Lilli hakati toiduks tarvitama juba tuhat aastat tagasi. Seejuures mitte ainult kaunistamiseks, vaid ka salatites ja jookides. Meie päevil on söödavad lilled tekitanud uuesti huvi. Neid lisatakse keedistesse ja džemmidesse, külmutatakse jääkuubikutes jookide kaunistamiseks, kasutatakse marinaadides ja ka lihtsalt kaunistamiseks.



Paljud lilled on söödavad, kuid on ka mürgiseid, seepärast tuleb enne kindlalt veenduda, mis asi taldrikul on ja kas õied on korjatud oma aiast või ostetud. Reeglina on kõikide juurviljade ja maitsetaimede õied söödavad. Jaapanis kasutatakse laialdaselt krüsanteeme, Euroopas mungalilli, kirikakraid ja kannikesi – neid lisatakse salatitesse ja kasutatakse kaunistamiseks kõige sagedamini. Idamaade kulinaarias on ammu tuntud roosid. Õrnu kroonlehti kogutakse Liibüas laialdaselt ja töödeldakse otse kohapeal, et mitte ei läheks kaotsi hinnaline aroom. Edasi kasutatakse roosivett eksootilistes džemmides, seda juuakse ka lonkshaaval kange kohvi vahele või siis lisatakse külmale veele ja saadakse värskendav jook. Enamus roose on söödavad, kuid nii nagu ka teisi õisi, peab neid hoolikalt pesema ja vältida tuleb pestitsiididega töödeldud õisi. Kui kahtlete, siis parem ärge riskige. Ei maksa süüa roosi kroonlehtede alusel olevat valget osa, kuna sellel on üsna kibe maitse.



Kurgirohi (Вогаgо officinalis): rukkilillesinised tähekujulised õied. Kasutatakse punši, limonaadi, šerbeti, külmade suppide, juustu- ja kohupiimatoitude, tortide kaunistamiseks, kokteilides. Võib külmutada jääkuubikutes. Noori lehti võib lisada supile enne keetmise lõppu, eriti just kurgi- ja kapsaroogadele.
Saialill (Calendula officinalis): peened kuldkollased kroonlehed. Kasutatakse liha- ja kalasuppides, makaroni- ja riisitoitudes, lisandiks võile, salatitesse.
Päevaliilia (Hemerocallis fulva): õied ja kroonlehed sobivad hästi salatite ja tortide kaunistuseks, neid võib ka suhkrustada.
Pelargoon (Pelargonium species): õisi ja kroonlehti kasutatakse magustoitudes, karastatavates jookides, kokteilides, võib külmutada koos jääkuubikuga. Kasutatakse küpsetatud pirnide ja õunte maitsestamiseks. Värskete lehtede peal võib lasta tõmbuda kas piimal, koorel või siirupil, mida kasutatakse magustoidu, jäätise või kreemi valmistamiseks. Võib panna 1 lehe ka tee sisse.
Lavendel (Lavandula angustifolia): õied ja kroonlehed on kaunid ja maitsvad šampusepokaalis, šokolaadimagustoidus, tordil ja pirukal, šerbetis ja jäätises. Võib kasutada ka põhiroogades, raguus ja veinikastmes.
Kirikakar (Bellis species): kroonlehti võib puistata salatile, lahtisele võileivale, keedetud juurviljale, kasutada või lisandiks, makaroni- ja riisiroogades.
Mungalill (Tropaeolum majus): kergelt vürtsika maitsega. Õisi võib kasutada tervena salati, kohupiima ja juustuküpsetiste kaunistuseks, võileibade ja suupistete juures.
Roos (Rosa species): pisikesi õisi ja nuppe kasutada jäätise ja desserdi kaunistamiseks, suuremaid kroonlehti puistata magustoidule ja salatile. Kroonlehti ja õienuppe võib ka jääkuubikus külmutada ja kasutada jookides ja kokteilides (eriti šampusega). Suhkrustatud kroonlehti, õisi ja nuppe kasutatakse tortide ja magustoitude kaunistamiseks.
Lõhnav kannike (Viola odorata). Noored kannikeselehed on maitsvad salatis, õisi kasutatakse magustoidu ja karastusjookide kaunistamiseks. Võõrasemasid võib samuti külmutada jääkuubikus ja kasutada siis kokteilides. Õitega võib kaunistada mistahes magustoitu, tortidest kuni jäätiseni, neid võib ka suhkrustada.

Õiemarmelaad.
Saadud lehtedega kaunistada torti, jäätist või süüa niisama kui marmelaadi.
1. lahustage želatiin  1 pakk ½ klaasi veega.
2. samal ajal pange kroonlehed kandikule, et nad veidi kuivaksid.
3. kui želatiin on paisunud, lahustage 1 klaas suhkrut 1/8 kl vees ja pange tulele, lisage ettevalmistaud želatiin. Segage kuni täieliku lahustumiseni. Ärge keetke !
4. kuni "magus segu" veidi jahtub, paneme kroonlehed vormidesse.
5. valame üle veidi jahtunud magusa seguga.
6. paneme külmikusse täielikult jahtuma ja tarduma.
7. lehekesi on kerge noa või lusikaga välja lõigata, vastavalt sellele, mida soovite.
Maitse: mitte väga magus. Meeldiv. Konsistentsilt meenutab marmelaadi. Värv säilib täielikult, tänu želatiinile omandab läike. Sel meetodil valmistatud puuviljade hoidmise aeg on umbes kuu.

Õite suhkrustamine.
Toiduks tarvitatavad õied peske korralikult ja kuivatage paberkäterätil. Et teha suhkrustatud õisi kaunistusteks, tuleks vahustada veidi munavalget ja kanda see peene pintsliga üleni kroonlehtedele või õienuppudele. Puistata seejärel üle tuhksuhkruga, raputades seda läbi sõela. Tuhksuhkrut võib värvida ka õie tooni. Liigne suhkur raputada maha, kroonlehed võib kuivatada paberkäterätil, õied (näiteks roosi või liilia) siduda niidiga varre külge ja riputada õied allapoole kuivama.

* Munavalge abil suhkrustatud õied näevad pidulikud välja, kuid ei säili üle 5 ööpäeva: