Mitmekülgne seller.

LEHT- JA VARSSELLER ON KASULIKUMAD. 
Seller – kasulik salati- ja vürtsitaim, mis sisaldab rea kasulikke toitaineid. Meeldiva lõhna annavad taimele eeterlikud õlid, kaasa arvatud limoneen, L-selineen, sedanoliid jt komponendid. Lehtselleril kasutatakse toiduks lehti (varsi ja lehelabasid). Varsselleril on mahlased leherootsud. Kultuuris on esindatud kaks selle teisendit: isepleekuv, samuti ka kollane ja roheline. 
Juursellerit kasvatatakse juurvilja pärast, aga kasutatakse ka noori lehti. Kiirekasvulistel sortidel on vegetatsiooniperiood 120-150 päeva, hilistel 170-200, varsselleril 110-160, lehtselleril (esimese lehesaagi koristamiseni) 80-100 päeva. Selleri seemneid ja lehti kasutatakse vürtsina (lehed nii värskelt kui kuivatatult). Varssellerit kasutatakse toorelt, keedetult ja praetult, salatiks ja mahlaks. Juurseller sobib maitseainena, salatina, praadimiseks, vürtsiks. Talveks saab sellerit kuivatada, külmutada, konserveerida. Leht- ja varsseller on võrreldes juurselleriga rikkamad vitamiinide ja eeterlike õlide poolest.

* Selleri seemneid ja õli on juba ammusest ajast kasutatud meditsiinipraktikas peavalu raviks, samuti uriinierituse suurendamiseks ja rahustava vahendina.

MIDA SELLER VAJAB ? 
Seller kasvab hästi mõõdukal temperatuuril ja küllalt suure niiskuse juures. Taim on külmakindel, seemned hakkavad idanema +5°С juures, aga optimaalne on +18...22°С. tõusmed taluvad öökülmi kuni -4°С, täiskasvanud taimed kuni -7°С. Optimaalne temperatuur kasvamiseks on +15…22°С. Temperatuuril alla 4°С ja üle +30°С kasv pidurdub, saagi kvaliteet halveneb. Pikaajalised madalad plusstemperatuurid (alla +10°С) soodustavad taimede õitsema minekut juba esimesel aastal. Seller on niiskuslembene. Kvaliteetset saaki saab vaid piisava mullaniiskuse korral, eriti nõudlik on selles suhtes varsseller. Kõrge põhjavesi mõjub samuti halvasti taime arengule. Seller on valguse suhtes nõudlik ja vajab pikka päeva. Vähese valguse korral ei ole lehed nii intensiivset värvi, juurvili on kore, eeterlike õlide sisaldus väheneb. Hea valguse korral on varsselleri varred lihakad, juurseller aga moodustab suure juurvilja. Kahjuritest esineb selleril porgandi- ja sellerikärbes, haigustest valgelaiksus, cercosporioos, bakterioos, säilitamisel võivad juurikad haigestuda mädanikku.

Kultuur on nõudlik mullaviljakuse suhtes. Sobivad on kultiveeritud turbaalad, suure huumusesisaldusega savikad mullad. Nii happelised kui leeliselised mullad pidurdavad selleri kasvu: optimaalne pH on 5.5-6,5. Taim on soolasisalduse suhtes vastupidav. Sobivamad eelkultuurid on kapsas, kurk, sibul. Köögiviljadest on seller kõige paremini reageeriv orgaanilistele väetistele. Nõudlik lämmastik – ja kaaliumväetiste suhtes, vähem fosfori suhtes. Lämmastikväetisi vajab kogu kasvuperioodil. Fosfor on vajalik kasvu alguses, edasi suureneb kaaliumi osa. Varssellerile mõjub hästi boori andmine. Orgaanilist väetist antakse eelkultuurile. Kui seda ei tehtud, siis enne maaharimist anda 3-6 kg/m2 kõdusõnnikut või komposti, samaaegselt anda ka mineraalväetised: 20 g/m2 kaalium- ja 30-35 g/m2 fosforväetist, lämmastikku anda kevadel 12-15 g/m2. Kui sügisel orgaanilist väetist ei antud, siis kõdusõnnikut ja komposti antakse kevadel 5-6 kg/m2. Kogu kasvuperioodi kasutada lämmastik-kaaliumväetisi (20-30 g/m2) või orgaanilise väetise lahuseid – sõnnikuleotist; veisesõnnik (1:10), lehmasõnik (1:10), linnusõnnik (1:15).

