Meie oludes valmivad ainult varajasemad tubakasordid. Kasvukohaks valida varjuline päikesepaisteline põhja- ja idatuulte eest kaitstud kergem liivane maatükk. Tubakas on nõudlik, muld peab olema hästi haritud ja kobe. Kui muld on taime kasvu algul õhurikas, soojeneb ta kiiremini. Pärast mulla tahenemist kaevata maa 20—25 cm sügavuselt, rehitseda mõne päeva pärast tasaseks ja jätta seisma. Nädal enne tubaka väljaistutamist kaevata maa veidi õhemalt teist korda läbi, korjata välja umbrohujuured ja tasandada.
Laudasõnnikut tubakale ei anta (isegi eelmisest sõnnikuandmisest peab vähemalt kaks aastat möödas olema), kasvu ajal virtsaga kastmine ei sobi — see pikendab tubaka valmimist, rikub maitset ja lõhna ning põlemisel muutub tubakas praksuvaks. Ka fosforiväetisega olla tagasihoidlik. Pärast esimest ümberkasvamist võib anda 100 m 1 kg superfosfaati (suurem annus teeb tubakatuha mustaks). Kaaliumi järele on tubakas nõudlik. Ei sobi aga kaalisool, mis sisaldab tubakale kahjulikku kloori. Kui aga muud kaaliväetist ei ole, ei tohi kaalisoola anda 100 m üle 1 kg. Pärast esimest kevadist mullakaevamist puistata 100 m2 le 25 kg lehtpuutuhka.


Vääristubakas - Nicotiana tabacum

Tubakaistikud tuleb ette kasvatada kasvuhoones või soojas lavas. Seeme külvata aprilli keskel (mahorka ka mai algul). Kui kasvuhoonet pole, saab külvikasti ka tuppa panna. Külv teha soojenenud mulda ja katta peene õhukese mullakorraga. Pärast tärkamist harvendada taimed 1 cm vahedega. Nüüd peavad taimed saama valgust, niiskust, kord nädalas kobestada. Kui lava ei ole, tuleb taimed mai esimesel poolel teise kasti ringi istutada (50x50 cm kasti mahub 150 taime). Juuni algul on taimedel 5—6 pärislehte ja nad võib välja istutada.
10. juuni paiku on tavaliselt öökülmade oht möödas ja tubakas istutatakse tasasele avamaale või peenrale reavahega 50—55 cm, taimede vahe 20—25 cm. Istutada umbes 4 cm sügavusele ja kui kastmisel paar alumist lehte kattub mullaga, on see normaalne.


Mahorkatubakas - Nicotiana rustica.

10 päeva pärast istutamist kobestada reavahed kõplaga, kuhjates mulla reavahe keskele (mitte taime ümber). Järgmine muldamine on 2 nädala pärast ja siis tõmmatakse muld taimede ümber. Kui kasv tundub kidur, võib esimesel reavahede harimisel anda mõnda salpeetrit (5 g, s.o 1 tl iga taime kohta), raputades selle poolkaares ümber taime. Edaspidi jälgida, et muld ridade vahel ei oleks kinni tallatud, umbrohi võimust ei võtaks. Põuasel ajal kasta (õhtupoolikul, päikese käes seisnud veega). Kastmise järel järgmisel päeval mulda kobestada.
Oluline on õigeaegne latvade kärpimine. Kui taimel ilmuvad õienupud, tuleb need koos ladvaga ära lõigata, ka hiljem tuleb ladvavõsud kõrvaldada. Õitsemme kulutab taimel palju kasvujõudu. Valminud lehed tuleb juba kasvuajal järkjärgult ära murda. Lehed on valminud, kui nad muutuvad kollakalt tähniliseks ja on käetud nagu meepiiskadega. Lehed valmivad alt üles, kõige enne maapinna ligi (kuigi nende kvaliteet on halvem). Kõige väärtuslikum on 10—12 varre keskosa lehte kuni tagasilõigatud ladvani.
Pärast korjamist jäetakse tubakalehed väikestesse hunnikutesse 3—4 päevaks kinnikaetult seisma (lehed lähevad soojaks ja värv muutub ühtlasemaks kollaseks). Valminud lehti murtakse 2—3 korda kasvuajal ja enne öökülmi lõigatakse kogu taim ligi maad maha (jäetakse 3—4 päevaks hunnikusse), seejärel murtakse lehed varte küljest ja kuivatatakse nöörile aetult (näit katuse all roovlattide vahel).

Tubaka kuivatamine
Tubakalehtede nöörile ajamiseks valmistada traadist pikk nõel (sellega saab kiiremini töötada kui tavalise kotinõelaga). Lehed torkida vartpidi nõelale, kui nõel täis, tõugatakse lehed nõela järel olevale nöörile nii, et iga leht oleks teisest mõni millimeeter eemal. Lehti täis nöörid seotakse selleks tehtud raami külge, mis päeval on päikese käes ja ööseks viiakse varju alla.
Kuivatamisraami tegemiseks võtta 5 latti (liistu), neli tk 2 ja üks 2,5 m pikkune. Raam lüüa kokku nii, et pikem latt ulatuks 25 cm pikkuselt kummaltki poolt raami yälja, ka- kolme püstlati otsad jäetakse 25 cm pikkuselt väljapoole ülemist latti (nii on raami hõlpus tõsta).
Raami ühele küljele lüüakse kõigele kolmele püstlatile 25 cm vahedega naelad, painutades keskmise lati naelad ülespidi kõveraks. Kuivatamisnööri pikkus olgu 2,5 m. Lehtedega nöör seotakse pinguletõmmatult raami kahe äärmise naela külge ja keskkoht tõstetakse keskmise raami lati kõverale naelale.

Päeval pannakse raam horisontaalselt maapinnaga maasse löödud harkidele (rohi niidetakse alt ära). Öösel ja niiske ilmaga on raamid hoones serviti. On lehed kuivanud, võetakse need raamilt, seotakse kimpu ja riputatakse lakke (seinal rippudes lehed pudenevad). Kui lehed on ruumis niiskeks tõmbunud, viia lehekimbud kuiva päikesepaistelise ilmaga välja. Kuivad tubakalehed võivad kuivas köhas seista mõne kuu, kuid osa neist võib ka pooleteise kuu möödumisel parkida ja tarvitusele võtta .
Enne parkima asumist, viia kuivad tubakalehekimbud päevaks või paariks keldrisse, kus nad muutuvad pehmeks. Lehti võib ka järk-järgult veidi sooja veega piserdada. Niiskunud lehtedest tõmmatakse nöör välja, sorteeritakse, silutakse üksikult sirgeks ja pannakse 20 lehelistesse kimpudesse. Lehepakid laotakse lehe vartega vastamisi tihedalt paberiga vooderdatud 10—15 kg mahutavatesse puu- või plekk-kastidesse. Tubakapakike hoida 50 X kohas soojas. Käärimine kestab mitu nädalat, aeg-ajalt tuleb pakke kontrollida ja ümber laduda. Tubakalehed peavad olema parajalt niisked, kui on kuivad, piserdada veidi. Pärast käärimist on tubakas kasutamiskõlblik.

Nicotiana tabacum.