Varumine ja tooraine kvaliteet.
Naistepuna kogutakse raiesmikelt, niitudelt, tühermaadelt ja noortest istandustest. Varutakse teda õitsemise ajal enne viljade ilmumist, lõigates kääridega  taimede ladvad 25-30 cm ulatuses maha, puitunud varsi ei korjata. Kuivatatakse kas hea tuulutusega pööningul, varjualuses või kuivatis temperatuuril + 40 - 60° С, pannes taimed õhukese kihina (5-7 cm) riidele, paberile või võrgule ja tihti segada. Kuivatatud taimedest eemaldada praht ja jämedad varreosad. Kuiva tooraine saak on umbes 25%.
Toore varumisel on vajalik jätta osa taimi puutumata, et seemned saaksid valmida ja taimestik niimoodi uueneda. Lubamatu on kiskuda taimi välja koos juurtega.
Naistepuna võib viljeleda ka kui ravimtaime.

Keemiline koostis.
Väga mitmekesine, naistepuna sisaldab väga palju vitamiine.
C- vitamiin (kuni 14%) on oluline rakufermentide tegevuses, osaleb ainevahetuses, tugevdab organismi kaitsevõimet nakkustele.
Karotiin (kuni 55%)on kollane pigment, mis maksas muutub A- vitamiiniks (2 mg karotiini on võrdne 1 mg A- vitamiiniga).
P- vitamiin (riboflaviin) tugevdab veresoonte (kapillaaride) seinu. Tõstab C- vitamiini efektiivsust. P- vitamiini puudusel muutuvad kapillaarid hapraks. Ööpäevane norm on 25- 35 mg.
PP -vitamiin on osa fermentidest, mis osalevad süsivesikute ainevahetuses, mõjutab ka naha struktuuri ja funktsiooni, limaskesti ja närvisüsteemi.
E -vitamiin (tokoferool) kaitseb A- vitamiini oksüdeerumise eest, osaleb energeetilises ja valkude ainevahetuses. Ööpäevane norm 20-30 mg.
Parkained (kuni 13%) on põletikuvastase, kootava toimega. Kasutatakse limaskestade põletiku, 1-2 astme põletuste puhul.
Vaigud (kuni 17%) on ärritust vähendava, köha leevendava, põletiku ja mikroobide vastase toimega.
Rutiin (kuni 6%) on glükosiid, mis vähendab veresoonte haprust, tugevdab C- vitamiini toimet.
Kvertsetiin (kuni 6%) on sapiajati ja veresooni laiendava toimega.
Saponiinid – glükosiidid, mis vesilahustes kergesti vahutavad. Võetakse sisse limaerituse tugevdamiseks bronhhides, soodustab ka uriini teket.
Fütontsiidid on bioloogiliselt aktiivsed ained, mida eritavad taimed, need hävitavad baktereid, mõjuvatavad nende kasvu ja arengut.
Pigmendid –annavad taimerakkude fütoplasmale värvuse, nende sisaldusest sõltub viljade värvus. Farmakoloogilist efekti ei oma.
Flavoniidid – aktiivsed ühendid naistepunas, mis mõjutavad spasmolüütilist tegevust seedesüsteemis, veresoontes ja erituselundites. Just flavoniidid suurendavad sapi eritumist. Takistavad tema kogunemist kõhunäärmes ja seega ka kivide teket, soodustavad sapi eritumist kaksteistsõrmikusse. Vähendavad spasme, normaliseerivad peristaltikat, soodustavad seedimist, siseorganite verevarustust, tugevdavad kapillaare.
Naistepuna on üks vähestest kõrgematest taimedest, mis annab toorainet antibiootikumide tootmiseks. On tehtud kindlaks naistepuna eeterlike, piirituse, atsetooni jt ekstraktide kõrge antibakteriaalne tase.

KASUTAMINE RAHVAMEDITSIINIS.

