Lille nimetus "datura" tuleneb araabiakeelsest sõnast "tatorah", mis tähendab torkima, ja mis on seotud seemnekuparde ümber olevate ogadega. Taime venekeelne nimetus - "durman" (дурман), põhineb sellel, et kõik taime osad on mürgised. Daturat maitstes tekivad sonimised ja hallutsinatsioonid. Legendid on seda hämmastavat taime alati ümbritsenud, ise on ta aga iidse/image/catalog/blog/tel aegadel olnud osaliseks nõiduslike riituste läbiviimisel.


Kuradi-ogaõun "Trubadur".

Välja arvatud oma suursugune välimus, on taim lihtsalt ingelliku iseloomuga - ta ei vaja erilist hoolitsust, teda saab lihtsalt istikutest kasvatada ja annab isegi rikkalikku isekülvi. Ainsaks puuduseks on asjaolu, et "iseseisev istik" hakkab õitsema alles sügise poole, kui aga taime ise ette kasvatada, rõõmustab ta meid oma õitsemisega kuni septembri lõpuni.
Seoses agrotehniliste iseärasustega: loomulikult ei ütle ka tema ära pealtväetamisest ja kastmisest, kuna nii lehed, kui ka õis on suured. Õisi on palju, kuid kelluke ise õitseb vaid ühe päeva, mille järel tuleb ta eemaldada. Samuti ei armasta taim otsest päikest, seepärast soovitatakse aiavaas koos taimega asetada näiteks noorte puude, aedade kõrvale, või lihtsalt sellisesse kohta, kus taimele paistaks peale hommikune päike umbes kella üheksast kuni kella üheni päeval.
Suured kellukjad õied omavad hämmastavat võimet muuta aed ilusamaks ja muinasjutulisemaks.

 Kuradi-ogaõun "Balerina Purple".

1. Datura on vähenõudlik ja õitseb pikalt oma originaalsete ja elegantsete õitega. Õied närbuvad kiiresti, kuid ühel taimel on neid väga palju. Närbunud õied tuleb regulaarselt ära lõigata; seemnete saamiseks tuleb järele jätta viljad, mis on tekkinud kõige esimesena õitsenud õitest. Selleks, et seemned ei pudiseks maha, pannakse seemnekuparde ümber marlist valmistatud kotikesed.
2. Õitsemise rohkus sõltub kastmisvee kvaliteedist. Nii imelik, kui see ka pole, armastab datura karedat vett ! Kord hooaja jooksul soovitatakse taime kasta lubjapiimaga (1g 1l vee kohta).
3. Taim on nii suur, et teda pole võimalik üle väetada. Kogu suve jooksul võib teda väetada kord nädalas täismineraalväetisega, arvestusega 20 g väetist 10l vee kohta.
4. Paljundatakse seemnetega. Datura seemnete idanemisenergia on madal. Esimesed tõusmed ilmuvad 10-12 päeva peale külvamist, kuid seemned võivad idaneda veel kuu aja jooksul. Seemned peab külvama märtsi alguses plastiknõusse, mille põhja puistatakse õhukese kihina turvas, seejärel aga kerge, viljakas ja õhku läbilaskev muld. Seemned kaetakse sõelutud kompostmullaga õhukese kihina (0,5 cm). Mullapinda on kasulik kergelt puuderdada puutuhaga, seejärel asetada külvile klaas peale. On tähtis, et muld oleks pidevalt niiske, kuid mitte liigniiske, vastasel juhul võivad seemikud ära mädaneda. Karastamise eesmärgil on soovitatav langetada nii päevaseid, kui ka öiseid temperatuure. Kui seemikuid pikeeritakse, istutatakse nad mulda kuni idulehtedeni.
5. Taime saab paljundada ka pistikutega, mis juurduvad kergesti nii mullas, kui ka vees. Juurdunud pistikud istutatakse pottidesse. Selline eksemplar on sobilik ka talveaia jaoks.
6. Mullasegu - kõdu, sõelutud aiamuld ja suureteraline jõeliiv suhtes 2:2:1 - on soovitatav ettevalmistada juba sügisel ja hoida kuni kevadeni kilekottides varjualuses (konteinertaimede jaoks).
7. Aeda istutamisel või ümberkolimisel (mai lõpus- juuni alguses) pidage meeles, et datura armastab ruumi.
8. Kõige levinumaks haiguseks on hallmädanik. Põhilisteks kahjuriteks peetakse valgetiiba, punast võrgendilesta ja rohelist lehetäid (armastab maavitsalisi !).

 Datura me/image/catalog/blog/tel "Balerina Yellow".