Lasteplatsi rajamine ja sinna sobivad taimed.
Rajades platsi lastele, muretsetakse eelkõige sellepärast, et mänguala oleks lapse jaoks ohutu, ning seejuures mugav ja huvitav. Eriti hoolikalt valige taimi - mõned levinud aiakultuurid on tervisele kahjulikud. Mõelge läbi, kus hakkab laps mängima, jooksma, kuidas ta käitub lilledega, kas aed saab talle võlu-maailmaks, kus mängitakse ilma ohtudeta ? Proovigem heita pilk läbi lapse silmade ja rajada lasteväljak selliselt, et see oleks lapse jaoks võluv, ning samal ajal ohutu.


Mike Casper "Learning to Grow".

KUHU PAIGUTADA LASTEVÄLJAK ?
Suveperioodil on teil ja teie lähedastel palju hoolt, ning seega pole teil aega tundide kaupa oma poja või tütrega tegeleda. Seepärast on soovitatav, et lapsukesed, kes mängivad omaette, oleks nägemisulatuses. Erilist tähelepanu vajavad 2-5 aastased lapsed, kuna nad on äärmiselt liikuvad, kuid samal ajal ei taju veel piisavalt ohtusid. Seega, lasteväljaku rajamiseks sobilik koht valige äärmiselt hoolikalt: see peab olema igast küljest hästi nähtav, ideaalis tuleks see planeerida nii, et last oleks võimalik jälgida mitmest toast, näiteks köögist ja külalistetoast jne.
Aja jooksul, kui laps kasvab ja soovib saada oma mugavat, salajast nurgakest, võib lasteplatsi eraldada hekiga, või ehitada pergola koos vääntaimedega. Püüdke mänguplats rajada eemale suurtest ehitistest, nagu näiteks kasvuhoone, kivist- metallist ehitised, eriti sellistest, millel on rohkelt teravaid servi ja nurki. Peenrad hinnalisemate sortidega piirake madala lipptaraga, mis kaitseb teie taimi laste mängude eest. Lasteplats tuleb kindlasti kaitsta ka tugevate ja külmade tuulte eest, samuti lõõskava keskpäevase päikese eest. Parim variant - hõredalehine puu, mis loob ringjat varju suurel osal mänguterritooriumil. Kui aga puu paiknemine mänguplatsil pole teie aias võimalik, siis aitab keskpäevase päikese eest kaitsta varikatus. Selleks, et laps ei külmetuks, ei soovitata lasteplatsi rajada maja varjulisele küljele, põhjapoolsele nõlvakule ega madalale alale, kuna muld on seal niiskust täis, seda eriti suve alguses. Mängud väljakul kestavad kuni hilise õhtuni, ning selleks, et laps tunneks ennast õdusalt ja hästi, tuleb juba varakult selle eest hoolitseda.


Emile Pierre de la Montagne.

MILLISED TAIMED EI TEKITA KAHJU ?
Ümbritsege laste mänguplats söödavate, ohutute taimedega, mida võib kasutada ka mängudes. Sobivad tokkroosid, väga kaunid on mungalilled, ning lõbusad päevalilled. Väikese lillepeenra jaoks valige vähenõudlikud, madalad ja tugevalt maas püsivad lilled, nagu näiteks margareetad, peiulilled, kannikesed - need lilled taluvad oma kaaslastest palju kergemini juhuslikku palli või väikese võrukaela sööstu. On suurepärane, kui teil on võimalus kaunistada mängukoht kujundamist taluvatest taimedest valmistatud roheliste loomakujukestega või muinasjututegelastega. Väikese heki loomiseks sobivad madalakasvulised enelad. Ja loomulikult, ärge unustage pingikest täiskasvanute jaoks. Kui te otsustasite rajada ümber mänguplatsi heki, ärge kasutage põõsaid, mille oksad on kaetud ogadega, nagu näiteks kukerpuu, viirpuu, kibuvits jne. Kategooriliselt tuleb välistada kõik marjadega põõsad - laps soovib igal juhul neid maitsta. Ja kui toorest sõstrast, karusmarjast või viltkirsist võib kõht valutama hakata, siis leedripuust ja lumemarjast võib saada tugeva mürgituse. Pidage silmas, et esmapilgul täiesti ohutu taim võib põhjustada palju kahju. Seepärast soovitatakse laste mänguplatsi lähedusse mitte istutada magusaid pirne ja ploome, samuti luua muruplatsi, kuhu on külvatud ristikut - need taimed on mesilastele ja herilastele väga ligitõmbavad, ning nemad omakorda võivad lapsi nõelata. Pidage meeles, et paljud dekoratiivtaimed on väga mürgised, näiteks käoking, kukekannus, sügislill, luuderohi, rododendron, asalea. Ja kui ilma nendeta ei saa, siis istutage need taimed kaugemale kohast, kus lapsed mängivad, vanematele lastele tuleb aga kohe selgitada, et need taimed on ohtlikud ja neist tuleb eemale hoida, ning jälgida, et väiksemad lapsed ei läheks nende taimede juurde.

