Kasvuhoone arbuus.
Antud tehnoloogiat saab edukalt kasutada kõikides piirkondades, kaasa arvatud Eestis.
Põhjamaine suvi ei sobi enamasti nende taimede avamaal kasvatamiseks, arbuusid on niivõrd soojust armastavad, nagu ka melonid. Siiski on ka meil võimalik kasvatada magusaid arbuuse, tõsi, vaid kasvuhoones, valides varaseid sorte ja järgides ettenähtud agrotehnikat. Loomulikult käib jutt vaid mõnest taimest, kuna kasvuhoone pind on piiratud.

SOBIVAD KÜLMAKINDLAD HÜBRIIDID.
Kasutada Kesk-Aasia arbuusisortide seemneid pole mõtet - meie tingimustes ei jõua nende viljad valmida. Karmi kliimaga aladele ei sobi kaugeltki mitte igasugused seemned, vaid ainult erilised sordid ja hübriidid külmakindlatest arbuusidest: Portsionnõi krasnõi F1, Podarok severu F1 (Kingitus Põhjamaadele), Crimson Sweet  F1, Podmoskovnõi Tšarlston F1, Zemljanin, Podarok solntsa (Päikese Kingitus), Saharnõi malõš (Sugar Baby), Ultrarannii (Ultravarajane), Siberian Lights.
Kõik nad on külmakindlad, varavalmivad (umbes 70-75 päeva), ning moodustavad magusad viljad ka jahedates tingimustes. Vilja suurus sõltub sordist - nad võivad kasvada 3-5 kg, mõned isegi 9-12 kg raskusteks. Kuid seda ideaalsetes tingimustes, tavaliselt on viljad siiski väiksemad, kusjuures arbuusi maitse on ikka väga hea.

KÜLV TURBAPOTTIDESSE.
Seemned istikute saamiseks külvatakse umbes aprilli teisel dekaadil. Külmakindluse ja vastupidavuse suurendamiseks ebasoodsate tingimuste suhtes, soovitatakse seemneid külvieelselt leotada kasvustimulaatori lahuses (näiteks Epin).
Arbuuse soovitatakse kasvatada pookemeetodil, st. poogituna kõrvitsale (kõige paremini sobib selleks viigilehine kõrvits). Sel juhul on taimed tugevamad ja tervemad, saaki saadakse varem, ning arbuusid ise kasvavad tunduvalt suuremaks. Kuigi edukalt saab kasavatada ka omajuurseid arbuuse, siiski, selliseid suuri vilju, mida lubavad seemnetootjad, tegelikkuses eriti saada ei õnnestu. Kuna kõik kõrvitskultuurid taluvad väga halvasti juuresüsteemi vigastusi, tuleb seemned kohe külvata eraldi pottidesse. Kui arbuuse planeeritakse pookida, külvatakse samasse potti lisaks ka kõrvitsa seemned. Kusjuures poogend külvatakse üldjuhul varem (tavaliselt 2-3 päeva enne), et arbuusitõusmed jõuaksid tärgata enne kõrvitsaid.
Muld istikute jaoks valmistatakse võrdsetest osadest kompostist ja tavalisest aiamullast. Ühele ämbritäiele mullasegule lisatakse 1sl. lämmastikväetist (näiteks karbamiidi), 1-2sl. fosforväetist (näiteks superfosfaati) ja 1sl. kaaliumväetist (näiteks kaaliumsulfaati).

