Hosta.
 
Hiinas ja Jaapanis on hostasid kasvatatud sajandeid, Lääne botaanikutele ja aednikele sai see tuntuks alles umbes 1790. aastal. Engelbert Kaempfer – Ida-India kompanii arst ja botaanik  oli esimene eurooplane, kes nägi üldse hostasid ja neid ka kirjeldas. Esimestena jõudsid Euroopasse 2 liiki : Hosta plantaginea ja  Hosta ventricosa – need on nüüdki laialt levinud aedades.  Aga jaapanlased kaitsesid kiivalt oma rikkusi eurooplaste eest, alles 40 aastat hiljem, 1829 aastal sai saksa arst Philipp Franz Siebold tänuks esimeste silmaoperatsioonide ja silmaarstide koolitamise eest võimaluse reisida mööda maad ringi ja koguda hostasid oma kollektsiooni.


Hosta plantaginea


Hosta ventricosa


Hosta sieboldiana

Tal õnnestus need ka maalt välja viia ja järgmised 35 aastat kuni oma surmani tegeles Siebold oma lemmikutega, levitas neid Lääne–Euroopa botaanikaaedadesse, kus nad kiiresti kohanesid. Inglismaalt ja kontinentaalsest Euroopast viidi neid ka Uude Maailma ja kasutati seal kui ornamenttaimi. 19. sajandi lõpul hakkasid ameerika maadeavastajad saatma taimekollektsioone Jaapanist USA-sse, see praktika on jätkunud kuni tänapäevani.
Oma nime sai hosta Austria botaaniku Thomas Hosta, „Austria  Floora” autori järgi. Teine nimi funkia  (Funkia)- on hostale antud 1817 Kurt Sprengeli poolt . Hostad on kogu maailmas juba ammu saavutanud kindla positsiooni, olles maastikukujunduses asendamatu. Sellele on lihtne seletus: hostade väärtuse võib kokku võtta 3 sõnaga – lehed, praktilisus ja usaldusväärsus.
Vastavalt sellele, kuidas puud ja põõsad  kasvavad, muutub aed järjest varjulisemaks, aga paljudele taimedele see ei sobi. Kuid mitte hostadele: nad taluvad hästi madalaid temperatuure ja valguse puudujääki. Hostad on asendamatud probleemsete alade haljastamisel: nad taluvad sooldunud muldi, võivad kasvada sarapuude all, jäävad ellu ka peale üleujutusi. Ja mis kõige tähtsam – neil on ilusad lehed, mis on kaunid kevadest hilissügiseni.
Hostad võivad kasvada kõikjal, v.a. troopilised ja väga madalate temperatuuridega  alad. Nii kasvavad nad USA-s Alaskast kuni Alabamani. Aga Ida-Aasias kasvavad nad põhja kuni Kuriili saarestikuni. Vastavalt USA kaubandusinformatsioonile on hostad praegu kõige nõutavam püsik, mis edestab isegi päevaliiliaid.
Hostad on üldiselt külmakindlad (erandiks on väike osa sorte). Nad kasvavad igasugustes valgusetingimustes, kuigi on märgatav, et üks ja sama sort kasvab ja värvub eri valgustingimustes erinevalt. Hostad on vähenõudlikud ja sobivad seetõttu nendele, kellel on vähe aega hoolduseks. Nad kasvavad enamustel aiamuldadel ja ei vaja või peaaegu ei vaja mingit hoolt pärast nende juurdumist ning nad jäävad samale kasvukohale ilma jagamise ja ümberistutuseta aastakümneteks. Haiguseid ja kahjureid  on neil harva: põhilisteks kahjustajateks on teod ja nälkjad, kelledele meeldib lehtede alune jahedus ja niiskus.
 
