Phoenix canariensis (Kanaari datlipalm).

SOOVITUSED TOAPALMIDE HOOLDAMISEKS.
1. Istutusnõude ja -mulla valik.
Noori palme (5-6 aastat) kasvatatakse sügavates kitsastes savipottides kerges substraadis: 2-3 osa lehemulda, 1 osa kõdumulda, 1 osa turvast ja 1 osa liiva.
2. Istutamine
Suuremaks saades istutatakse palmid ümber kas puust pütti või mõnda mahukasse anumasse ja pannakse alusele asetatuna põrandale või väiksele kõrgendusele. Vanematele palmidele sobib vahepealseks ümberistutuseks järgmine mullasegu: 2-3 osa mättamulda, 1 osa lehemulda, 1 osa kõdumulda, 1 osa turvast ja 1 osa liiva. Järgmisel istutamisel lisatakse suurte palmide puhul istutusmullale veel 1 osa savi. Palmid on pikaealised toataimed. Neid istutatakse ümber kevadel (märtsis- aprillis) vastavalt nende kasvamisele, kuid täiskasvanud isenditele ei meeldi häirimine. Vanemate taimede puhul võib uuendada ülemist mullakihti juuri mitte häirides.
3. Paigutamine.
Ekslik on arvamus, et palmid kasvavad hästi vaid lõunapoolse akna juures. Palmid on valgustarmastavad taimed, kuid paljud toapalmid vajavad kerget varju, aga mitmed liigid nagu lehvikpalmid ei talu üldse otseseid päikesekiiri.
Vääris-mägipalmid on valguse suhtes vähenõudlikud. Isegi kõige valguselembesemad nagu kanaari ja harilik datlipalm on mõistlik paigutada lõunapoolsest aknast natuke kaugemale, kuna akna vahetus läheduses võivad nad sagedasest piserdamisest ja kastmisest saada lehtedele põletusi. Palmid kuuluvad nende toalillede hulka, mida võib kasvatada toasügavuses (kui just aken pole põhja poole). Suvel pööratakse pott niisugusesse asendisse, et uus leht oleks suunatud toa poole. Niimoodi kasvab palm laiuv.


Chamaedorea elegans (Vääris-mägipalm).

4. Kastmine.
Suvel rikkalik kastmine ja piserdamine. Talvel vähendatakse kastmist, kastmiste vahet suurendatakse. Alusele jäetakse vesi vaid siis, kui õhk on kuiv ja õhutemperatuur üle +22°С.
5. Hoolduse iseärasusi.
Lehti on vaja sageli pesta. Ärge unustage, et palmid ei talu tõmbetuult. Palmide lehti tuleb sageli pesta (mitte segi ajada piserdamisega) sõltumata aastaajast ja toa koristamise graafikust. Kui taim on väike, siis võib teda viia duši alla. Suuri isendeid pestakse üleni või osaliselt (sõltuvalt lehe kujust, kas lehvik- või sulgpalm). Nii ühel kui teisel juhul kaetakse muld potis kilega. Sagedane pesemine pole mitte ainult puhtuse ja ilu pant, vaid ka kahjurite ja lehetippude kuivamise vastane profülaktika.
6. Pidev lehtede lõikamine.
Kuivanud või kahjustatud lehed on soovitav lõigata järk-järgult, üleni aga siis, kui lehevars kuivab. On täheldatud, et mida varem eemaldada kahjustatud leht, seda kiiremini kasvab uus asemele.
7. Väetamine.
Väetatakse märtsi keskpaigast oktoobrini, arvestades mulla kogust.
8. Kahjuritõrje.
Palmid on paljude toakahjurite meelisobjekt. Ärme räägime tavalistest tõrjeviisidest, mida käsiraamatutes kirjeldatakse.
Räägime šampoonist ja pesupulbrist. Profülaktika mõttes tuleks lehti perioodiliselt pesta lahjendatud šampooniga. Kui lehepind on kedriklestast või kilptäist tugevasti kahjustatud, siis tuleks kasutada pesupulbrit. Lahustage suvalist pesupulbrit ja kandke see lehtedele, kattes mullpinna eelnevalt kilega. Hoidke segu peal kuni kuivamiseni. Moodustub õhuke kilekiht. 6-8 tunni pärast pesta taim hoolikalt puhtaks.


Howea forsteriana (Forsteri kentiapalm).

MÄRKUSI. Datlikivist võite kasvatada kauni datlipalmi. Seemnest ise kasvatatud palm on palju jõulisem ja vastupidavam valmis taimest. Turvas või lehemuld segada liivaga ja sellesse segusse panna datli seemned. Kasta rikkalikult, pealt katta pott klaasiga ja panna sooja kohta, parem mitte alla +22 - +25°С. Äsja viljast võetud seeme idaneb regulaarsel kastmisel umbes kuu ajaga. Kuivanud seemned vajavad aga selleks 2-3 kuud ja mõnikord rohkemgi. Idandamise kiirendamiseks võib seemneid töödelda tulise veega (+80°С) ja jätta sellese veel ööpäevaks seisma, seejärel külvata mullasegusse. Tõusmed istutatakse kõdumulla ja liiva segusse. Vastavalt taimede kasvamisele istutatakse nad järjest suuremasse potti, kuid ei maksa vart sügavamale panna kui ta varem kasvas. Noored taimed kasvavad aeglaselt. Esimesed sulglehed ilmuvad toatingimustes 5-7 aastal.


Livistona (Lehvikpalm).