KASUTAGE ISTIKUTEST KASVATAMIST.
Lehtsellerit kasvatatakse istikutest (saaki saab palju varem, koristada saab suve jooksul 3-4 korda) ja otsekülvist avamaale (odavus, koristamine üks kord ja korraga). See meetod sobib lehtsellerile rohelise saagi saamiseks hilja sügisel. Juur – ja varssellerit kasvatatakse istikutest. See annab võimaluse parandada vegetatsiooniperioodi tingimusi ja saada saaki optimaalsel ajal. Selleri istikuid võib kasvatada mitmeti: otsekülvil istikupeenrasse (paljasjuursed istikud), kassettidesse (potiistik, suletud juuresüsteemiga), taimede koolitamisega koos järgneva pikeerimisega konteineritesse (potiistik, suletud juurestikuga). 
Peenraistikud. Külvatakse märtsi I dekaadil (juursellerit võib külvata 1 nädal varem), hästi ettevalmistatud niiskesse pinnasesse. Külvatakse ridadena, 5-6 cm reavahega; sügavus 0,5 cm, külvinorm 0,7-1,0 g/m2. Tihedad külvid harvendatakse, jättes taimede vahekaugusteks 4-5 cm. Temperatuuri hoitakse +17...19°С piires päeval ja +10...12°С öösel. Hooldus seisneb kastmises, kobestamises ja vajadusel 1-2 korras väetamises. Esimene kord 3 -lehe faasis, teine kord 7-10 päeva enne väljaistutamist (15-20 g karbamiidi ja 10-15 g kaaliumkloriidi ja superfosfaati 10 l vee kohta). Istikuperioodi pikkus on 60-70 päeva. Väljaistutamise momendiks peab taimel olema 5-6 lehte, kõrgus 10-15 cm. Istikuid karastatakse 4-5 päeva ja enne istutamist kastetakse. 1m2 istutusalalt saadakse 400-600 taime. 
Kassetiistikud. Seemned külvatakse 4x4 cm mõõdus kassetti. See meetod sobib kõrge kvaliteediga seemnete puhul, muidu seemned hästi ei idane, see viib istikutoodangu langusele pinnaühiku kohta. Eriti hoolikalt tuleb jälgida niiskust ja mitte lasta substraadil kuivada. 
Istikud pikeerimisega. Halva idanevuse korral kasvatatakse istikud eelneva pikeerimisega. See meetod on 2-etapiline: algul saadakse istikud (koolitus), seejärel pikeerimine (taimede istutamine suuremale pinnale) ja istikute kasvatamine. Seemned külvatakse algul arvestusega 2-3 g/m2, seemikud on tihedalt. 30-40 päeva pärast 1-2 pärislehe ilmumisel pikeeritakse seemikud 4-5X5 cm vahedaga kas peenrasse, 5x5x5 cm kuubikutesse, 8 cm läbimõõdus potti või kassetti. Pikeerimisel pannakse taim kuni idulehtedeni mulda. Edasi kasvatatakse nii nagu peenrasse või kassetti külvi puhul.

KUIDAS KIIRENDADA IDANEMIST. 
Seller idaneb väga aeglaselt. Kuivade seemnete külvil ilmuvad tõusmed alles 2-3 nädala pärast (kvaliteetsed seemned idanevad 8-12 päevaga). Idanemise kiirendamiseks leotatakse seemneid 2-3 päeva ´+20°С -s vees, iga päev vett vahetades. Seejärel tahendatakse kuni nad enam ei kleepu ja külvatakse maha.

