Õhtused lõhnad aias ja rõdul.

Õhtusel ajal, kui aed täitub varjudega, muutuvad mõned tagasihoidlikumad ja sellepärast ka päeval tähelepanu mitte äratavad lilled nagu võluväel ja levitavad imelist aroomi. Hämaras aitab just lõhn putukaid, tihtipeale ööliblikaid ja surulase eksootilisi liike, leida nektarit. Sellepärast on lillede öine lõhn intensiivsem kui lilledel mis avanevad päeval. Mõnedel taimedel, mille õied lõhnavad meeldivalt kogu päeva vältel, näiteks petuunial, floksil ja hostal, muutub lõhn öisel ajal tunduvalt tugevamaks ja kandub kogu aias laiali. Mis saab olla meeldivam kui kogunedes terrassile või lehtlasse pärast palavat päeva, nautida õhtujahedust, rohutirtsude siristamist ja kuuvalguses lillede õrna meeldivat aroomi. Kui te soovite teha aeda lilledega mis lõhnavad ainult õhtusel ajal siis ääriseks võib sellisele lillepeenrale istutada vaheldumisi kollane mentseelia ja missuuri kuningakepp. Sellisel juhul saab imetleda nende kuldseid õisi päeva esimesel poolel aga õhtul nautida aroomi. Nendele lilledele lisaks istutatakse öölevkoi, mille lõhnavad lillad kobarad puhkevad õhtul, ja väiksemate gruppidena lõhnav reseeda. Lillepeenra sügavusse istutatakse imelill, mis vajab palju enam kastmist kui lilled mis on istutatud esiplaanile. Kogu päeva vältel on kaunis vaadata lillepeenart millel on lai ääris petuuniatest mis on istutatud suvi-leeklille kõrvale. Nende seas on väikesmate gruppidena lilltubakas mis hakkab õitsema juba juunis. Õhtuste lõhnade lillepeenra tagumisel plaanil, poolvarjus mida tekitavad põõsad ja puud, võib istutada suure grupina hariliku öölille, mis hakkab täitma maiõhtut kannikeselõhnaga. Foonina sellisele lillepeenrale sobib Maacki kuslapuu, mille valged õied on kui hurmavalt lõhnavad tähekesed lehtede taustal. Õhtuse lõhnapeenra rosinaks saab kuu-lehtertapu magus aroom - üheaastane taim, mis ronib mööda lehtla toestikke ja täidab kogu ümbruse magusa lõhnaga. Kuu-lehtertapp moodustab rohelise eesriide päiksepaistelisel, lõuna- või idapoolsel rõdul. Selleks, et moodustada rõdul õhtune lõhnav lilleaed, paigutage põrandakonteineritesse varaõitsev harilik öölill. Nendesse samadesse konteineritesse istutatakse lilltubakas mis võtab õitsemise üle juuni lõpust kui öölill hakkab ära õitsema. Rõdukastides hakkab kogu päeva vältel õitsema petuunia, millele lisaks kasti siseküljele istutatakse kaunis kapimaa ööpalsam. Imelille põõsas mille eredad õied puhkevad ainult õhtul, istutatakse eraldi dekoratiivsetesse vaasidesse.
 
 Kannikese hurmav lõhn rõdul.
Kogu suvi võib nautida kannikese erinevaid lõhnanüansse oma rõdul. Selleks ostke juba aprilli keskel õitsevad tagasihoidlikud ja veetlevad lõhnakannikesed, istutage nad sügavasse potselankaussi, katke muld samblaga ja asetage rõdule poolvarju. Ostes sorditaimed, peale traditsiooniliste violetsete, saate te imetleda valgeid, punakaid ja roosasid õisi. Põrandakonteinerisse istutatakse erekollane (bordoopunane ja isegi peaaegu lilla) kuldlakk ja lilla (valge) harilik öölill mis õitsevad hiliskevadel ja suve alguses. Sealjuures kuldlakk lõhnab intensiivsemalt päeval aga harilik öölill - õhtul. Hea valik on kannikeselõhnaline tumeroosade õitega aed-raudürdi sort "Turmalin". Raudürdi keskele võib istutada mitu öölevkoi puhmast, mille lillakad õied avanevad õhtul ja lisavad oma kannikeselõhnalisi noote.
 
