Kiviaed- omapärase arhitektuuriga ehitis või miniatuurne mägimaastik.
                                                                                   

Kiviaeda võib rajada nii päikese kätte kui varju, põuasele või isegi soostunud kohale. Kivi ei ole nõudlik. Nõudlikud on taimed, kui soovite neid kiviaial kasutada.


Taimed mida kasutatakse kivaeda istutamiseks, ei pea silma paistma liigse kohevuse ja keerukusega - nad peavad harmoneeruma aga mitte üksteist varjutama. Eriti hinnatud on püsikud, mis ei oma ainult ilusaid õisi ja palju ilusaid lehti vaid säilivad ka terve suve kauni välimuse. Võluvad on igihaljaste okaspuude kääbussordid.  Üheaastaseid taimi istutatakse kiviaeda harva ja siis valitakse ka ainult miniatuurseid või ilusalehelisi vorme: kivikilbik, lobeelia, portulak jne. Muld, millel kiviaia taimi kasvatada, peab vastama järgmistele nõudmistele: ei tohi olla happeline (enamus mägitaimi eelistavad vähehappelisi või leeliselisi muldi), mitte turbane, mitte liivane. Parim segu enamike mägitaimede kasvatamiseks koosneb väherikkast huumusest ja on keskmiselt liivasavine. Niiskus - tähtsaim eluspüsimise faktor, kuid kiviktaimla taimede kastmisel tasub vältida ülearust niiskust. Enamus sobivatest taimedest on põuakindlad ja ei talu üleliigset niiskust. Talv - kõige keerulisem periood taimede elus. Enamus neist siiski talvitub, ei viska lehti maha ja säilitavad rohelisi võsusid, kuid lumetu talve korral kui pole piisavalt niiskust, toob see tihti kaasa taime maapealse osa kärbumise ja hukkumise. Talvekahjustuste ennetamiseks tasub taimed katta kuuseokstega.  Et rajada kiviaed, tuleks otstarbekalt kasutada kohapealseid materjale ja mitte unustada nende iseloomulikke eripärasusi.

Graniit - suurepärane ilustus, kuid raske ja "külm" kivi. Muld ümber graniidi hapneb kergelt. Tuff - kerge ja läbiv, varustab hästi taimejuuri õhuga ja nad mitte ainult ei kasva hästi selle kõrval, vaid ka selle sees, mis on erakordselt ilus. Tuff omab veel üht vaieldamatut eelist graniidi ees- ta neutraliseerib happelist mulda- see meeldib enamikele taimedest.
                                                           

                                                                 


LUUES VÄIKEST KIVIDEST MÄEKEST
Kividest on võimalik ehitada ainult tihedale kuivale krundile. Ehitamine algab drenaažipõhja paikapanemisega. Valmistada küngas killustikust, ehitusprahist või mõnest teisest mittepehkivast materjalist, mis annavad tulevase mäe ligilähedase vormi. Kui kõrgus on saavutatud tuleb arvestada krundi vajumist mitte vähem kui 1 / 4 esialgsest. Ülemine kinguosa tuleb katta liivakihiga umbes 20 cm kõrguselt. Ülejäänud jätta kokkuvajumisele mitte vähem kui kaheks kuuks. Selleks on küngast vaja püsivalt kasta. Moodusta drenaažipõhi sügisel, ülesehitust alusta kevadel. Kivid asetada mäele ainult altpoolt ülespoole, mitte vastupidi! Kõik kivigrupid peavad toetuma drenaažipõhjale, kujunedes vundamendiks. Vundamendi toetuseks võib kasutada vähemdekoratiivseid kive, kaevata maasse ja toetada drenaaži alusele. Ainult väikesed kivid võivad olla seatud ilma toestuseta. Kõik kivid peavad olema asetatud niivõrd tihedalt, et nende vahel saaks ohutult liikuda.

Kivide paigutus algab rahnugruppide paigutamisega, mäe kontuuri ja ülejäänud alumiste terrasside fikseerimisega. Rahnudega varjata maapinda mäe jalamil. Ruum nende vahel katta nagu pudeneksid tipust kivid maale. Niimoodi tehakse esimest terrassiastet. Kõik kivikrupid peavad olema toestusega. Neid paigutatakse nii, et moodustuks terrassikontuur milles hakkab paiknema mägi. Selleks, et kivid näiksid loomulikud ja hoiaksid terrassi krunti paigal, on vajalik valida parim asendipaigutus. Väiksemate piiridega kivid või killud sobivad terrassi tugevduseks. Neid tasub paigutada nii, et lamedaim pool oleks pööratud  mäe seljapoolsesse ossa- sellisel juhul moodustub "pesa" mis, täites mullaga, on väga mugav taimede istutamiseks. Kivid, mis on lõhestunud kahes osas, on hea panna kitsaks pilutaoliseks kuuks, et istutada mägitaimi sügavale süsteemi. Väga kasulik on ühendada 2-3 terrassi ühe kuivmüüri seinaga. Mitmekesistada saab muljet treppide ja ülekäikudega, isegi kui need pole suured. Erilist omapära annab mäele lõhang, mis nagu poolitaks seda.

Taimede paigutus istutamise  järgi kivimäele.

Suurem osa mägitaimedest eelistavad kivide lähedust, sellepärast tuleb nad kindlasti nende naabrusesse istutada. Istutades erinevaid liike ühele terrassile on nad kindlasti vaja eraldada kividega. See pole kasulik ainult taimedele endile vaid kergendab ka nende hooldamist. Eralduskivid ei pea olema grupis. Nad ei ole mäele kujundamiseks või toestuseks, sellepärast ei pea neid püsivalt paigutama. Kõikjal, peale kitsa terrassi, võib istutada jõuliste juurtega sorte. Väiksematesse "hubastesse" lohkudesse tasub istutada taimi kohevate, väiksejõuliste juuresüsteemisdega. Ainult kaljulõhesse, kivide või plaatkiviseintega, on hea istutada kääbussorte. Horisontaalsetele terassidele on mõistlik paigutada taimi, mis ei talu põuda - neid on siis lihtsam kasta. Kallakule, terassidevahelisele ülekäigule võib kasvama panna ainult pinnakatte taimed, mis moodustavad tiheda vaiba. Nad pääsatvad mulla ärauhtumisest. Vältimaks põimumist aktiivsetel, roomavatel sortidel, ei tasu neid istutada üksteise kõrvale ja ülemistele terrassidele. Ahtate, sügavate pragudega, täitedrenaaž on meelepärane taimedele mis ei talu seisvat vett. Püstistel kiviseintel näevad kenad välja  langetatud varte või õitega taimed.

Istutamise järjestus
Esimeses osas istutada igihaljad puittaimed. Just nemad annavad peamise kompositsiooni, hoiavad dekoratiivsust terve aasta. Puittaimed tuleb valida vastavalt mäe suurusele, sellepärast ei kasutata ka väga kiirestikasvavaid vorme. Kui mäe kõrgus on väike saab talle suurema mäe mulje anda, kui panna tippu sammasja välimusega või püramiidjaid sorte. Mäe keskel näevad head välja kerakujulised kääbussordid- nende proportsioonid sobivad kividega. Mäe jalamil on efektsed lamavad vormid. Puittaimede järel istutada jõulisi rohttaimi tugeva juuresüsteemiga. Need taimed näevad head välja kivigruppide kõrval. Viimased on taimed mis on vajalikud, et mäe jalamile moodustuks pinnakate.