Juurseller

JUURSELLER. 
Avamaale istutamine. Ettevalmistatud istikud istutatakse mai II poolel tasasele maale, liigniisketes kohtades aga peenrasse või vaoharjale, skeemil 40-60x40-50 cm tihedusega 5-8 taime m2-le. Istutada pilves ilmaga või õhtupoolikul. Pärast istutamist kasta. Kui istikud on ülekasvanud, siis kärpida lehti ¼ pikkusest. Istutamisel ei tohi tipmist kasvupunga mullaga katta. 
Kuidas hooldada. Kasvuperioodil pöörata esmajärjekorras tähelepanu just kastmisele. Agrotehnika näeb ette väetamist, kobestamist, rohimist, haiguste ja umbrohutõrjet. Esimene väetamine 2 nädalat peale istutamist, teine - lehtede intensiivse kasvu ajal, kolmas - juurviljade moodustamise ajal. Palavate ilmadega võib seller tekitada nahale põletusi. Seepärast tuleks töötada kinnastes ja pikkade varrukatega riietes. Juurselleri kasvatamisel eemaldatakse taimel külgharud. Piiratud koguses võib eemaldada valikuliselt ka lehti ja neid toiduks tarbida. Juurselleri ümber mulda ei kuhjata
Juurviljade koristamine. Toimub oktoobris (valikuliselt ka augustis). Taimed kaevatakse välja, lehed ja külgjuured eemaldatakse, juurvili viiakse hoidlasse. Selle läbimõõt on vähemalt 3 cm, saagikus 2,0-4,0 kg/m2. Saaki säilitatakse konteinerites liiva sees temperatuuril 0...+1 C. Mittestandardsed juurviljad kasutatakse ära maitserohelise ajatamisel.

SEE ON OLULINE ! 
• kasvatage sellerit viljakal mullal. 
• enne külvi kontrollida idanevust mis säilib 1-3 aastat ja teha õiged ettevalmistused. 
• istikud istutada avamaale, kui ilm on juba soojem – pikaajaline madal temperatuur soodustab taimede õitsema hakkamist. 
• kasvuperioodil on vaja tagada piisav mullaniiskus, vältida selle järsku kõikumist (eriti juurselleri puhul). 
• ärge laske juurviljadel koristamise käigus külmuda.

Varsseller

VARSSELLER. 
Istutame taimed. Avamaale saab istutama hakata mai II poolel. Liigniisketel aladel kasvatada peenardel või vaoharjadel. Ridade vahekaugus 40-50 cm, taimede vahe reas 20-40 cm. Peenardes istutatakse taimed skeemil 30-40 x30 cm, 8-14 taime /m2. Et saada pikki ja mahlakaid varsi, kasutatakse suuremate vahedega istutusskeemi (40-70x40-50 cm). Peale istutamist tingimata kasta, arvestades 0,5-1,0 l vett taime kohta. 
Hoolduse iseärasusi. Hooldus sama mis juurselleril, kuid on ka oma nüansid. Varsseller on niiskuse suhtes nõudlikum. Kui kasvatate tavalist varssellerit, siis on vaja hoolitseda, et varred pleegiksid. 
Esimene meetod: taimed istutatakse 40 cm laiusse ja 30 cm sügavusse kaevisesse, kui taimed on 30 cm kõrgused, siis varred seotakse kokku; seejärel puistatakse neile mitmel korral niisket mulda peale. 
Teine meetod: sellerit kasvatatakse tasasel maal koos hilisema mulla kuhjamisega, mida tehakse 2-3 nädalat enne saagi koristamist. Mõnikord kasvatatakse sellerit ka ilma pleegitamiseta. Sel juhul on temas rohkem karotiini. Moodustunud külgvõsud eemaldatakse. Kui kasvatatakse varssellerit, mis on isepleekuv, siis taime ümber pole mulda vaja kuhjata
Koristamine. Oktoobris kaevatakse taimed koos juurtega välja ja paigutatakse hoidlasse, kus võivad säilida kuni uue aastani. Saagikus – kuni 2 kg/m2; varte koristamisel koos lehtedega kuni 3,5 k/m2.