HOOLITSEME ISTIKUTE EEST.
Optimaalne temperatuur arbuusiseemnete idanemiseks on +30*C (sellistes tingimustes idanevad seemned 48 tunniga). Kõrgem temperatuur pole soovitatav (seemned võivad idaneda kauem või üldse mitte ja hukkuda), samamoodi mõjub ka madalam temperatuur, kuna temperatuuril alla +15*C arbuusi tõusmed praktiliselt edasi ei arene. Temperatuuril alla +10*C lõpetab taim fotosünteesi ja noored taimed võivad hukkuda. Hilisem päevane temperatuur peab olema +22...25*C, öine aga +19...20*C.
Arbuus on lühipäeva taim, seepärast ei pea valguse kestvust üle 12 tunni istikute kasvatamisel kasutama, kuna see toob endaga kaasa õite hilisemat ilmumist ja aeglustab taimede viljumist.
Arbuusid on, nagu ka melonid, väga valgust armastavad, seepärast peavad istikud olema kõige valgusküllasemas kohas. Kuna korteritingimustes on isegi lisavalgust kasutades valgustatuse tase ebapiisav, siis soovitatakse iganädalaselt piserdada taimi kasvustimulaatoritega, nagu näiteks Epin ja Tsirkon. Taimi kastetakse ainult sooja veega - vastavalt vajadusele ja väga mõõdukalt. Liigkastmine on lubamatu, kuna see viib juuresüsteemi mädanemiseni. 3-4 pärislehe ilmumisel hakatakse iganädalaselt väetama kompleksväetistega mis sisaldavad kõiki makro- ja mikroelemente. Kui taime soovitatakse pookida, siis on kõige soovituslikum aeg pookida 2-3 päeva peale kõrvitsatõusmete tärkamist - sel hetkel on nii poogendil kui ka alusel ilmumas esimene pärisleht. Kõige lihtsam on ablakteerimise ehk "ligistamise" meetod. Selle meetodi kohaselt eemaldatakse nii arbuusi kui ka kõrvitsa taimelt osa koort (epidermist) piki vart (2 cm pikkune riba), lähendatakse varred üksteisega vastakuti ja seotakse pookekoht kattematerjali lindiga.

ISTUTAMINE SOOJA PEENRASSE.
Istikute väljaistutamine kasvuhoonesse toimub Eesti tingimustes umbes mai lõpus. Selleks ajaks on taimede vanus 25-30 päeva, peenar kasvuhoones peab olema täielikult ettevalmistatud, ja hästi soojendatud, kuna arbuus on väga nõudlik mulla soojuse suhtes (optimaalne substraadi temperatuur +20...24*C). Märgime, et poogitud arbuusid on selles suhtes leplikumad ja taluvad kergemini kevadisi jahenemisi.
Arbuus eelistab väga viljakaid struktuurseid muldi. Arvatakse, et arbuus on mullaviljakuse suhtes vähenõudlikum kui melon, siiski saab suurt saaki meil vaid hästi kultiveeritud, soojadel, hea õhustatusega, neutraalse mulla pH ja sügava haritud mullakihi (vähemalt 30 cm) korral. Seepärast peavad kasvuhoone peenrad olema kõrged ja biokütusel.
Taimede istutamise tehnoloogia on traditsiooniline. Taimed kastetakse, raputatakse korralikult ja ettevaatlikult potist välja, ja istutatakse nii, et juurekaela ei maeta mulla alla (taim võib vastasel juhul haigestuda juuremädanikku) ettevalmistatud istutusauku. 1m2 paigutatakse tavaliselt 5 mittepoogitud või 3 poogitud taime (viimased moodustavad võimsama põõsa). Peale istutamist multšitakse peenar lehejäätmetega nii, et mults ei puutuks kokku taime varrega, vastasel juhul võib liiga kõrge õhuniiskuse korral tekkida juuremädanik. Samal ajal ei soovitata ka multšist loobuda, kuna multš tagab õhuliikuvuse ja kohevuse mullas.

ÄRGE LUBAGE LIIGNIISKUST. 
Arbuuse kasvatatakse kasvuhoones ainult vertikaalselt - ronivad võrsed seotakse tugedele, paigutades võrsed nii, et valgus pääseks igaltpoolt ligi. Arbuus on põuakindel kultuur, seepärast piisab vähesest kastmisest umbes 1kord 7-10 päeva jooksul ja ainult sooja veega. Seejuures tuleb vältida juurekaela piirkonda, kuna on oht juuremädaniku tekkeks. Soovitatakse kasutada sellist meetodit, et vesi ei valgu mulda pealtpoolt, vaid vastavate avadega varustatud voolikutest mulla alt. Kõige lihtsam meetod - kasutada kastmiseks ühtlaselt ümber taime asetatud, osaliselt mulda sisse kaevatud plastpudeleid.

* Viljade valmimise perioodil kastmine lõpetatakse - see kiirendab viljade valmimist ja muudab arbuusid magusamaks.