 Ja niisiis, mida see hosta endast kujutab?
Hostad on rohtsed püsikud, mis moodustavad rühmi. Nad kasvatavad lühikesest juurikast (kusjuures mõnikord on see stoolonitaoline) välja valged juured. Lehed on enamuses juurmised, varrega, suured ja lihtsad, moodustavad roseti. Õied suured, torujad, lehtritaolised või kellukjad, tavaliselt koosnevad 6 osast ja moodustavad erineva kõrgusega õisiku, mis asetseb lehtedeta harunemata varrel. Mõningatel sortidel on ka täidisõied. Õite värvus on väga erinev ja muutub valgest kuni mitmesugustes varjundites purpurini. Muideks,  puhast valget tooni ei ole isegi Hosta plantaginea , tema õielehtedel on kergelt lillakas toon. Värvus sõltub kliimast - külmemas kliimas on toonid eredamad. Varem arvati, et ainult Hosta plantaginea  lõhnab, kuid tegelikult on lõhnavad ka kõik temast saadud hübriidid. Alles hiljaaegu avastati, et Jaapanis on mõned lõhnavad sordid, millel ei ole mingit pistmist Hosta plantaginea –ga. Õitsemisaegade järgi võib jagada hostasid varajasteks (kuni juunini),  keskmisteks (1.VI-15.VII),  keskhilisteks (15.VII-1.IX) ning hilisteks (peale 1.IX).
Enamik õitseb siiski keskmistel aegadel.
Looduses pole ühtki teist liiki, mille lehtede faktuur oleks nii erinev: hosta lehed võivad olla läikivad, matid, nahkjad, siledad, pressitud.
Hostade lehed erinevad ka kujult: nad võivad olla lai-ovaalsed, peaaegu ümmargused, kitsas-ovaalsed ja lantsetjad. Mõningatel hostadel on juveniilne ja täiskasvanu faas, kusjuures noored lehed on teisena. See tuleb eriti esile nende taimede puhul, mis saadud koekultuuri meetodil. Paljudel hostadel erinevad kevadised lehed suvistest, mis ilmuvad hiljem taime keskelt.
Tavaliselt kasvatatakse dekoratiivsete lehtedega taimi vaid nende lehtede, mitte aga õite tõttu. Hostad on siin ka erandiks: neil hinnatakse mõlemaid. Näiteks, Hosta plantaginea (Augustikuine liilia) õied  kasvavad kuni 12  cm pikaks ja 7,5  cm laiaks ja neil on erakordselt õrn aroom. Kuid ei maksa tormata seda taime hankima: meie laiuskraadidel on selle õitsemasaamisega probleeme - ei jätku niipalju soojust.
Viimastel aastatel on hoogustunud uute siniste, kuldsete, roheliste õitega  ja erinevate „variegata” tüüpi lehtedega (millede lehtede mõõdud võivad olla 2,5  cm kuni 40  cm) sortide  aretamine. Kokkuvõtteks võib öelda, et tänaseks päevaks on aretajate poolt loodud juba umbes 2200 hosta sorti.
 Hostadele on sobivamateks naabriteks: jaapani ülane,  aarum, tulivõhk, bergeenia,  brunnera,  maikelluke, jumalatelill, kirjulehised heintaimed, kopsurohud, lursslilled, lumeroosid, helmikpöörised, päevaliiliad, iirised, sieboldi priimula, kivirikud, rodgersia, rododendronid, okaspõõsad, sõnajalad jt.

Haljastusideed: muru, teede ja  peenarde  ääriseks, üksikistutuseks, segapeenrasse, puude võraalusesse ringi, lillepeenra taustaks ja peenrale mahu andmiseks. Hostadega võib tõsta esile teisi taimi või kasutada teda värvimängudes, istutades kõrvuti kollaselehist ja sinihalli hostat. Neid võib kasutada elulõngade juurte varjutamisel päikese eest, võib kasutada koos teiste kirjulehiste taimedega. Sobivad hästi välistrepi kõrvale. Hostad on asendamatud veesilmade, purskkaevude, lehtlate jt. arhitektuurielementide juures. Sobivad suurepäraselt ka pottidesse terassile, taimeaedadesse ja näitustele.
 