LEHTSELLER. 
Võib kasvatada nii istikutest kui otsekülvil avamaale. 
Külv peenrasse. Külvatakse mai esimestel päevadel, ridadena, reavahe 30-40 cm, külvinorm 0,1 g/m2. Taimi ei harvendata, püütakse jätta nende vahekauguseks 10-15 cm. Sügiseks moodustavad leheroseti. Soodsates ilmastikuoludes võib ka suvel lehti koristada, kui nad on 25-30 cm pikkused. Taimedele jäetakse peale lõikamist kuni 5 cm pikkused varred. Pärast seda taimi väetatakse, andes 10 g/m2 ammooniumnitraati, superfosfaati ja kaaliumsulfaati või kaaliumkloriidi. Järgmine koristus 1,5 kuu pärast. Saagikus kahekordsel koristamisel on üle 2 kg/m2.
Istikutest kasvatamine. Analoogne juursellerile, kuid taimed istutatakse tihedamalt, skeemil 40-50 x 15-30 cm. Taimi ruutmeetril 10-14 tk. Juulis koristatakse lehed esimest korda, jättes 2-4 cm pikkused varred, et ülemine kasvupung ei saaks vigastada. 1-1,5 kuu pärast koristatakse lehed uuesti. Suve jooksul saab kolm korda saaki koristada, kusjuures viimane kord võetakse taim koos juurtega üles. Üldine lehtede saagikus kuni 6 kg/m2. Lehtselleri juuri võib panna hoidlasse, aga väljaspool hooaega kasutada ajatamiseks.

Lehtseller

Такой разный сельдерей.

ЧЕРЕШКОВЫЙ И ЛИСТОВОЙ - ПОЛЕЗНЕЕ.
Сельдерей - ценная салатная и пряно-ароматическая культура, содержащая ряд полезных для питания человека веществ. Приятный аромат растению придает эфирное масло, включающее лимонен, L-селинен, седанолид и другие компоненты. 
У листового сельдерея в пищу используют листья (черешки и листовые пластинки). Сочные нежные черешки листьев - у черешкового сельдерея. В культуре представлены два его типа: самоотбеливающийся, а также жёлтый и зелёный. 
Корневой сельдерей выращивают ради корнеплодов, используют также и молодые листья. 
У скороспелых корнеплодных сортов вегетационный период составляет 120-150 дней, у позднеспелых - 170-200, у черешковых - 110-160, у листовых (до первой срезки листьев) - 80-100. Семена и листья сельдерея применяют как приправу (листья - как свежими, так и сушёными). Черешки используют в сыром, варёном и жареном виде, для приготовления салатов и получения сока. Корнеплоды идут для приготовления приправ, салатов,  для жарки, заготовки специй. Для заготовки сельдерей сушат, замораживают, консервируют. В целом, листовой и черешковый сельдерей богаче витаминами и эфирными маслами, чем корневой.

* Семена и масло из семян сельдерея издавна применяли в медицинской практике для лечения головных болей, усиления половой функции, в качестве мочегонного и успокоительного средства.