Erilist tähelepanu tuleb pöörata õhuniiskusele kasvuhoones, pidades meeles, et arbuusid eelistavad kuiva õhku (eriti õitsemise ja viljade valmimise ajal). 
Pöörake tähelepanu, et seespidise kastmise üks plussidest on ka õhuniiskuse madalal hoidmine. Peale selle ei tohi unustada ka kondensaatvee kahjulikkust - taimed ei tohi mingil juhul olla kaetud kondensaatvee hukutavate tilkadega, kuna see viib varem või hiljem seenhaiguste tekkimiseni, ning see omakorda taimede hukkumiseni. Kondensaatvee tekkimist aitab vältida õige konstruktsiooniga kasvuhoone, kasutades klaasi või kile asemel polükarbonaati, reguleeritavaid õhutusavasid, piiratud kastmist ja mullapinna katmist kattematerjalidega.

ET VILJAD OLEKSID MAGUSAD. 
Arbuusid ei ole pealtväetamise suhtes nii nõudlikud kui on kurgid, kuid siiski on pealtväetamine neile vajalik. Variante on siin mitmeid. Kõige lihtsam on kasutada pikaajalise toimega väetist - siis pole mingit väetamise muret rohkem. Võib aga minna ka traditsioonilist teed pidi, kasutades mikroelementidega kompleksmineraalväetist, lisades perioodiliselt, sõltuvalt taimede seisundist ja ilmastikutingimustest, tuhka või kaaliumsulfaati. Maksimaalne toitainete vajadus on viljade küpsemise ajal, seepärast väetatakse sel ajal intensiivsemalt. Vegetatiivse massi moodustamise ajal piisab tavaliselt taime pealtväetamisest 1kord 2 nädala jooksul, viljade valmimise ajal aga on mõistlik väetada kord nädalas. 
Positiivse efekti annab iganädalane piserdamine humaadi ja kasvustimulaatoritega (Epin, Tsirkon), preparaate soovitatakse kasutada vaheldumisi. Äärmiselt tähtis on taimede piserdamine viljade moodustumise stimulaatoritega - see võimaldab saada mittesteriilset tolmu isegi ebasoodsates tingimustes. Samuti on vaja tolmeldada kõiki emasõisi käsitsi (seda protseduuri viiakse läbi varahommikul) - loota mesilaste tolmendamisele ei tasu. Protseduur ise on lihtne: panna isasõis vastu emasõit ja tekitada pöördliikumist.

Citrullus lanatus Coral Arbuus Korall

* Viljade maitseomadused sõltuvad paljudest faktoritest. Maitse halvenemisele viib kaaliumi-, magneesiumi- ja booripuudus, seepärast tuleb väetamiseks valida kõigi makro-ja mikroelementidega kompleksmineraalväetisi. Negatiivselt mõjub viljade maitsele ka tihe istutus ja taimede kastmine viljade valmimise perioodil.

KUJUNDAMINE.
Põhiline saak põhjamaistel arbuusidel moodustub peavarrel. Seepärast näpistatakse külgvõrsed hoolikalt ära. Peavarrele, kuhu moodustuvad viljad, jäetakse tavaliselt 2-4 viljaalget, lastakse kasvada veel 4-6 lehte, ning peale seda näpistatakse ka see vars ära. Kasvamajäetud viljaalgete arv sõltub samuti mitmetest faktoritest: konkreetse suve tingimustest, kasvatamistehnoloogiast (omajuursed või poogitud), ning kasvuhoonest (klaas või polükarbonaat). Üleliigsed viljaalged tuleb kindlasti eemaldada, vastasel juhul ei jõua viljad valmida. 
Peavarre äranäpistamine kiirendab viljade valmimist, kuid nende mõõtmed seejuures vähenevad, seega korraliku suve ja poogitud taimede korral võib sellest ka loobuda. 
Ei tasu unustada ka viljade ülessidumist: igaüks neist asetatakse võrgutükikesele, mis kinnitatakse kasvuhoone horisontaalsetele spaleeridele - taime enda varred on liiga peenikesed, et vilju hoida. Traditsiooniliselt kasvatades seda ei tehta, kuid kasvuhoones on see ainus variant.

ÄRGE HILINEGE SAAGIKORISTUSEGA. 
Viljade korjamine on vastutusrikas tegevus, kuna arbuusi viljad ära korjatuna edasi ei küpse, aga võivad üle küpseda ja rikneda veel kasvades. Siin tuleb jälgida reeglit: kui viljavarrele, millega arbuus kinnitub varre külge, tekib vähemärgatav kuivanud osa, võimalik, et väikene ringjas kuivanud triip, tähendab see seda, et arbuusi võib ära korjata. Kui aga viljavars on täiesti kuivanud, on üldjuhul arbuus juba üleküpsenud või hoopiski riknenud. Arbuusid tuleb eemaldada ettevaatlikult - isegi kergelt kriimustatud vili kaua ei säili. Kõige sobivam säilitamistemperatuur on aga +12*C. Kui temperatuur on madalam, näiteks külmikus, siis hakkab arbuusi koor mädanema.