TÄHELEPANU, NEED TAIMED ON SURMAVALT OHTLIKUD !
Ogaõun - absoluutselt kõik selle taime osad sisaldavad narkootilise mõjuga alkaloidi.
Riitsinus - selle taime seemned on väga ohtlikud, seemned on valged tähnidega, võivad olla ka pruunikad. Hooletud emad punuvad neist kaelakeesid või vöösid, teadmata, et piisab lapsel alla neelata vaid üks seeme, ning ta võib saada surmava mürgituse.
Oleander - surmavat mürki sisaldavad oksad, õied ja isegi selle taime lehed.
Punane leeder - varred, lehed, marjad, eriti toored, kutsuvad esile iiveldust, oksendamist, ühesõnaga mürgitust.
Sõrmkübaralille kasvatatakse sageli kui ravimtaime südame-veresoonkonna haiguste korral. Kuid, süües õisi, lehti ja seemneid, võib laps surra.
Maikellukeses pole, tundub, midagi ohtlikku, siiski võib selle taime osasid söönud lapsel tekkida südameseiskumine.


Giuseppe Dangelico (Pino), 1939.

LIIVAKAST, KIIK, MUINASJUTUMAJAKE...
Suurel mänguplatsil looge pallimängimiseks või muuks liikuvaks tegevuseks plats. Loomulikult, oleks sellise platsi jaoks sobivaim koht akendest ja lillepeenardest eemal. Ümber mänguplatsi võib luua laiad teed, kus jalutada või sõita jalgrattaga, need annavad lapsele suurte vahemaade ületamise tunde. Püsti panna sobib kiik, võimlemiskang, liivakast, igaühel oma võimete kohaselt, - need elemendid on kindlad elemendid igal lasteplatsil. Selleks, et teha liivakasti, piisab 50-60 cm augu kaevamisest ning liivaga täitmisest, loomulikult tuleb enne põhi korralikult tasandada ja kinni trampida. Ääristamiseks sobivad aga puust saetud kettad, plaadid ja isegi murukamaraga kaetud mullakamakad. Küllaltki lihtne on valmistada ka võimlemiskangi ja kiike, ning sümpaatset mängumaja. Igas vanuses poisid võtavad kahtlemata osa koos isaga lihtsate elementide valmistamisest, et hiljem rõõmsalt aega veeta. Siiski, ehitades selliseid elemente, pidage meeles vajalike ohutustsoonide olemasolu. Selleks, et näiteks vältida kõrval konstruktsioonilt lööke, soovitavad spetsialistid paigutada need vahemalt 2 m kaugusele üksteisest, ning kindlasti peavad nad olema paigutatud kas pehmele murule või peenelt purustatud koorelei. Ärge kartke erksate värvide rohkust mänguväljakul - nii väiksematel, kui ka suurematel lastel aitavad erksad värvid selgelt näha osade ja elementide piire, seega, liigseid traumasid on vähem.
* Veemängud - ohtlikud !
Kui maa-alal, mis külgneb lasteplatsiga, on tiik või bassein (seda enam, kui veekogu sügavus on 1m või enam), siis tuleb see kindlasti piirata dekoratiivse aiaga või katta tiheda võrguga. Sest veekogu on väikesele lapsele kõrgendatud ohuallikas. Tarastamata veekogu lähedusse mänguväljakut rajada ei tohi mitte mingil juhul, see reegel kehtib ka täispuhutavate basseinide kohta.
Kõik suuremad nõud veega peavad olema kindlasti kaetud !

MURU VÕI TEHISLIK KATE ?
Lasteväljaku põhiosa katteks on sageli muru (va. mänguelementide alune maa-ala). Kõige paremini sobib selleks spetsiaalne, tallamiskindel "spordimuru", mida on praegusel ajal kerge hankida. Siiski, kasutades seda, pidage meeles, et selline pind kuivab küllaltki aeglaselt. Selles suhtes on lihtsam, odavam ja ohutum kasutada puistematerjale: saepuru, liiv. Nende materjalide puuduseks on vaid see, et nad küllaltki kiiresti uhutakse vihmaga minema, ning tugevalt palava ilmaga nad tolmavad. Kui teil on võimalus kasutada okaspuu koorepuru, siis see on suurepäraseks kattematerjaliks mänguplatsile. Viimasel ajal on saadaval küllaltki palju tehislikke kattematerjale, mis on vastupidavad ja ohutud, nende koostisesse kuulub kummipuru ja pehme polüuretaan, samuti rõõmustavad lapsi nende materjalide lai värvigamma. Neid katteid on kerge pesta, puhastada tolmust, need võib talveks üles võtta - siis peavad need ka kauem vastu.
Kuid kindlasti pole vaja katta selle materjaliga kogu väljakut, piisab, kui kasutada sellist pehmet, elastset materjali traumaohtlikumates kohtades: katta turnimispuude, kiikede, poomide, majakeste jne. alused, kus on kukkumisoht ja kus lapsed kõige sagedamini jooksevad.