В ЧЁМ НУЖДАЕТСЯ СЕЛЬДЕРЕЙ.
Сельдерей хорошо растёт при умеренной температуре и относительно высокой влажности. Растение холодостойкое, семена начинают прорастать при 5°С; оптимальная температура для прорастания - 18...22°С. Всходы выдерживают заморозки до -4°С, взрослые растения - до -7°С. Оптимальная температура для роста сельдерея -15...22°С. При температуре ниже 4°С и выше 30°С его рост тормозится, качество урожая снижается. Длительное воздействие низких положительных температур (ниже 10°С) провоцирует цветушность растений в первый год. 
Сельдерей влаголюбив. Качественный урожай возможен при постоянной достаточной влажности почвы, к чему особенно требователен черешковый сельдерей. Высокие грунтовые воды отрицательно сказываются на его развитии. 
Сельдерей - требовательное к свету растение длинного дня. Низкая освещённость снижает интенсивность окраски листьев, корнеплоды становятся дряблыми, содержание эфирных масел в растении снижается. Высокая же освещённость способствует формированию толстых мясистых черешков у черешкового сельдерея и крупных корнеплодов - у корнеплодного. Из вредителей сельдерей повреждают морковная и сельдерейная мухи, из болезней - белая пятнистость, церкоспороз, бактериоз, при хранении корнеплоды могут поражаться гнилями.

Требовательна эта культура и к плодородию почвы. Для неё приемлемы окультуренные торфяники, пойменные и суглинистые почвы с высоким содержанием перегноя. Кислые и щелочные почвы угнетают рост сельдерея; оптимальное значение рН - 5,5-6,5. Растение солеустойчивое. 
Лучшие предшественники для сельдерея - капуста, огурец, лук. 
Из овощных культур сельдерей самый отзывчивый на внесение органических удобрений. Культура требовательна к азотному и калийному питанию и, в меньшей степени, - к фосфорному. Полноценное азотное питание необходимо сельдерею на протяжении всего периода формирования урожая. Фосфор важен на начальных этапах роста, в дальнейшем возрастает роль калия. Существенно сказывается на качестве черешков борное питание. Органическое удобрение вносят под предшествующую культуру. Если этого не сделали, то под зябь дают по 3-6 кг/м2 перепревшего навоза или компоста. Одновременно заделывают минеральные удобрения, по 20 г/м2 калийных и 30-35 г/м2 фосфорных, а весной вносят азот в -12-15 г/м2. Если и осенью органику не вносили, то перегной или компост дают весной - 5-6 кг/м2. В течение вегетации можно применять азотно-калийные подкормки (20-30 г/м2) или растворы органических удобрений - коровяка (1:10), птичьего помёта (1:15).

ИСПОЛЬЗУЙТЕ РАССАДНЫЙ СПОСОБ.
Листовой сельдерей выращивают через рассаду (урожай начинает поступать в более ранние сроки, число срезок за период вегетации - 3-4) и прямым посевом в открытый грунт (дешёвая продукция, уборка урожая однократная сплошная). Этот приём подходит для листового сельдерея на зелень для поздних летне-осенних сроков потребления. Корнеплодный и черешковый сельдерей выращивают рассадным способом. Это даёт возможность довести вегетационный период до лучших показателей и в результате иметь полноценный урожай в оптимальные сроки. Рассаду сельдерея можно получить несколькими способами: прямым посевом в грунт рассадника (грунтовая рассада, с открытой корневой системой), прямым посевом в различные контейнеры, кассеты (горшечная рассада, с закрытой корневой системой), через школку сеянцев с последующей пикировкой в контейнеры (горшечная рассада, с закрытой корневой системой). 
Грунтовая рассада.
Посев проводят в первой декаде марта (корнеплодный сельдерей можно посеять на 1 неделю раньше), в хорошо подготовленный влажный субстрат. Высевают в рядки с междурядьями 5-6 см; глубина заделки - 0,5 см, норма высева - 0,7-1,0 г/м2. Загущенные посевы прореживают, оставляя между растениями 4-5 см. Температуру поддерживают в пределах 17...19°С днем и 1О...12°С ночью. Уход включает в себя поливы, рыхления и при необходимости 1-2 подкормки. Первую проводят в фазе 3 листьев, вторую - за 7-10 дней до высадки (на 10 л воды - 15-20 г мочевины и по 10-15 г суперфосфата и хлористого калия).  Продолжительность выращивания рассады - 60-70 дней. К моменту высадки в поле она должна иметь 5-6 листьев, высоту 10-15 см. Рассаду закаливают в течение 4-5 дней и перед высадкой поливают. С 1 м2 рассадника получают 400-600 шт. 
Рассада из кассет.
Семена высевают в кассеты с размером ячеек 4x4 см. Этот способ производства рассады приемлем при высоких посевных качествах семян, иначе в некоторых ячейках они не взойдут, что приведёт к низкому выходу рассады с единицы площади. Особо следует следить за влажностью субстрата в кассетах, не допуская его пересыхания. 
Рассада с пикировкой.
При низкой всхожести семян рассаду выращивают через пикировку. Этот способ включает 2 этапа: сначала получают сеянцы (школка), далее - пикировка (пересадка сеянцев на большую площадь питания) и доращивание рассады. Семена высевают в школку из расчёта 2-3 г/м2, выращивание сеянцев - загущенное. Через 30-40 дней, при появлении 1-2 листьев, сеянцы пикируют по схеме 4-5x4-5 см в грунт, кубики размером 5x5x5 см, горшки диаметром 8 см или кассеты. При пикировке их заглубляют в почву до основания семядолей. Далее выращивают так же, как при прямом посеве в грунт и в кассеты.