 Ameerika aiahuvilised valivad igal aastal nn. aasta hosta. Millised hostad on siis parimad parimate seas?
2003 aasta hostaks valiti sort "Regal Splendor". See hosta õigustab igati oma nime, ta on tõeliselt kuninglikult suursugune. Väga suur vaasikujuline hosta võimsate teravatipuliste hallikassiniste kreemikasvalge äärisega  lehtedega. See on sordi  "Krossa Regal"sport. Lavandlikarva õied on kuni 150  cm kõrged. Antud sordil on ka väga paksud lehed, mida ei kahjusta ei teod ega nälkjad.
2002 aasta hosta on "Guacamole","Fragrant Bouquet"-sport, suur hosta läikivate ümarate roheliste lehtedega, mille keskosa on kuldne. See hosta talub hästi ümberistutust päikese kätte, kus tema värvus on veelgi eredam. Õied suured ja lõhnavad. Kiiresti kasvav, suurepärane aiakujunduses.
"June" on 2001 aasta parim. Uhked südamekujulised kuldsed lehed kitsa helesinise äärega. Päikese käes kasvatamisel lehed pleekuvad ja muutuvad kreemikas-valgeks, varjus jäävad kuldseks. Väga kaunis madal 30  cm kõrgune hosta, puhma laius 75  cm.
"Sagae" valiti 2000 aasta hostaks. Lehed on tal algul ererohelised tumerohelise äärisega, seejärel muutuvad kreemikasvalge äärisega hõbe-sinakaks. See on suur vaasikujuline kuni 75  cm kõrgusega ja 175  cm laiusega hosta. Lehed suured – 35  cm pikad ja 25  cm laiad.
"Paul s Glory" nimetati 1999 aastal parimaks. See on suurepärane Sieboldi (sinihall) hosta kollase keskosaga. Südamekujulised lehed on kurrulised, 20  cm pikad ja 12  cm laiad. Kõrgus 45  cm ja laius  68  cm.  Suve lõpuks muutub kuldne keskosas valgeks, aga ääris sinakas-roheliseks. Lavendlikarva õied kasvavad suve keskpaigaks 60  cm kõrguseks.
 
"Fragrant Bouquet" on 1998 aasta parim sort. Südamekujulised kuldkollakad lehed  on 20  cm pikad ja 15  cm laiad. Hiljem muutuvad ebaühtlase servaga õunroheliseks.  Eriti kuulsad on tema valged lõhnavad õied, õitseb augustis, õievars 90  cm pikk. Rikkalikuks õitsemiseks vajab piisavalt päikest, teod ja nälkjad teda ei kahjusta.


Hosta "Regal Splendor"                  &n/image/catalog/blog/bsp;                                                      Hosta "Krossa Regal"


Hosta "Guacomole" &n/image/catalog/blog/bsp;                                                      Hosta "Fragrant Bouquet"


 Hosta "June"  


 Hosta "Paul,s Glory"
 
 Millised on tänapäeva hostad?
 
 Interneti lehekülgi vaadates, kus erinevad firmad müüvad oma taimi, on näha mitu erinevat suunda, kuhu selektsioonitöö  liigub.
 
 * lehe värvus
Hosta lehed võivad olla :
Ühetoonilised- lehevärvus peaaegu mustast kuni sidrunikollaseni;
Fantaasia – ebakorrapäraselt paiknevate uhutud kontrastvärvi laiade või kitsaste triipudega ja uhutud värvi ääretriibuga ((Kiwi Forest); triibuline - ebaühtlases järjestuses laiade ja peenete erineva pikkusega ja värvusega triipudega selge servaga (Galaxy);
Viirulise värvusega- kitsaste viirgudega ja ebamääraste äärtega pintslitõmmetena kontrastvärvi põhialal (Revolution, Spilt Milk);
Ühe triibuga lehe keskel (Night Before Christrmas, Thunderbolt);
Äärisega lehe servas- kollased rohelise randiga (June), valge rohelise randiga (Fire and Ice), roheline valge ja kollase randiga (Patriot),sinine kollase äärisega (Frances Williams). Seejuures võib kontrastne ääris olla erineva laiusega.
Kolmevärvilised (neid sorte on vähe). Näiteks Cherry Berry- lehe keskosa kreem-valge, ääris tumeroheline, leheroots bordoo.
Niinimetatud „muutlikud” ehk „kameeleonid”, s.t. mis muudavad suve jooksul oma värvi kehvemas suunas, nt. (August Moon), kaovad järk-järgult esireast.