 Eksootiliste viljade aroom aias.
Isegi Eestis võib oma aeda täita eksootiliste sidrunite ja apelsinide aroomidega kasutades peamiselt mitmeaastaseid taimi. Selline lilleaed tehake päiksepaistelisel kohal. Kompositsioon luuakse rõõmsates kuldsetes ja punastes toonides. Selleks valitakse bergamotilõhnaline punane monarda, kerge apelsini lõhnaga ere lõhnav imelill mis avab oma õied õhtusel ajal ja kuldsed päevaliiliad sidruni lõhnaga. Luues tsitruselõhnalist äärist, istutatakse lillepeenra äärtesse missuuri kuningakepp või sidrunmelissi kuldkirjud vormid, aga teeplaatide vahele - sidrun-liivatee kuldne vorm.
 Kui lillepeenar tehakse maja seina äärde või toestuseina juurde, siis paigutatakse tema kõrvale konteinerid sidrunaloisiaga või sidrunilõhnalise naistenõgesega ja keskpäeval, kui majaseinad on päikesesoojad, on need taimed eriti aromaatsed. Aiapingi või lehtla kõrvale võib samuti paigutada konteinerid sidrunilõhnaliste pelargoonide ampelsortidega. Tsitruslõhnu kinkivad taimed õitsevad enamasti juulis. Kuid ka suve alguses võib tuua aeda puuviljaaroome. Õunaaroomi luuakse istutades teeraja ja lillepeenra äärtesse vääris-vaipkakart, mille keskele kaevatakse lõhnava pelargooni potikesed. Õunalõhna levitavad ka roosi "New Dawn" sordi roosa-valged õied. Maasika-ananassi lõhnatooni lisavad väikeselehine ebajasmiin või tema täidisõielised sordid. Samasugust ebatavalist aroomi levitavad eksootilised bordoopunased lääne-vürtspõõsa õied, mis puhkevad kui ebajasmiinide õitsemine hakkab lõppema. Vürtspõõsas on potilill ja teda paigutatakse terrassile või platsile aiapingi kõrvale. Rippuvatesse konteineritesse paigutatakse lõhnav pelargoon "Lilian Pottinger", mille ananassi aroomi täiendab suurepäraselt eredate punaste õitega ananassilõhnaline salvei.
 
 Kondiitriaroomide nurgakesed aias ja rõdul.
Maiustuste aroomid - mesi, kaneel, vanill ja šokolaad - meeldivad mitte ainult maiasmokkadele. Sellised lõhnad rahustavad, parandavad meeleolu ja on eriti armastatud laste poolt. Istutage oma lilleaeda sellised taimed ja looge kogu suveks piduliku kondiitriäri õhkkond. Lillemaailmas eriti haruldaste šokolaadi aroomidega ja värvustega väike lillepeenar luuakse istutades väiksemates gruppides iiriste "Brasier" või "Brasilia" hübriidsordid. Juulis vahetavad iirised välja tumepunaste õitega, samuti šokolaadi aroomiga kosmos. Ülejäänud ala täidetakse kollaste õitega lõhnava ambralillega (lõhnav muskusjumikas) ja mõnede piparmündi sordi "Chocolate" puhmastega, mis on istutatud struktuurtaime eesmärgil. Pruunikas-punase värvusega ja kaneelilõhnaliste lehtedega on pronks-lutiklill. Lutiklille asemel võib kasutada ka basiiliku sorti "Cinnamomum", mille punakas-rohelised lehed lõhnavad samuti kaneeli järele. Vanilli-mee kompositsioon on loodud roosakas-lillas värvigammas, sobib päiksepaistelisse kasvukohta. Esimesel plaanil on asendamatu kivikilbik. Tema intensiivset meearoomi on tunda juba kaugelt. Kivikilbiku sekka pannakse heliotroobipotikesed. Juulis õitsevate valgete ja roosade õisikutega aed-leeklille grupid ümbritsevad laiade ribadena kapimaa ööpalsamit, mille aroom on eriti tugev õhtutundidel. Kompositsiooni fooniks saavad ebajasmiini põõsad, mille magusat - vürtsikat aroomi täiendavad juunis kivikilbiku ja seejärel ööpalsami aroom. Ebajasmiini põõsastega loodud poolvarjus hakkavad külluslikult õitsema harilik angervaks. Mee ja vanilli aroomidega lillepeenard või teha ka päiksepaistelisele rõdule. Balustraadi välisküljele kinnitatakse konteiner lilltubaka (lõhnav tubakas) ja kapimaa ööpalsamiga, rippuvasse rõdukasti istutatakse keraslill ja karmiinpunane sarikibeeris. Selle kompositsiooni ronitaimeks sobib valge ja roosa lillhernes, aga parimaks põrandaanuma taimeks sellisel juhul - roosate õitega ja vanilli aroomiga oleandri põõsas.
 

