Erinevate taimede idude toiduks tarvitamine võimaldab tagada organismile vajalikud ained sõltumatult aastaajast. Idud kujutavad endast looduslikku kontsentraati vitamiinidest, fermentidest, mineraalainetest ja kergesti omastavatest valkudest ning süsivesinikest. Idanenud tera stimuleerib organismi isepuhastumis- ja taastumisvõimet, mis on leidnud tõestamist.



POLE MIDAGI KASULIKUMAT
Vitamiinide sisalduselt võib idandeid võrrelda paljude köögiviljade ja puuviljadega. Näiteks, C-vitamiini on nisuidudes samapalju kui apelsinimahlas, piisav kogus A-vitamiini (õigemini A - provitamiini), karotiini rohkem kui teistes rohelistes köögiviljades. Peale selle on noored kasvud rikkad B rühma ja E vitamiinide poolest (naturaalne E vitamiin omastatakse 10 korda kergemini kui tehisanaloog), samuti sisaldavad nad optimaalses vahekorras kaltsiumi, rauda, magneesiumi ja kaaliumi.  Idudes sisalduv kaltsium hoiab ära luude haigestumise ja on kergesti omastatav tänu rikkalikule  mikroelementide valikule, mida samuti idudes leidub.
Noortes idudes on peidus tohutu fermentide energia, mis stimuleerib vereringet ja noorenemisprotsesse organismis raku tasemel. Et saada fermentidest maksimaalselt kasu, tuleks kasutada ainult värskeid ja töötlemata idandeid. Sest termiline töötlemine , taimede kuivatamine või pikk säilitamine hävitavad fermendid.
Praegusel ajal ei ärata enam imestust kunagi haruldased olnud road soja, lutserni, lambaläätse ja nisu idanditest. Populaarseks eineks on saanud  munguba  (Phaseolus aureus) - araabiakeelsest nimest tuntud kui mašš, idandid   (üheaastane taim liblikõieliste sugukonnast) .
Mašši seemned sisaldavad 24-28%valke ja 46-50% tärklist. Valkude koostises on 4-8 % lüsiini, 6-8% arginiini ja metioniini -  need on inimesele eluliselt tähtsad aminohapped.


Mungoa idandid

IDANDITE RAVIOMADUSED
Idude tarvitamine toiduks aitab ravida ka mitmesuguseid haigusi. Siin pole mingit saladust – idude elus energia stimuleerib organismi sisemisi jõude. Peale selle, idud ei ole toksilised ja harva on neil ka kõrvalmõjusid, erinevalt ravimpreparaatidest. Kasutades kõiki kolme oma „liikumapanevat jõudu” (koostist, energiat ja informatsioonivälja), on idud võimelised saavutama haiguste üle võitu. Elus toit annab inimesele palju suurema energiavoo kui lihtsalt terevili. See on sellepärast, et idanemise protsessis terades olev eluenergia on palju aktiivsem. Tarvitades toiduks idandeid, võimaldab see stimuleerida organismi immuunsüsteemi. Idandid – see on toit, mis on salvestanud endasse päikeseenergiat, see on „päikese vitamiinide” akumulaator, see on inimesele ideaalne „kütus”, kütus, mis põletab kõik organismis oleva liigse, haige ja kasutu. Idandid ravivad kogu organismi tervikuna, kuna nende süstemaatilisel tarvitamisel toimuvad organismis uuenemisprotsessid, kulunud rakkude asendamine.
Mitte vähem kasulikult mõjub inimesele  idandite informatsiooniväli. Organism saab idandite tarvitamisel toiduks noort, tervet, mutatsioonidest kahjustamata materjali. Idandid, mida ei ole töödeldud ei keemiliselt ega termiliselt, kannavad endas tervet informatsiooni, mis saadud emakeselt-looduselt. See informatsioonilaeng mõjutab inimese informatsioonivälja, toetades ja tugevdades teda heas, rõõmsas ja elujaatavas häälestuses.