Naistepunaõli.
Soovitatakse haavandtõve, stomatiidi, paradontoosi, farüngiidi, kõhunäärme ja neerukivide puhul valuvaigistina ja limatekitava ainena. Naistepunaõli kasutatakse ka põletuste (väga radikaalne vahend), isegi kui 2/3 kehapinnast on kahjustunud. Halvasti kinnikasvavate haavade, lõhede, põletike, tuulevillide korral tehakse kahjustatud kohale õlikompressi.
Valmistamine:
Meetod 1: pool klaasitäit värskeid õisi ja lehti (peenestatud) valada üle klaasitäie mandli-, päevalille-, oliiv- või linaõliga ja hoida nii 3 nädalat. Pigistada seejärel kuivaks, kurnata. Hoida kompressideks haavade, lõhede, põletuste tarvis.
Meetod 2: 20 g õisi (värskeid) valada üle 200 g oliivõliga ja jätta seisma 40 päevaks. Võtta sisse 1-2 tl 30 minutit enne sööki 2-3 korda päevas.
Meetod 3: 1 spl naistepuna õisi valada üle klaasi õliga, lasta seista 14 päeva, vahetevahel loksutada. Kasutada nahahaiguste raviks.
Meetod 4: 3spl kuivatatud ja peenestatud naistepuna (lehed ja õied) valada üle 200 ml päevalilleõliga. Lasta 3 nädalat seista tihedalt suletud klaasnõus, loksutada. Lõpuks kurnata läbi marli. Hoida külmikus. Määrida põletikulist ja kuiva, samuti kahjustatud ja vistrikulist nahka.
Meetod 5: 500 g värsket naistepuna (või ka ainult õisi) valada üle 0,5 l valge viinaga ja 1l mandli-, lina- või päevalilleõliga, hoida 3 päeva, seejärel kuumutatakse segu nõrgal tulel 2-3 tundi, siis hoida 2-3 nädalat pimedas, siis filtreerida ja saadakse tumepunase värvusega õli. Seda kasutatakse nii välispidiselt kui seespidiselt, nt 1 spl tõmmist 1-2 kuu vältel.

Naistepuna ja teiste taimede õliekstrakt.
Naistepuna õitest tehakse rahvameditsiinis ka teisi tõmmiseid, keediseid, mida kasutatakse siiamaani. Maohaavandite puhul tehti naistepuna õlitõmmis. Võeti lai kastrul, mille põhja panti kiht õlgi, sellele aga purk, mis täidetud kuivatatud või värskete naistepuna lehtede ja õitega. Peale valati provansaaliõli, nii et see kataks taimed üleni. Kastrulisse valati vesi ja sellises veevannis keedeti õli koos naistepunaga 5-6 tundi. Seejärel kurnati ja pigistati taimed kuivaks, saadus segu aga hoiti jahedas kohas. Maohaavade korral võeti 1 spl õli 3 korda päevas pool tundi enne sööki. Seejuures peeti ka dieeti.
Naistepunaõli on suurepärane antibakteriaalne vahend koduapteegis, eriti just laste ravimiseks. Temaga määriti haavu, põletusi, marrastusi, samuti tilgutati 2-4 korda päevas paar tilka ninna ninakuivuse puhul ja gripi profülaktikaks. Tehakse seda aga järgmiselt: Võetakse 1spl kuivatatud naistepuna, saialilleõisi, eukalüptilehti ja 400 ml taimeõli (parim on oliivõli). Kuumutatakse keemiseni ja keedetakse väiksel tulel kaane all 10-15 minutit. Kurnatakse. Hoitakse külmikus. Enne tarvitamist soojendatakse.

Naistepuna piiritusetõmmis.
Meetod 1: kuiv peenestatud naistepunaürt lastakse tõmbuda piirituses või viinas (vahekorras 1:10) 2 nädalat. Võetakse sisse 30-40 tilka korraga koos vähese veega 3 korda päevas peavalu, sapikivide, tsüstiidi, seedetrakti haiguste puhul.
Meetod 2: tõmmis tehakse vahekorras 1:10 , kasutades 70% piiritust. Sisse võtta 30-50 tilka koos 1/3 klaasi veega või kasutada suu või kurgu loputamiseks.
Meetod 3: 20 g kuivatatud naistepunale valada 0,5l 40% piiritust, lasta 8 päeva tõmbuda, kurnata. Võtta sisse 20 -30 tilka koos veega 3 korda päevas enne sööki düsenteeria, mao, soolestiku, maksahaiguste korral.