Hosta "Fantasy"                          &n/image/catalog/blog/bsp;                                                      Hosta "Kiwi Forest"


Hosta "Galaxy"


Hosta "Spilt Milk"


Hosta "Revolution"


Hosta "Night Before Christmas"


Hosta "Thunderbolt"


Hosta "Fire and Ice" Foto: Natalja Kashperova (http://flower.onego.ru/other/enc_5908.jpg)


Hosta "Patriot"


Hosta "Francea Williams"


Hosta "Cherry Berry"
 
 * lehe kuju järgi
 Spiraalsed-leht on keerdunud leheroo suhtes eri suundades (nt. Praying Hands);
 peaaegu ümmargune-(Flavociremails);
 ovaalne (Hionea);
 südamekujuline (Patriot);
 lineaal - lantsetjas (Stiletto);
 laineline (Krossa Regal).


Hosta "Praying Hands"


Hosta "Stiletto"


Hosta "Blue Mammoth"
 
 * lehe tekstuuri järgi
Lehed on tekstuurilt ja paksuselt väga erinevad. Nad on vahaja läikega (Blue Mammoth), metalsed (Metallic Sheen), siledad ja läikivad , lakitud (Invincible). Aga on ka „krokodillinahksed” – paks mulliline nagu pressitud faktuuriga lehtedega (Cadillac). Veel on veidi gofreeritud servaga lehtedega (Embroidery) hosta.
 Põõsa kuju järgi jaotatakse, mille määrab ära lehte asend : lehed allapidi - Green Fountain
 Lehed ülespidi - Regal Splendor,
 lehed horisontaalselt - Flavocircinalis.
Varem arvati, et õitsemise ajal hostade dekoratiivsus langeb ja seepärast eemaldati õied kohe, kui nad ilmusid. Kuid ajad muutuvad, nüüd töötavad aretajad selle kallal, kuidas suurendada õite dekoratiivsust. Nii ilmusidki uued sordid juba erinevates toonides õitega ( punakas-violetjast kuni valgeni), täidisõielised, lõhnavad hostad.  Tegelikult meie kliimas, mis on lühikese, niiske ja jaheda suvega, ei jõuagi seda alati ära oodata.


Hosta "Cadillac"


Hosta "Embroidery"


Hosta "Flavocircinalis"
 
 * sõltuvalt kõrgusest jagatakse hostad: kääbus (Vastavalt kõrgusele jagatakse hostad rühmadesse:
 Kääbushostad (dwarf)- kõrgus alla 10  cm
 Miniatüürsed (mini)-12-23  cm
 Madalad (small) -25-38  cm
 Keskmised (medium) – 40-60  cm
 Kõrged (large) – 64-91  cm
 Väga kõrged  (very large) – üle 91  cm
 
 
Viimastel aastatel on aedades moodi läinud alpinaariumid. Hostad on siin asendamatud. Kuid ei maksa unustada, et alpinaarium kujutab endast mitmeastmelist süsteemi, kus eri kõrgustel on erinev mullaniiskus. Mida kõrgemale, seda kuivemaks läheb ja vastupidi, mida madalam aste, seda niiskem muld. Kõige madalamal astmel võivad kasvada kõik sordid, kuid üleval vaid üksikud, nende hulgas Stiletto, Kifuhurin, Mame, Lemon Delight, Baby Bunting, ülejäänud sortide kasutamine on veel küsimärgi all, nende sobivust on veel vaja katsetada. Ka talvekindlus on erinevatel tasanditel erinev. Kõige talvekindlamad on
Stiletto, Veronica Lake.


Hosta "Lemon Delight"                                         Hosta "Veronica Lake"


Hosta "Baby Bunting"      &n/image/catalog/blog/bsp;                                                      Hosta "Gold Standart"


Hosta "Whirlwind"
 
