandikud väikesteks kuubikuteks. Puhastame kaks sibulat (šalott) ja peenestame. Valame potti veidi õli ja kuumutame veidi köögivilju, lisame mett ja maitseaineid. Vajalik on ka sool ja Cayenne`i pipar, et see annaks koos köögiviljadega praadides neile aroomi. Siia lisame ka õlle (250-350 ml). Siis valmistame seda rooga niikaua, kuipalju vaja on õlle aurustumiseks ja järele jääks vaid veidike puljongit. Kui õlu on aurustunud, siis lisame piima (150 ml) ja koort (150 ml). Edasi valmistatakse 30 minutit, kuni kõrvits pehmeneb, siis jääb üle vaid püreestada. Selleks kasutame blenderit. Ongi kõik, püreesupp ongi valmis.
Õlu annab supile kergelt tajutava ja väga meeldiva leiva kõrvalmaitse. Kõrvits, sibul on lihtsad talurahva toiduained, kuid roog saab neist eriliselt hõrk.

Portsioonne kõrvits Hokkaido

Тыква порционная "Shokichi Red" F1.
Тыква сортотипа "Hokkaido" – разновидность порционной японской тыквы.
Среднепоздняя, 90-100 дней, вкус сладковатый, каштаново-ореховый. Эта тыква прекрасно себя чувствует в условиях Эстонии, где выращивается по обычной технологии. Плоды волчковидные: в технической спелости тёмно-зелёные с белыми продольными полосами, а по мере созревания их цвет меняется на красно-оранжевый.
Эта тыква известна в Японии как Кабоча (Kabocha) – в переводе с японского – "тыква". Английское толкование – Зимняя тыква – за длительный период хранения. Во Франции называют "Potimarron", образованного из 2-х слов: "Potiron" (тыква по-французски) и "Marron" (каштан), т. к. вкус напоминает каштановый орех.

Выращивают тыкву как посевом семян в открытый грунт, так и через рассаду. Семена перед посевом прогревают при +60°С в течение 2-3 ч или намачивают в течение суток в стимулирующем растворе "Эпина" (2-7 капель на 100 мл воды). После намачивания семена высевают сразу или проращивают. 
Длинноплетистые сорта лучше выращивать рассадой в горшочках диаметром 10-15 см с лёгкой питательной смесью.

* Рецепт очень вкусного супа "Кюрбис" (из тыквы Хоккайдо)
Благодаря пиву, одному из главных его ингредиентов, суп обладает слегка уловимым и приятным хлебным привкусом. Суп кюрбис особенно популярен у баварцев, возможно потому, что готовится он на пиве – одном из главных ингредиентов этого блюда.
Приготовление супа кюрбис начинается с тыквы "Хоккайдо" (1 кг). Её следует разделить на четвертинки и удалить из каждого куска семечки. Все до единой, потому что горечь может испортить весь вкус этого блюда.
Далее режем четвертинки тыквы на более мелкие кубики. Чистим две луковицы (лук шалот) и мелко его нарезаем. Наливаем в сотейник немного масла и чуть припускаем наши овощи, добавив сюда же мёд и приправы на свой вкус. Необходимо сразу посолить и добавить кайенский перец, чтобы он тоже поджарился с овощами для аромата. Сюда же добавляем пиво (250-350 мл). Теперь готовим ровно столько времени, сколько понадобится для того, чтобы всё пиво выпарилось и осталось лишь немного бульона. Когда пиво выпарилось можно залить молоко (150 мл) и сливки (150 мл). Дальше всё готовится тридцать минут, пока тыква размякнет, и тогда суп останется только измельчить в пюре. Ну а затем используем блендер. Вот и всё - суп из тыквы готов.
Пиво придаёт ему слегка уловимый и очень приятный хлебный привкус. Тыква, лук - казалось бы, простые крестьянские продукты, но при этом блюдо получается очень даже изысканным.

Eng.: Kabocha pumpkin (type "Hokkaido"). Suom.: Jättikurpitsa (Talvisquash). Sven.: Jättepumpa (Vintersquash).

Skriv en recension

OBS: HTML översätts inte!
    Dålig           Utmärkt
Captcha
Top