Tiibeti puhastav segu.
Tiibeti meditsiin on rikas legendide poolest. Meieni on jõudnud kuuldused idamaiste ravitsejate kunstist, mis võimaldasid saada lahti haigustest võlurohtude abil. Tiibeti meditsiinis puudub mõiste valu, kuna haigeks peetakse kogu organismi, mida vaadeldakse kui tervikut. Ükskõik milline haigus toimub vere happelisuse-aluselisuse tasakaalu fooni rikkumisel st organismi bioloogilise juhtimise seaduse rikkumisel.
Tiibeti laamade poolt oli leitud teesegu, kuidas taastada tasakaalu organismis soe-külm printsiibil. See tiibeti teesegu koosneb 37 taimeliigist, mida leidub küllaltki piiratud territooriumil. Euroopa piirkonnale koostasid tiibeti laamad segu, mis koosneb vaid 5 taimest. Segu nimetus ongi „Viisik“ ja see ei jää oma raviomadustelt originaalile alla. Niisugune taimede universaalsus seisneb selles, et naistepunas ja ka ülejäänutes on harmoonilises kooskõlas mitu erinevat toimivat alget. Teesegu on kasulik kõigile ja kasutatakse peaaegu kõikide haiguste vastu.

Teesegu „Viisik“.
Liht-naistepuna (Hypericum perforatum) ürti 100 g
Apteegikummeli (Chamomilla officinalis) ürti 100 g
Metsmaasikas, lehed 100 g
Kasepungad - 100 g
Harilik käokuld (Helichrysum arenarium), õied 100 g.

2 spl teesegu kallata üle keeva veega ja lasta termoses 1 öö tõmbuda. Kurnata. Südame –veresoonkonna haiguste, hüpertoonia, nefriidi jt krooniliste haiguste puhul võtta seda sisse 2 korda päevas 20 minutit enne sööki 100 g korraga. Vastunäidustused puuduvad. Rasvumisel, mälu nõrgenemisel lisada sellele segule 1tl õiemett või 20 g kuragaad. Võtta hommikul 200 g hommikusöögi asemel.
See „Viisiku“ segu teeb meie organismis lausa imet:
* tugevdab maksa, neerude, seedesüsteemi funktsioone
* parandab ainevahetust
* suurendab liigeste painduvust
* ravib rasvumist ja hüpertooniat
* taastab närvisüsteemi
* viib organismist välja toksilisis aineid ja mürke ning üleliigset kolesterooli.
* ennetab kivide moodustumist neerudes, põies ja sapis.
* eemaldab juba tekkinud kivid
Eriti kasulik on see teesegu rasvumise, südame-veresoonkonna, maksa, neerude, ainevahetushäirete korral suhkruhaiguse puhul, osteohondroosi, ateroskleroosi jt haiguste puhul. Juba kevadel tuleks hakata selle segu peale mõtlema. Tuleks korjata kasepungi, seejärel kummelit, naistepuna ja metsmaasika lehti. Sest maasikalehti ju ei saa osta, aga seda kogust korjata on üsna raske, seda tuleb teha mitu korda. Käokuld tuleks osta apteegist, sest meil seda ei kasva. Teesegu peaks olema ühe aasta jagu.

