Tiheda rohuga katus on võimeline neelama kuni 80% sademetest ja hiljem 60% niiskusest atmosfääri tagastama. Peale selle kaitseb „elav katus“ katusekattematerjali ultraviolettkiirguse kahjuliku mõju eest, moodustab heliisolatsiooni, vähendab küttekulutusi, kaitseb maja ülekuumenemise eest (toimub looduslik õhuvahetus). Ta on tuleohutu ja mis veel eriti hinnatav – dekoratiivne.

Tänaseks on katusehaljastuse tunnustatud liidrid saksa, norra ja jaapani spetsialistid. Tänapäeva ehitusmaterjalid ja läbimõeldud tehnoloogia lubab neil linnamajade katused muuta aedadeks ja parkideks, aga maakohtades muuta majade, kuuride, aiamajade ja isegi koerakuutide katused roheliseks aasaks või õitsvaks kinguks. Sealjuures on Saksamaa ehitajad õppinud haljastama mitte ainult siledaid ja ühekaldega (mitte üle 45*C) katuseid, vaid ka viilkatust, kivikatust ja püramiidkatust.
Iga „roheline“ katus koosneb mitmest kihist.

Alus. Murukatuse alus kaetakse tiheda roovitusega. See tehakse servatud laudadest või vineerplaatidest, mis kaetakse tõrvaga või kasutatakse spetsiaalset ehitusvahtu.
Veeisolatsioon. See on üks tähtsamaid koostisosi. Tavaline tõrvapapp ei pea vastu taime juurte kahjustavale mõjule. Sellepärast on väljatöötatud kummivaiku sisaldav tugev polümeermaterjal. Õhukambrid kahe membraani vahel takistavad vee läbiimbumist ja seega ka taime juurte läbikasvamist kaitsvast materjalist. Üks levinumaid materjale veeisolatsiooniks on fundalin. See materjal laotatakse krobeline pind allapoole, kinnitatakse ainult äärtelt, vahekohad ühendatakse montaaživahtu kasutades või liimides lahustiga. Läbijooksud suletakse hermeetiliselt kasutades  kile tükke ja spetsiaalset pastat.

Soojendus. Kasutatakse rullmaterjali, penoplasti või puistmaterjale (keramasiit, kruus), mida kinnitatakse metallsõrestikuga. Sealjuures selle kihi asetus murukatuses võib olla erinev. Ühe tehnoloogia järgi pannake soojusisolatsiooni kiht vahetult juurekaitse kihi peale, teise tehnoloogia järgi aga laetalade vahele roovituse alla. 
Drenaaž. Siin on samuti erinevad variandid: kas veeäravoolu rennid või drenaažitorud kruusakihis katuse ääres. Et pinnas ei ummistaks drenaažisüsteemi, kaetakse see geotekstiiliga või spetsiaalse filtreeriva kangaga. Selline kangas mitte ainult ei kindlusta drenaaži töötamist, puhastades vett mullaosadest, mis muidu moodustaks vihma ajal läbimatu kihi, vaid ka kaitseb taimkatte ja substraadi ärauhtumist.

Substraat. Viimane operatsioon -  mullaseguga katmine ja taimkatte loomine. Seda võib teha kolme erinevat moodi. : külvata muruseeme substraati, kasutada valmismuru rulli, mis rullitakse 5-10 cm paksusele substraadile või kasutada kahte  mätta kihti. Haljastamise mooduse valik sõltub paljuski sellest, millist raskust (lisades tuule ja lumeraskuse), katusekonstruktsioon on võimeline taluma. Tavaline muld on liiga raske, kiiresti tihenev ja tihti ka bioloogiliselt aktiivne. Sellepärast kasutatakse katusel substraati, kus lisandina kasutatakse samblaturvast, komposti, keramsiiti (4 – 8 mm), perliiti, lavaliiti (2 – 8 mm). Muide mulla puistamise ajal peab liikuma mõõda ajutisi vildist või vaipkattest teeradasid.
Kui katuse kalle on rohkem kui 18*, tuleb substraati ja või murukamarat kaitsta allalibisemise eest. Selleks paigaldatakse spetsiaalsed võred, puidust raamid, või traadist võrku. Allalibisemise kaitseelementide valik sõltub sellest, kuhu nad asetatakse: kas veekaitsekihi peale või alla.

Taimkate. Iga firma, kes tegeleb katuse haljastamisega, töötab välja oma taimekoosluse, arvestades kohalikke kliimatingimusi. Näiteks saksamaal kasutatakse õitsvates katustes selliseid mitmeaastasi taimi nagu kukeharjad, mägisibulad, köömen, kilbirohi, kellukesed, kipslilled, raudrohi, roomav floks ja teisi sarnaseid taimi. Taimkatte kõrgus ei ületa tavaliselt 30 cm, õitsema hakkavad lilled juunist ja õitsemine kestab septembrini. Enne taimkatte valiku tegemist jälgitakse aastaid nende vastupidavust kuivusele, külmale ja tuulele. Et mitte rikkuda ökoloogilist tasakaalu ja veekaitsekihti, katuseaias taimi ei niideta. Kastetakse ainult väga pikaajalise põua korral. Kui te nüüd tahate kindlasti muuta  oma garaaži, kuuri või keldrikatust roheliseks või õitsvaks aasaks, siis on, nagu öeldakse, trumbid teie käes. Euroopa ehitusmaterjalide turul on olemas kõik vajalikud matejalid katuseaia ehitamiseks. Head pealehakkamist!




Murukatus kukeharjadest.