 

Тепличный арбуз.
Данная технология может с успехом применяться во всех регионах, где бахчевые не 
являются традиционной культурой, в том числе и в Эстонии.
Казалось бы, северное лето для выращивания этих растений никак не подходит, ведь арбузы столь же теплолюбивы, как и дыни. Однако и у нас вырастить сладкие арбузы вполне возможно, правда, лишь в теплице, при выборе сверхранних сортов и соблюдении определённой агротехники. Разумеется, речь идёт лишь о нескольких рас­тениях, поскольку тепличные площади ограничены.

ПОДОЙДУТ ХОЛОДОСТОЙКИЕ ГИБРИДЫ.
Использовать на посев семена от среднеазиатских арбузов смысла не имеет - в наших условиях плодов от них не дождаться. Для регионов с суровым климатом подойдут далеко не любые семена, а только особых сортов и гибридов холодостойких арбузов: Порционный красный F1, Подарок северу F1, Кримсон свит F1, Подмосковный Чарльстон F1, Розо­вое шампанское F1, Землянин, Подарок солнца, Сахарный малыш, Ультраранний.
Все они отличаются холодостойкостью, рано вступают в плодоноше­ние (примерно на 70-75-й день) и формируют сладкие плоды даже в усло­виях прохладного климата. Размер пло­дов зависит от сорта гибрида - они могут достигать 3-5 кг или даже 9-12 кг. Но это в идеале - у нас раз­мер формируемых плодов оказывается меньше, хотя всё равно сами арбузы на вкус очень хороши.

ПОСЕВ - В ТОРФЯНЫЕ ГОРШОЧКИ.
Семена на рассаду  высевают примерно во 2-й декаде апреля. Для повышения холодостойкости и выносливости растений к неблагоприятным условиям рекомендуется провести предпосевное замачивание семян в стимуляторе роста (например, Эпине).
Желательно выращивать арбузы по прививочной технологии, т.е. привитыми на тыквы (лучше всего - на
тыкву фиголистную). В этом случае растения окажутся более сильными и здоровыми (ведь почвенные патогены им не страшны), урожай будет получен раньше, а сами арбузы вырастут гораздо крупнее. Хотя с успехом выращиваются и корнесобственные арбузы, однако таких крупных плодов, как обещают производители семян, получить не удаётся. Поскольку все бахчевые культуры очень плохо переносят травмирование корневой системы, то семена следует сразу сеять в отдельные горшочки. Если арбузы планируется прививать, то в тот же горшочек дополнительно высевают семечко тыквы. При этом семена привоя, как правило, сеют раньше (обычно с опережением в 2-3 дня), чтобы всходы арбузов опережали всходы тыквы.
Почву под рассаду готовят из равных частей компоста и обычной огородной земли. На 1 ведро почвенного субстрата вносят 1 ст.л. азотных удобрений (например, мочевины), 1-2 ст.л. фосфорных (например, суперфосфата) и 1 ст.л. калийных (например, сульфата калия).

ПОЗАБОТИМСЯ О РАССАДЕ.
Оптимальная температура для прорастания семян арбуза +30°С (в таких условиях они прорастают в течение 48 ч). Более высокая температура нежелательна (семена могут прорасти позже или вообще погибнуть), как и более низкая, поскольку при температуре ниже 15°С всходы арбузов практически не развиваются, а при 10°С в растениях прекращаются процессы фотосинтеза и молодые растения могут погибнуть. В дальнейшем дневную температуру нужно снизить до 22...25°С, а ночную - примерно до 19...20°С.
Арбуз - растение короткого дня, поэтому увеличивать продолжительность светового дня более 12 ч при выращивании рассады не следует, т.к. это приведёт к более поздней закладке цветов и замедлит плодоношение растений.
Арбузы, как и дыни, очень светолюбивы, поэтому поддоны с рассадой нужно выставлять на самое освещённое место. Поскольку в условиях квартиры даже при досвечивании уровень освещённости оказывается недостаточным, то желательно еженедельно опрыскивать растения такими стимуляторами, как Эпин и Циркон.
Поливают сеянцы только тёплой водой - по мере необходимости и очень умеренно. Избыточный полив недопустим, т.к. приводит к загниванию корневой системы. При появлении 3-4 настоящих листьев начинают проводить еженедельные подкормки комплексными удобрениями с полным набором макро- и микроэлементов. Если растения предполагалось прививать, то прививку лучше всего делать примерно на 2-3-й день после появления всходов тыквы - в этот момент и на подвое, и на привое должен появиться 1 -й настоящий лист. Проще всего провести прививку «сближением». В этом случае у растений арбуза и тыквы снимают часть кожицы вдоль стебля (полоску в 2 см), сближают стебли соответствующими частями и забинтовывают место прививки ленточкой укрывного материала.