Idandeid võib valmistada mistahes seemnetest, mida inimene toiduks tarvitab : teraviljadest  (nisu, oder, kaer, riis, sorgo), liblikõielistest (uba, soja, hernes, lutsern, ristik), ristõielistest (raps, redis, rõigas, kapsas), korvõielistest (päevalill, safloor), aga ka rida teisi kultuure.


Liblikõieliste idandid

„ELAV TOIT „ TEIE LAUAL
Hippocrates , keda peetakse „meditsiini isaks”, ütles: „ Teie toit peab olema ravimiks, aga ravimid – toiduks” idandid sobivad just selle toitumisprintsiibi alla.
Igas idandis on selle või teise teravilja omadused, millest ta on saadud, aga samuti tugevdab ta ise neid omadusi. Kõikidel idanditel rakendub tööle loomulik hüdrolüüsi, transpordi, vahetuse ja sünteesi mehhanism. Sel juhul on meie organismil vaja tunduvalt vähem pingutusi, et saada energiat, vitamiine ja mineraale.
Igal idandite rühmal on oma tugevad küljed. Teraviljades on kergesti omastatavad süsivesikud ja vitamiinid; liblikõielistel – valgud, rasvad ja süsivesikud; ristõielistel süsivesikud, valgud, rasvad, vitamiinid ja mikroelemendid. Teraviljade idandid ei ole tänapäeva toidus eriti harjumuslikud, sest nad on vintsked, liblikõielistel võib olla spetsiifiline maitse, ristõielistel kibedus. Õigel maitseainete valikul võib ükskõik mistahes idanditest roog olla kasutatav toiduks kas üksikuna või siis segus teiste toiduainetega. Aasia aedoa idandid meenutavad maitselt värskeid herneid. Selleks maitseks oleme me valmis, kuna konserveeritud roheline hernes on üsna laialt kasutatav garneeringuna, salatites, mitmetes roogades. Mašši idandid ei jää kasulike omaduste poolest alla rohelisele hernele, paljuski isegi ületab teda ning võiks olla toidulaual värskena aasta ringi. Värskeid idandeid võib garneeringuna lisada igale roale: supile, vinegretile, salatile jne. neid võib hautada, keeta, mis on aga mittesoovitav, kuid sel juhul annavad nad ikkagi rohkem kasu kui mõni muu keedetud või aurutatud toiduaine, kuna kõik ained on kergesti omastatavas ja tasakaalustatud  vormis.

Road, kus kasutatakse termilist töötlemist või segamist teiste komponentidega( juurvili, marjad, maitseained) valmistatakse vahetult enne söömist ja ainult üheks toidukorraks.  Ei mingit valmistoitude varusid külmikus!
Idandeid endid, kui on vaja pidurdada nende kasvu, võib hoida ajutiselt külmikus kuni teistkordse leotamiseni ja kasutamiseni.


Sibula idandid

Toored idandid:
• tõstavad immuunsust
• reguleerivad ja taastavad organismi eluliselt tähtsaid funktsioone
• stabiliseerivad ja noorendavad kõiki organismi süsteeme: närvi-, endokrinoloogilisi-, verevarustus-, lümfi-, seede-, hingamis- , eritus- , termoregulatsiooni- , tugi-ja liikumis- , paljunemis- jne.
• kergelt, ilma organismi jõutagavarade pingutusteta puhastavad nad  meid mitte ainult kudede, vaid ka rakkude jääkidest ja isegi patogeensetest ja organismile mitteomastest moodustistest.
• rikastavad hapnikuga verd
• viivad organismist välja rakkude jääkprodukte, mürke, liigset kolesterooli, mitteorgaanilisi ja teisi kahjulikke aineid, teevad kahjutuks mutageene, mis on organismi sattunud
• aitavad ravida paha- ja healoomulisi kasvajaid (eriti nisu idandid).


Redise idandid.