 Pidevalt lõhnav lillpeenar.
Tihti on meie eesmärgiks luua lilleaed mis rõõmustaks meid kevadest sügiseni. Esiplaanile paigutatakse lillakas kivikilbik, mis õitseb juunist kuni külmadeni. Sügavamale istutatakse pojengid, nende ümber aga - valge-roosade nartsisside gruppid, mis õitsevad kevadel kuni pojengide lehed pole veel ilmunud. Pojengide vahele paigutatakse taimed mis õitsevad suve keskelt kuni lõpuni: liiliad, nede taha floksid, monarda ja lilltubakas, mis hakkab õitsema juunis. Foonina esinevad sirel ja ebajasmiin, samuti pargiroosi põõsasvormid. Lõhnav lillepeenar poolvarjulisel kohal tehakse esiplaanile istutatud kannikestest, nende taga levkoi ja mets-anemooni grupid ümbritsetuna pitsilisest varjulillest hosta taustal. Hostade vahele istutatakse 2-3 taimest öölille grupid ja valge diktamnuse grupid. Tahaplaanil, justkui suitsuvinena, kõrguvad ülespoole lursslille valged õisikud, mis on istutatud laia ribana.
 
 Mitmeaastased taimed lõhnavasse lillepeenrasse:
 * Acidanthera bicolor - lõhnav gladiool
 * Anemone sylvestris - metsülane
 * Centaurea montana - mägijumikas
 * Dianthus plumarius - sulgnelk
 * Hyacinthus orientalis - idahüatsint
 * Iris hybrida - aediiris (aed-võhumõõk)
 * Polygala chamaebuxus - vahulill
 * Clematis - elulõng
 * Cimicifuga racemosa - kobar-lursslill
 * Polygonatum odoratum - harilik kuutõverohi
 * Filipendula ulmaria - harilik angervaks
 * Convallaria majalis - harilik maikelluke (piibeleht)
 * Hemerocallis - päevaliilia
 * Lilium - liilia
 * Monarda didyma - aedmonarda
 * Narcissus x hybridus - nartsiss
 * Primula auricula - kõrvikpriimula
 * Paeonia - pojeng
 * Anthemis nobilis - vääris-vaipkakar
 * Arabis caucasica - kaukaasia hanerohi
 * Rodgersia aesculifolia - hobukastanilehine rodgersia
 * Ruta graveolens - aedruut
 * Thymus serpyllum - nõmm-liivatee
 * Polyanthes tuberosa - mugul-säraõis
 * Tulipa x hybrida - tulp
 * Viola odorata - lõhnav kannike
 * Phlox paniculata - aed-leeklill (aedfloks)
 * Hosta plantaginea - teelehine hosta
 * Oenothera missouriensis - missuuri kuningakepp
 * Dictamnus caucasicus - kaukaasia diktamnus
 
 Kaheaastased lõhnavasse lillepeenrasse:
 * Hesperis matronalis - harilik öölill
 * Cheiranthus cheiri - kuldlakk
 
 Üheaastased lõhnavasse lillepeenrasse:
 * Abronia umbellata - sarikabroonia
 * Ocimum basilicum - vürtsbasiilik
 * Bartonia aurea (Mentzelia lindleyi) - kollane mentseelia
 * Centaurea moschata (Amberboa moschata) - lõhnav ambralill (lõhnav muskusjumikas)
 * Verbena x hybrida - aed-raudürt
 * Datura fastuosa - kaunis ogaõun
 * Lathyrus odoratus - lõhnav lillhernes
 * Iberis umbellata - sarikibeeris
 * Calonyction aculeatum - kuu-lehtertapp
 * Cosmos atrosanguineus - ruske kosmos
 * Matthiola incana var. annua - suvilevkoi
 * Limnanthes douglasii - Douglasi soolill
 * Lobularia maritima - kivikilbik
 * Matthiola bicornis - öölevkoi
 * Mirabilis jalapa - lõhnav imelill
 * Tropaeolum majus - suur mungalill
 * Nycterinia capensis (Zaluzianskya capensis) - kapimaa ööpalsam
 * Perilla frutescens - pronks-lutiklill (õli-lutiklill, pronksleht)
 * Petunia x hybrida - hübriidpetuunia (köstrilill)
 * Reseda odorata - lõhnav reseeda
 * Nicotiana affinis - lilltubakas (lõhnav tubakas)
 * Charieis heterophylla - erilehine tähtlill (erilehine võlukakar)
 * Asperula odorata - lõhnav madar (lõhnav varjulill)
 
 Lõhnavad põõsastikud:
 * Lonicera maackii - Maacki kuslapuu
 * Rubus deliciosus - hunnitu vaarikas
 * Rosa - kibuvits (loodusliku levilaga liigid), roos (aiaaretised)
 * Syringa - sirel
 * Spiraea thunbergii- Thunbergi enelas
 * Philadelphus - ebajasmiin
 