Teesegu „Nelik“.
Naistepuna – 100 g
Apteegikummel – 100 g
Käokuld -100 g
Kasepungad - 100 g
Segu segada hästi läbi. Õhtul võtta 1 spl segu ja 0,5l keeva vett ja panna 3-4 tunniks termosesse. Kurnata ja pigistada kuivaks.
Juua õhtuti klaasitäis tõmmist koos meega 30 minutit enne sööki. Nii teha igal õhtul kuni segu saab otsa. Ravikuuri korrata 5 aasta pärast. See teesegu soodustab ainevahetust, organism puhastub rasva- ja muudest ladestustest, veresooned muutuvad elastsemaks, skleroosi, hüpertooniat saab ennetada, kaob kohin peas, pearinglus. Organismi üldine seisund paraneb, taastub nägemine, kogu organism nooreneb. Valmistamine: õhtul valada 2 spl segule 2 klaasi keeva vett, lasta kinnises nõus tõmbuda, 20 minuti pärast kurnata ja sade kuivaks pigistada.
Kasutamine: klaasitäies saadud vedelikus lahustada teelusikatäis mett ja juua ära. Kuni hommikuni mitte midagi süüa ega juua. Järgmisel hommikul soojendada järelejäänud tõmmis +50 — 60° С, lahustada 1 tl mett ja juua lonkshaaval ära. 20 minuti pärast võib süüa hommikust. Kasutada iga päev niikaua kuni teesegu otsas. 2-3 aasta pärast, mitte varem, korrata ravikuuri.

„Imerohi“ - retsept 100 häda vastu naistepuna baasil.
Parandontoos, stenokardia, ateroskleroos – nimekirja võib jätkata. Nende haiguste nimetamisel arstide entusiasm kaob. Ja kuigi arstid üldiselt teevad kõik, mis võimalik, on selle tulemuseks vaid ajutine kergendus, täielikku paranemist tuleb pikki aastaid oodata.
Niisiis, kas leppida haigusega ?
Kuid saab ju ise ennast aidata. Selle juures aitab meid „Imerohi“, mille valmistate ise. Kõigepealt varume taimi, mis avaldavad soodsat mõju südame-veresoonkonnale.

Palderjan (Valeriana officinalis) - risoom - 1 osa
Kalmus (Acorus calamus) - risoom - 1 osa
Aedvaak (Inula helenium) - risoom - 1 osa
Adoonis (Adonis vernalis) - 1 osa
Viirpuu (Crataegus laevigata) - 1 osa
Põld-harakalatv (Erysimum cheiranthoides) - 1 osa
Raudrohi (Achillea millefolium) - 1 osa
Liht-naistepuna (Hypericum perforatum) - 1 osa
Meliss (Melissa officinalis) - 1 osa
Pihlakamarjad (kindlasti) (Sorbus aucuparia) - 1 osa
Lisada :
kolmisruse (Bidens tripartita), lehed - 1 osa
vereurmarohi (Chelidonium majus), lehed - 0,5 osa
suur teeleht (Plantago major) - 1 osa
suur takjas (Arctium lappa), risoom - 1 osa
kasekäsn - 2 osa
Ja tangained, sobivad kõik peale riisi, mitut liiki: kaer, nisu, oder, tatar. Nii taimed kui tangained, kõik eraldi kohviveskis korralikult peenestada, võib ka käsitsi. Kõiki komponente võtta võrdsetes osades, välja arvatud kasekäsn (teda tuleb võtta kahekordses koguses) ja vereurmarohi (võtta vaid pool). Peenestatud mass segada korralikult läbi, puistata puhastesse pudelitesse, täites vaid kolmandiku mahust. Ülejäänud 2/3 osa täidame rafineerimata päevalilleõliga ja paneme pimedasse kohta toatemperatuurile 2 kuuks seisma. Iga päev pudeleid loksutada.

60 päeva möödumisel.
Valame segu suurde nõusse, soovitavalt emailnõusse, kuumutame 60°С, seejärel valame uuesti pudelitesse ja toimime samamoodi kui enne, hoides nüüd 1 kuu.

