Arbuusi mesi – nardek. Tuleneb türgikeelsest sõnast „nardäŋk“ – „granaatõunamahla siirup“.
Arbuusimee valmistamiseks valitakse parimad magusad, õhukesekoorelised sordid, mis on täiesti valminud. Üldse ei sobi selleks mehhaaniliselt vigastatud ning haigustest ja kahjurite poolt kahjustatud arbuusid.
Valitud arbuusid pestakse hoolikalt harjaga pealt puhtaks, lõigatakse lahti ning võetakse kogu söödav magus sisu koos seemnetega välja, peenestatakse korralikult ja lastakse läbi sõela, et eemaldada viljaliha kiud ja seemned. Arbuusimahl kurnatakse läbi 3-4 kordse marli. Et saada rohkem mahla, tuleks sõelale jäänud viljaliha pressida vintpressiga.



Mahla kuumutamisel keemiseni toimub valk- ja värvainete eraldumine, pealispinnale moodustub punakas vaht, mis tuleb kindlasti ära riisuda, aga mahl kurnata kuumalt uuesti läbi 3-4 kordse marlikihi. Peale filtreerimist panna mahl emailkastruliga tulele ja keeta kuni maht on võrreldes esialgsega vähenenud 9-10 korda. Valmis arbuusimesi filtreeritakse kuumalt veelkord läbi sõela või marli.
Keedetud mahla valmidust määratakse taldriku või tassi pinnal. Pärast jahtumist ei tohi valmis mahla tilk enam laiali valguda või siis valgub väga aeglaselt, kuna keedetud arbuusimesi peab olema viskoosse konsistentsiga. Keetmise lõppu võib määratleda ka keemistemperatuuri järgi - see on 104-105° C, mis vastab keedetud massi tihedusele 65-68%. Arbuusimett on soovitav valada kuumana (keevana) klaaspurki isesteriliseerimise meetodil koos hermeetilise sulgemisega metallkaantega. Arbuuside töötlemisel võib saada kuni 6% arbuusimett. 1 kg mee saamiseks on vaja 16-17 kg värskeid arbuuse.
Arbuusimesi on kogu aeg vedela konsistentsiga, kuna sisaldab palju fruktoosi, mis praktiliselt ei kristalliseeru.
Niimoodi võib keeta mett (väga paks džemm) ka melonist või viinamarjadest (bekmes). Muide, melonimesi on veelgi aromaatsem ja meeldivam kui arbuusimesi.

Kuidas valmistada arbuusist nardekki.
Arbuusimee valmistamine idamaise retsepti järgi.
Kõige küpsemad arbuusid pesta ja lõigata kausi kohal ( et säilitada lõikamisel eralduvat mahla) 2 või 4 osaks. Võtta lusikaga viljaliha välja, panna see kaussi, tampida nuiaga katki (nagu kartulipüreed). Kurnata läbi sõela, et eemaldada seemneid, panna püree 2-3 kordse marli sisse ja suruda mahl välja. Mahl panna email-, vask- või messingnõusse (paksuseinalisse nõusse); lasta kiiresti suurel tulel keema tõusta. Eemaldada vaht. Mahl kurnata uuesti läbi marli, nüüd keeta väikesel tulel, segada tihti. Üleliigne vesi peab välja aurustuma, mahl aga tihedaks muutuma, maht peab vähenema 5-6 korda (isegi rohkem). Arbuusimee valmidust kontrollitakse järgmiselt: siirupit tilgutatakse külmale taldrikule, kui tilk on tihe ja ei valgu laiali (või siis valgub väga aeglaselt), siis on mesi valmis. Nardeki konsistents peab olema sarnane meele või paksule koorele. Valmis nardek panna steriliseeritud klaaspurkidesse ja kaanetada. Võib kasutada ka pärgamentpaberit, arbuusimesi säilib hästi ja rikneb väga harva. Hoida toatemperatuuril pimedas, õhulises kohas.

Arbuusimee (nardeki) valmistamise eripärad ja maitse.
See arbuusi konserveerimise retsept sobib perenaistele, kes nähes hiiglasuuri uhkeid küpseid vilju mõtlevad : „ Kui ma ostan selle triibulise hiiglase – mis ma sellega peale hakkan?! Me ei jõua nii palju ju ära süüa!“. Suurte arbuuside ülejäägid on sobivad nardeki –arbuusimee valmistamiseks. See retsept on hea veel sellepärast, et siin pole vaja suhkrut kasutada, vaja on vaid küpseid vilju.
Kuidas peenestada arbuusi ?
Soovijad võivad peenestada pudrunuia asemel arbuusi ka lastes selle läbi hakklihamasina või siis pigistada mahl kätega välja.
Kuidas sulgeda nardekki ?
Mittehermeetiline pakendamine (ilma kaanetamata) sobib täiesti, kuid jälgige hoiutingimusi, kui teil on kodus väga palav, siis võib igasugune konserv rikneda. Arbuusimesi on tumepunast värvi ja meeldiva suvise aroomiga.
Kas nardekki saab teha ka mitteküpsetest viljadest ?
Kui teil on poolvalminud arbuus, siis saab temast teha nardekki, kuid see on hapukam ja kas see teile maitsebki? Parem valida ikka küpsenud, mahlased, terved arbuusid.

Kuidas kasutada nardekki ?
• Nardek sobib igasuguste küpsetistega, teega, desserdi lisandiks, laste magusasse pudrusse ja lihtsalt niisama.
• Nardek on madala kalorsusega, kõigest 110 kcal. Teda soovitatakse kasutada külmetuse ja angiini korral. 2-3 teelusikatäit arbuusimett suhkru asemel mõjub hästi seedimisele, neerudele ja vereringele.
• Paar lusikatäit klaasis vees lahustatuna kustutab janu.
• Bronhiidi, larüngiidi, tugeva köha raviks võtta 1 spl peenestatud sibulat, 1 spl õunaäädikat, lasta 1-2 tundi suletud nõus seista, kurnata, pressida kuivaks, lisada 1 spl arbuusimett. Võtta 1 teelusikatäis iga poole tunni tagant.
• Pohmeluse korral võtta kaks 100-150 g annust arbuusimett. See soodustab kainenemist, kuna fruktoos neutraliseerib alkoholi mõju.
• Kõhukinnisuse korral lahustada 1-2 spl arbuusimettvärskelt pressitud õunamahlas. Juua 3-4 korda päevas. Või: 50 g mett lahustada klaasis vees ja juua lonkshaaval.
• Hepatiidi korral võtta 300 g peenestatud sibulat, 2 spl peenestatud koirohtu, 200 g arbuusimett ja valada peale 0,7 l valget kuiva viinamarjaveini. Lasta tõmbuda 20 päeva, iga päev loksutades, kurnata. Juua 50 ml korraga 3 korda päevas enne sööki. Segada võrdsetes osades arbuusimett ja mustsõstrapüreed. Võtta sisse 1 spl 3 korda päevas 30 minutit enne sööki.
Nardek on väga maitsev, magus ja lihtne söök.
Kuid kui teil pole vaja liigselt suhkrut või teil on diabeet, siis on parem hoiduda arbuusimee proovimisest.