Lühidalt öeldes, hostade mitmekesisus on tohutu, praeguseks ajaks arvestatakse umbes 4000 kultivariga. Siiski on vaja puudutada veel mõningaid probleeme, mis on seotud hostade ostmisega ja nende edasikasvatamisega aias. Väga sageli on müügis istikud vaid juurtena, mis isegi ühe pakendi piires erineb sorditunnuste järgi. Seepärast on välja pakkuda 2 varianti: osta kallid konteineristikud (sort on kohe näha)või muretseda odavad „juured” , millel on vaid uinuv kasvupung , usaldusväärsest firmast.
Kui konteinervariandi suhtes on kõik arusaadav, siis paljasjuursetest istikutest räägime eraldi.
Esiteks, võib üldisesse kogusesse sattuda istikuid, mis on juba õitsenud, aga uusi pungi pole moodustunud. Juured niisugustel juhtudel peale istutamist hukkuvad kiiresti. (kogu häda seisneb selles, et need istikud ei erine teistest mitte millegi poolest). Selleks, et seda ei juhtuks, on vaja taimed istutada sügavamale, et võivad uinuvatest pungadest hakata kasvama noored leherosetid uute juurtega.
 Teiseks, paljud aednikud on pidanud kokku puutuma sellega, et Eestisse tulevad sordihostad ei ole alati need, mida lubavad sordikirjeldused (nii lehe värvus, kuju, suurus jne.) . Kataloogis või ajakirjas on pilt hoopis teine kui tegelikult taim välja näeb. Seepärast: enne kui käia välja 500-3000 krooni mingi superuue sordi eest, mõelge enne järele, kas ikka on seda vaja. Võib-olla tasuks siiski kasvatada vana ja kindlat „teenekat” kultivari?. Niisiis, te tulite poodi, valisite välja hosta juurikatüki(võib-olla ka mitu), lasite ilma turbata (turvad loob soodsad tingimused haiguste levikuks) kilekotti sisse pakkida, kirjutasite etiketi juurde ja tulite koju.
 
Mis saab edasi?  Kõigepealt: seni kui teete istutuseks ettevalmistusi, ärge avage pakendit, vaid pange see külmkappi juurviljasahtli ossa, kus temperatuur on 0….+10 C. Teiseks otsige suur plastpott mahuga 1-2  liitrit ja pange sinna mingit neutraalse reaktsiooniga mulda, näiteks roosimulda. Seejärel asuge istutamise juurde.
Sättige kõik juured nii, et nad ei oleks kahekorra, vaid allapidi, aga kui ei mahu, siis võib ka ringjalt paigutada. Kasvupung peab jääma 3-5  cm allapoole mullapinda    (pärastpoole aeda istutamisel võite veelgi sügavamale istutada). Pärast istutamist pange pott jahedasse ja valgesse kohta ja kastke mõõdukalt (firma "Darwin Plants" soovitus). Mahaistutamisega ei maksa venitada, kuna esimeste lehtede areng avaldab mõju edaspidisele kasvule. Kui pole võimalik viia aiamaale taime koos potiga, siis võtke taim ettevaatlikult välja ja keerake paberisse ja katsuge ruttu maha istutada. Kuid see pole parim variant. Konteinerit võib koos taimega ühest kohast teise paigutada, et näha, missugune lehtede värvus (näiteks) on teie arust kõige tüüpilisem (nt. üsna kapriisne sort Striptease).
Sobivas kohas tulekski siis taim maha istutada.
Niisiis, hosta on juba maha istutatud ja kasvama hakanud, kuid ta ei ole sarnane kataloogis nähtule. Paanitseda pole mõtet. Sest esimesed lehed ei olegi alati sorditunnustele vastavad. Nii on mõned valge äärisega kultivarid kõigepealt kreemid või rohelised, seejärel „valgenevad”. Kollased ja muutliku värvusega sordid nt. Whirlwind, ei näitagi kasvuperioodi algul oma tegelikku nägu. Peale selle sõltub kollaste lehtede ilmumine ka ilmast kogu suvel (nt. eriti vanadel sortidel nagu Gold Standart). Nende lehekuju sõltub ka samuti vanusest.
Kui kõik on olnud edukas, taim õitses, siis hooldage teda : peale õitsemist lõigake ära õievars, see soodustab stoolonite kasvu ja uinuvate pungade ärkamist, mis tähendab, et teie väike taimetükike hakkab laiemaks kasvama. Aga järgmisel aastal võib kõik muutuda. Hosta võib osutuda sordiks, millest te unistasite  või osutuda „võõra dokumendiga” taimeks, keda te terve eelmise suve poputasite, nüüd aga olete temasse kiindunud ega ei taha temast loobuda.


Hosta "Pandora,s Box" Foto: Baþenov Juri (http://www.grln.ru/)


Hosta "Striptease"  Foto: Bondareva Olga (http://olga-bond.boom.ru/index.html)


Hosta "White Christmas" Foto: Juri Pirogov (http://www.irisgarden.by.ru/)