Kuidas seda kasutada ? Sellest üksikasjalisemalt.
Paradontoosi puhul (igemehaigus) - see on soolestiku kahjustuse II etapp, millele on iseloomulik suuõõne ja hammaste tugev pataloogia. Inimene kaotab katastroofiliselt hambaid, vajadus proteeside järgi suureneb. Kahjustatud on uriini väljutad teed, on põiekivide tekke oht. Ka on märgatav suguorganite patoloogia, nahakärbumine, juuste ja küünte kahjustused. Samuti tugi- ja liikumisaparaadi krooniline haigestumine – polüartriit, osteohondroos, ainevahetushäired, kaal tõuseb, ateroskleroos väljendunud. Määrige kogu pea seguga kokku (eelnevalt loksutada, et poleks sadet) ja tehke peamassaaži. Ravisegu tuleb sisse hõõruda kaua, pool tundi kuni 45 minutit. Selle ajal võtke aegajal lonks segu suhu, kuid alla ärge neelake. Seejärel masseerige suuõõnt, eriti igemeid. Protseduuri lõppedes katke pea soojalt kinni, peske pead 3-4 korda, et õli sisse ei jääks, sest poorid peavad saama hingata.
Sissehõõrumist tehakse järgmiselt:
1 tsükkel - 10 protseduuri ülepäeva. 20 päeva vahet, siis jälle 10 sissehõõrumist üle päeva. Tsükleid võib korrata 40 päeva või poole aasta tagant – sõltuvalt haigusastmest.
Seda skeemi kasutatakse ka teiste haiguste puhul:
• Tromboflebiit, ateroskleroos, tromboos, troofilised haavandid, düstroofia – hõõruge segu varvastest kuni puusadeni, spiraalsete või paralleelsete liigutustega kubeme suunas, kumbagi jalga 30-40 minutit. Jalad määrida sisse õhtul, hommikul pesta segu maha.
• Stenokardia korral määrida ravim rinna piirkonda nii eest kui selja poolt. Määrida samuti spiraalsete või otseste liigutustega kaenlaaugu suunas. Jätta samuti ööseks peale. Protseduuride skeem ja pikkus samad. Peale tugevdava toime (koos masseerimisega) soodustab see ravim ka naha noorenemist, annab talle elastsuse ja terve väljanägemise.

NAISTEPUNA VASTUNÄIDUSTEUSED.
Teadmised taimede raviomadustest on tulnud sajanditega ja on praktikas järgi proovitud, kuid siiski tasub taimedega ravimisel ja tõmmiste, tinktuuride jne tegemisel kinni pidada retseptist ja jälgida endaga toimuvat. Naistepuna on vähetoksiline. Pikaajalisel puhtal kujul kasutamisel võib aga tekitada ebameeldivat tunnet maksa piirkonnas ja kibedat maitset suus.
Liht-naistepuna on suurepärane vahend seedetrakti ravimiseks, kuid pikaajalisel kasutamisel võib naistepuna tõmmis esile kutsuda veresoonte kuivamist ja arteriaalse vererõhu tõusu. Neile, kes kannatavad hüpertoonia all, määratakse naistepuna vaid segude koostises ja väikeses annuses.

ONKOLOOGILISED HAIGUSED.

Aneemia - (kehvveresus). (Pjotr Dimkovi retsept, talle võrdset maailmas pole).
2 tundi peale sööki tuleb sisse võtta ühte järgmistest vahenditest:

1. Taimede õlitõmmis:
* taimeõli – 1l (liiter)
* harilik tõnnike (Betonica officinalis), peenestatud juuri 3 spl
* kõrvenõges (Urtica dioica), peenestatud juured 3 spl
* metsamaasikas , juured, 3 spl
* harilik punanupp (Sanguisorba officinalis), peenestatud juured , 3 spl
* tedremaran (Potentilla erecta), peenestatud juuri 3 spl
* vaarikas, peenestatud juured 3 spl
* lagrits (Glycyrrhiza glabra), peenestatud juured 3 spl
* mooruspuu (Morus nigra), peenestatud juued 3 spl
Segul lasta 3- 4 nädalat pimedas kohas toatemperatuuril tõmbuda, segu pidevalt loksutada, seejärel keeta suletud nõus veevannis, siis jätta 2 päevaks seisma, kurnata, pigistada kuivaks. Segu hoitakse pimedas ja jahedas kohas.