ПОСАДКА - НА ТЁПЛЫЕ ГРЯДЫ.
Высадку рассады в теплицу в условиях Эстонии проводят примерно в конце мая. К этому моменту возраст рассады должен составлять 25-30 дней, а тепличный грунт должен быть полностью подготовлен и хорошо разогрет, поскольку арбуз, как и все бахчевые, очень требователен к температуре почвы (оптимальная температура субстрата - 20...24°С). Отметим, что привитые арбузы в этом смысле менее привередливы и легче переносят весенние похолодания.
Арбуз предпочитает очень плодородные структурированные почвы. Считается, что арбуз менее требователен к плодородию, нежели дыня, однако высокие урожаи у нас он формирует только на хорошо окультуренных тёплых аэрированных почвах с нейтральной реакцией и глубоким корнеобитаемым слоем (не менее 30 см). Поэтому тепличные гряды должны быть высокими и на биотопливе.
Технология высадки рассады традиционна. Растения проливают, аккуратно извлекают из горшочков и высаживают, не заглубляя корневой шейки (из-за подверженности растений корневым гнилям) в подготовленные лунки. На 1 м2 обычно размещают 5 непривитых или 3 привитых растения, т.к. последние образуют более мощные кусты. После высадки поверхность гряд мульчируют листовым опадом, рассыпая мульчу так, чтобы она не соприкасалась со стволиками растений, иначе при высокой влажности это может привести к корневым гнилям. В то же время, отказываться от мульчи нежелательно - она обеспечивает воздухопроницаемость и рыхлость почвы.

НЕ ДОПУСКАЙТЕ ПЕРЕУВЛАЖНЕНИЯ.
Выращивают арбузы в теплице только вертикально - подвязывают плети к опорам теплицы, распределяя их так, чтобы избежать малейшего затенения растений.
Арбуз относится к засухоустойчивым культурам, поэтому достаточно небольших поливов примерно 1 раз в 7-10 дней и только тёплой водой. При этом сле­дует оберегать зону корневой шейки из-за опасности возникновения корневых гнилей. Удачным решением может быть использование такой поливочной системы, когда вода вводится не сверху, а растекается внутри гряд через предназначенные для этого отверстия. Самый про­стой способ - использовать для полива равномерно рас­ставленные вокруг растений и частично зарытые в почву пластиковые бутылки.

* В период созревания плодов поливы прекращают - это ускоряет процесс созревания и делает арбузы более сладкими.

Особое внимание нужно уделять влажности воздуха в теплице, помня о том, что арбузы предпочитают сухой воздух (особенно во время цветения и в период созре­вания плодов).
Обратите внимание, что одним из «плю­сов» использования технологии внутреннего полива является возможность избежать повышения влажно­сти. Кроме того, нужно не забывать о вреде конденсата -
 растения ни в коем случае не должны быть покрыты его губительными каплями, ведь это рано или поздно приведёт к развитию грибных болезней и, в итоге, их гибели. Избежать появления конденсата поможет пра­вильная конструкция теплицы, использование вместо стекла и плёнки поликарбоната, регулярные проветри­вания, ограниченные поливы и закрытие почвы вокруг растений укрывным материалом.

ЧТОБЫ ПЛОДЫ БЫЛИ СЛАДКИМИ.
Арбузы не столь требовательны к подкормкам, как огурцы, но всё равно подкормки им необходимы. Вари­анты тут могут быть разные. Проще всего воспользо­ваться удобрениями длительного действия (кристаллического типа "Ava") - тогда ника­ких подкормок вообще не потребуется. А можно пойти по традиционному пути, проводя дробные подкормки комплексными удобрениями с микроэлементами, пери­одически дополнительно (в зависимости от состояния растений и погодных условий) вводя золу или суль­ф&