КАК УСКОРИТЬ ПРОРАСТАНИЕ.
Сельдерей прорастает очень медленно. При посеве сухими семенами всходы могут появиться только через 2-3 недели (качественные семена всходят через 8-12 дней). Для ускорения прорастания семена намачивают в воде с температурой 20°С на 2-3 дня, ежедневно меняя её. Затем их подсушивают до сыпучего состояния и высевают.

КОРНЕПЛОДНЫЙ СЕЛЬДЕРЕЙ.
Высадка в грунт.
Подготовленную рассаду высаживают во второй половине мая на ровную поверхность, а на переувлажнённых участках - на гряды или гребни, по схеме 40-60x40-50 см с густотой стояния 5-8 растений/м2. При выращивании на зелень растения загущают до 20 шт/м2. Высаживать рассаду лучше в пасмурную погоду или во второй половине дня. После посадки растения поливают. Если рассада переросшая, то листья укорачиваются на 1/4 длины. При посадке, а также пикировке верхушечную почку у растения не нужно засыпать землёй.
Как ухаживать.
В период вегетации первоочередное внимание нужно уделять поливу. Агротехника предусматривает также подкормки, рыхления, прополки, борьбу с вредителями и болезнями. Первую подкормку проводят через 2 недели после посадки рассады, вторую - в период интенсивного роста листьев, третью - при формировании корнеплодов. В жаркую сухую погоду сельдерей может вызывать ожоги кожи. Поэтому выполнять агротехнические операции необходимо в перчатках и в одежде с длинными рукавами. 
При выращивании корнеплодного сельдерея у растений удаляют боковые побеги. В ограниченных объёмах можно выборочно срывать листья и использовать в пищу.Корневой сельдерей не окучивают.
Выкопка корнеплодов.
Корнеплоды убирают в октябре (выборочно - с августа). Растения выкапывают, листья и боковые корни обрезают, а корнеплоды помещают на хранение. Диаметр корнеплода - не менее 3 см, урожайность - 2,0-4,0 кг/м2. Хранят урожай в контейнерах с песком при температуре 0...+1 С. Нестандартные корнеплоды идут на выгонку зелени. 

ЭТО ВАЖНО !
• Размещайте сельдерей на плодородных почвах. 
• Перед посевом нужно проверить всхожесть семян (она сохраняется 1-3 года) и правильно подготовить их.
• Рассаду высаживайте в грунт, когда установится теплая погода - длител