2. Kaks kuulikest segu, mis on valmistatud:
* kase- või männitökati - 250 g
* ammooniumkloriidi pulber – 15 g
* meditsiiniline väävel - 30 g
Kõik see segatakse 1 spl viki (Vicia cracca) seemnetest tehtud kohviga, kuni saadakse taigen, millest tehakse maisitera suurused kuulid, mida veeretatakse kibuvitsa marjadest tehtud jahus.
20 minutit peale ühe eelpoolmainitud vahendi sissevõtmist tuleks juua 1/3 klaasi leotist, mis tehtud järgmistest taimedest:
* naistepuna - 1 osa
* viirpuu, õied - 1 osa
* harilik tõnnike (Betonica officinalis), maa-alune osa koos juurtega - 1 osa
* saialill (Calendula officinalis) - 1 osa
* ahtalehine pajulill (Epilobium angustifolium) - 1 osa
* aasristik (Trifolium pratense) - 1 osa
* punanupp harilik (Sanguisorba officinalis) - 1 osa
* kopsurohi (Pulmonaria officinalis) - 1 osa
* võilill (Taraxacum officinale)  - 1 osa
* hobumadar (Galium verum) - 1 osa
* harilik maarjalepp (Agrimonia eupatoria) - 1 osa 
* apteegikummel (Chamomilla officinalis) - 1 osa
* lagritsa-magusjuur (Glycyrrhiza glabra) - 1 osa
* raudrohi harilik - 1 osa
* nõmm-liivatee (Thymus serpyllum) - 1 osa
* kibuvits, marjad - 1 osa 
Kõiki koostisaineid võetakse võrdsetes osades kaalu järgi. 2 spl peenestatud segu valada üle 0,5 l keeva veega ja keeta nõrgal tulel 5 minutit, jahutada, kurnata. Säilitada pimedas ja jahedas mitte üle 3 ööpäeva.

Kui haigel on halvaloomuline aneemia, siis peab 30 päeva järgemööda jooma hommikueineks 200 g lahjat õlut, millele on lisatud 30-40 g toidupärmi. Hommikul segatakse jook, lisatakse 1 tl õllepärmi, veidi kibuvitsamarjade- ja nõgesejahu. 30 minuti või 1 tunni aja pärast –järgmine eine. Parem on selleks kaerapiim.
2 spl puhastatud kaera keedetakse 400 ml veega, kurnatakse, pigistatakse kuivaks ja lisatakse 1 munakollane, 1 spl kreeka pähkleid, 1-2 tl mett ja 1-2 spl kibuvitsamarjade jahu. Enne lõuna – ja õhtusööki süüa: 1-2 küpsetatud mugulsibulat ja üks taldrikutäis salatit, mis tehtud võrdsetes osades värskest punasest sibulast, petersellist, sellerist, porgandist, peedist, õuntest, tillist, kapsast; salatile lisada veidi küüslauku ja taimeõli.
Peale hommiku-, lõuna- ja õhtusööki võetakse sisse niisugust segu: musta leedri (Sambucus nigra) marjadest tehtud marmelaad ja 1/3 tl munakoorte pulbrit. Peale seda võtta sisse 2-3 tl värsket leivajuuretist, mis on pandud käärima 4 tundi enne sissevõtmist, sellele lisada 1 tl kibuvitsajahu, veidi puuviljamahla ja mett. Tee asemel tasub juua purustatud kreeka pähkli tuumadest ja vaheseintest valmistaud tõmmist. Selleks võtta 7 pähklit ja 1 l vett ja keeta nõrgal tulel 30 minutit, jahutada, kurnata.

