0 arvamust  |  Lisa arvamus
Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch
Tootja: Franchi
Pakendis:18,0 g
Saadavus:Laos
2.74€
Maksudeta: 2.25€
Spargelkapsas (brokkoli) "Ramoso calabrese".
Kergelt kasvatatav, dieetköögivili.
Keskmiselt varane sort: tõusmetest valmimiseni kulub 77-86 päeva. Ei kaota pikka aega oma kaubanduslikku välimust. 
Kõrged maitseomadused. 
Ettekülv 01.03-20.03. Seemned võib külvata otse avamaale. Optimaalne idanemise temperatuur +18+20°C.
Annab kevadise ja suvise saagi. Ei ole nõudlik mulla suhtes.
Kasutatakse salatites. Lehed on helerohelisest kuni kuldkollaseni, mahlased, kergelt mõrkja maitsega.
Mõrkja maitse annab glükosiidi intübiin, mis omab raviomadusi, parandab seedimist ja vereringet.
Sisaldab fruktoosi, tselluloosi, erinevaid vitamiine, kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, naatriumsoolasid.
1 gramm = 250-300 seemet.
Seemnete külv.
1. kõigepealt desinfitseerige seemneid kuumas vees (+48+50°C) 15-20 minutit, seejärel jahutage.
Peale seda külvake 9 cm laiustesse pottidesse, mis on täidetud kompostmullaga. Külvi sügavus 1 cm.
2. pange potikesed kasvuhoonesse või spetsiaalsesse termostaati seemnete idanemiseks. Asetage valgele aknale klaasi lähedale.
Ärge unustage aegajalt kontrollimast, kas seemned on juba idanenud. Tavaliselt ilmuvad tõusmed 3-4 päevaga. 
3. 10 päeva pärast tulb külvi harvendada jättes potti ainult 1 kõige tugevama taime. Enne väljaistutamist tuleb taimi karastada.
Väljaistutamise ajaks peaks taimel olema 5-6 lehte. Taimede vahekauguseks jätta reas 25-30 cm ja ridade vahele 50-70 cm. 
See kapsas ei armasta happelist mulda, ei talu kõrget ega madalat temperatuuri ja temperatuuri kiiret langust.
Kasvatamine pikka aega +2+8°C juures viib taime putkumiseni, kapsa kvaliteet halveneb, kuumal kuival suvel aga moodustuvad õied väga kiiresti.
Samuti ei talu ta liigset kuivust – õhu kuivus mõjub halvasti saagikusele ja kvaliteedile. Samuti si soovitata teda kasvatada ühes ja samas kohas mitu aastat. 
Brokkoli eelistab viljakat, savikat, lammimulda. Hoolib sõnnikuga ja teiste orgaaniliste väetistega väetamisest (8-10 kg/m2).
Samuti mineraal (40-80 g/m2 kaaliumi ja superfosfaat) väetisi. Vajab kastmist. Eelkultuurideks sobivad porgand, kartul, uba, roheline.
Optimaalne kasvutemperatuur brokkoli kasvuks on +16+25°C ja õhuniiskus 85%, pH 6,5-7,5. 
Spargelkapsas kasvab kiiresti, pole vaja oodata kuni sarikas saavutab suured mõõtmed. Kuni pungad on suletud, on brokkoli maheda maitsega.
Pungade avanedes maitse halveneb kuigi on ta ka siis söögikõlbulik.

* Taimetoidusupp.
Sa vajad:
Brokkoli - 300 g
Kartul - 300 g
Porgand - 100 g
Rohelised herned (külmutatud või konserveeritud) - 100 g
Porrulauk - 100 g
Taimeõli - 50 g
Jahvatatud must pipar - valikuline
Sool - maitse järgi
Vürtsid - maitse järgi.

Valmistamine:
Koori kartulid ja lõika kuubikuteks või kangideks. Eraldage kapsas õisikuteks. Koori porgandid ja lõika kuubikuteks või viiludeks. Lõika porru viiludeks.
Pane porgandid ja porrulauk kuumutatud õlisse ning hauta tasasel tulel.
Aseta kartulid keevasse soolaga maitsestatud vette ja keeda pehmeks (15-20 minutit).
Kui rohelised herned on konserveeritud, võite need lisada kohe, kui vesi pärast kartulite lisamist uuesti keema läheb. Kui ostetakse külmutatud, asetatakse see 5 minutit enne kartulite valmimist, kui oma, siis veidi varem - 7-8 minutit.
Kui kartulid on keedetud, lisa pannile brokkoli ja praetud köögiviljad, lase keema tõusta, lisa maitseained.
Kata kaanega, tõsta tulelt ja lase 10-15 minutit podiseda.
Jahvatatud kreeka pähklid annavad supile originaalse maitse. Kui tervislikel põhjustel ei soovita praetud koostisosi lisada, siis porgandit ja sibulat võib keeta koos kartulitega ilma hautamiseta.
Tähtis: valmista taimetoidusupi jaoks korralikult köögiviljapuljong. Seda keedetakse kartulist, sibulast, porgandist, kapsast, sellerijuurest, petersellist ja muudest köögiviljadest. Suurteks tükkideks lõigatud köögiviljad valatakse hästi kuumutatud veega ja keedetakse kaane all madalal kuumusel umbes pool tundi. Pärast tule väljalülitamist laske sellel 15-20 minutit tõmmata, siis annavad köögiviljad ja ürdid puljongile maksimaalse maitse ja aroomi.

Vegetarian soup

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.