Leukeemia.
Leukeemia korral juua 3 korda päevas 30 minutit enne sööki 1 spl siirupit, mis tehtud aaloest (Aloe arborescens) või väikese leedri (Sambucus ebulus) viljadest.
• Aaloesiirup: aaloe lehed, vähemalt 3 aasta vanused, hoida 10-12 päeva pimedas temperatuuril +6 - 8°С, seejärel peenestada, pigistada mahl välja. Eelnevalt taime 1 nädal mitte kasta. 300 g aaloemahla segada järgmiste peenestatud juurtega.
Naistepuna (Hypericum perforatum) - 15 g
Kalmus (Acorus calamus) - 10 g
Väike igihali (Vinca minor) - 15 g
Kaselehed - 15 g
Kikkaputk harilik (Angelica archangelica) - 10 g
Põldmari (Rubus fruticosus) -15 g
Metsmaasikas (Fragaria vesca) - 15 g
Saialill, õied (Calendula officinalis) - 20 g
Aasristik (Trifolium pratense) - 15 g
Kõrvenõges (Urtica dioica) - 15 g
Vaarikas (Rubus idaeus) - 15 g
Kopsurohi , lehed, õied, varred (Pulmonaria officinalis) - 15 g
Võilill (Taraxacum officinale) - 10 g
Hobumadar (Galium verum) - 15 g
Roomav madar (Galium aparine) – 15 g
Harilik maarjalepp (Agrimonia eupatoria) - 15 g
Linnurohi (Polygonum aviculare)- 15 g- 20 g
Leesikas (Arctostaphylos uva-ursi) - 15 g
Raudrohi - 15 g
Liivatee (Thymus serpyllum) - 15 g
Segule lisada 3 l naturaalset punast veini ja 2,5 kg mett, segada korralikult ja keeta tasasel tulel kuumaveevannis tund aega, pidevalt puuslusikaga segada, seejärel hoida tihedalt suletud nõus 3 päeva, kurnata. Siirupit hoida pimedas ja jahedas.

• Värsketest väikese leedri marjade (Sambucus ebulus) siirup tehakse sama tehnoloogia järgi nagu aaloesiirup, ainult aaloe asemel on 300 g värsket leedrimarjade mahla. Hoida pimedas.



10 minutit peale siirupi sissevõtmist juua 75 g tõmmist järgmistest taimedest:
Naistepuna - 40 g
Valge akaatsia õied (Robinia pseudacacia) - 40 g
Harilik tõnnike (Betonica officinalis) - 40 g
Haisev kurereha (Geranium robertinum) — 40 g
Südame-emajuur (Gentiana cruciata)— 40 g
Maamõõl (Geum urbanum) — 40 g
Metsmaasikas- 40 g
Moldaavia tondipea (Dracocephalum moldavica) - 50 g
Saialill - 40 g
Aasristik - 40g
Harilik naistenõges (Nepeta cataria) - 50 g
Piparmünt (Mentha piperita) - 40 g
Sõnajalg - 50 g
Harilik maarjalepp (Agrimonia eupatoria) - 50 g
Kummel, õisikud- 40 g
Ogaputk lamedalehine (Eryngium planum) - 50 g
Linnurohi (Polygonum aviculare) - 40 g
Lesikalehed (Arctostaphylos uva-ursi) - 40 g
Liivatee (Thymus serpyllum) - 40 g
4 spl peenestatud segu ja 1 l vett keeta nõrgal tulel 20 minutit, jahutada toatemperatuurini, kurnata. Hoida pimedas ja jahedas, mitte üle 3 päeva.
Peale selle on soovitav juua lonksudena järgmist segu:
Aprikoosiõied - 0,5 tl
Kirsiõied – 0,5 tl
Pirniõied – 0,5 tl
Metsmaasikaõied – 0,5 tl
Nõges, lehed -1 tl
Kibuvits, õied – 0,5 tl
Õunapuuõied (Malus domestica) – 0,5 tl
Muna – 1 munakollane
1 spl värsket magedat võid, mett ja õietolmu. Kõik hästi segada ja valada üle klaasitäie kuuma piima või veega.

Loe edasi > 2 osa                  Loe rohkem: Ravimtaimede kogumise kalender.