 Mitmeaastased anumates kasvatatavad taimed:
 * Abelia x grandiflora - suureõieline abeelia
 * Aloysia triphylla (Lippia citriodora) - sidrunaloisia
 * Brugmansia suaveolens - lõhnav ogaõun
 * Buddleja davidii - Davidi budleia
 * Heliotropium peruvianum - harilik heliotroop (peruu heliotroop, aedheliotroop)
 * Calycanthus floridus - rohkeõieline vürtspõõsas
 * Clerodendron bungei - malai vurrumünt
 * Crinum moorei - Moore'i kriinum
 * Lavandula angustifolia - tähklavendel
 * Nerium oleander - harilik oleander
 * Pelargonium - pelargoon
 * Rosmarinus officinalis - harilik rosmariin
 * Santolina chamaecyparissus - harilik santoliin
 
 LÕHNAD AASTARINGSELT: LÕHNAVAD TAIMED TUPPA JA TALVEAEDA.
 Tubades ja talveaedades võib nautida eksootiliste lillede aroome peaaegu kogu aasta vältel. "Lõhnaaedade" tegemiseks sobivad ainult avarad, tuulutatavad ruumid, kus lilledearoomid ei muutu liiga kontsentreerituks ja lämmatavaks. Aroomide intensiivsus suureneb või väheneb ka toatemperatuuri tõttu.
 Et vältida lõhna liigset kontsentreerumist, on soovitav valida sellised taimed, et ühe taime õitsemine algaks kui teine peaaegu lõpetab õitsemist. Ei tasu paigutada lõhnavaid taimi magamistuppa, kuna paljude nende aroom tugevneb öötundideks.
 Enamus lõhnavaid taimei on valguslembesed ja on parem neid hoida lõunapoolsete akende juures.
 Kuid kevadel, et vältida põletusi, on vajalik neid kergelt varjutada või nihutada akna juurest kaugemale.
 
 * Bouvardia longiflora - pikaõiene bovardia 
 * Gardenia jasminoides - jasmiingardeenia
 * Jasminum sambac - valgeõieline jasmiin
 * Citrus limon - harilik sidrunipuu
 * Myrtus communis - harilik mürt
 * Murraya paniculata - pöörismuraia
 * Osmanthus fortunei - Fortune'i osmantus 
 * Rhaphiolepis umbellata - sarik-nõelsoomuk
 * Sarcococca humilis - madal puksmari
 * Hoya carnosa - harilik vahalill
 * Eriobotrya japonica - jaapani villpööris, vili: nispero
 * Eucharis grandiflora - suureõieline meelistäht
 
 KUIDAS SÄILITADA JA KASUTADA LÕHNAVATE LILLEDE AROOME.
 Dekoratiivsed lõhnavad lilled kaunistavad mitte ainult aedasid. Lõikelilled kaunistavad interjööri, kusjuures lõunalaual võib neid näha nii dekoratiivvaasis kui ka taldrikul koos hõrgutistega või bokaalis joogiga. Lõhnavaid lilli kasutatakse mitte ainult värskena. Et saada neilt kingituseks aroome pikkadeks talvekuudeks, neid külmutatakse (kulinaarseks tarvitamiseks) või kuivatatakse. Kuivatatud lilli kasutatakse kõige erinevamate jookide valmistamisel, tehakse neist lõhnasegusid tubade kaunistamiseks ja õhu lõhnastamiseks. Kui akna taga keerleb lumi, siis monarda, raudürdi või levkoi õrnad lõhnad parandavad tuju, roosi, lavendli ja kurereha lõhnad aga vaigistavad peavalu ja isegi aitavad organismil vastu seista viirushaigustele. Et lõhnavad taimed säilitaksid oma kordumatud aroomi ja näeksid talvel kenad välja, on tähtis neid õigesti kuivatada. Lehed korjatakse taimelt enne õitsemist. Vajaduse korral nad pestakse ja lastakse veel nõrguda, seejärel aga laotatakse kangale või võrgule paremaks õhu tsirkulatsiooniks. Kroonlehed võetakse poolavanenud õitelt selge päeva hommikul kohe kui kaste on kuivanud. Linnakorteri tingimustes on parimaks taimede ja lillede kuivatamiskohaks idapoolne aknalaud, millele päikesekiired langevad hommikul aga ülejäänud aja on taimed varjus. Sellistes tingimustes lehed ja kroonlehed ei kaota oma värvust, aga aroom isegi tugevneb. Kuivatamine kestab 4 - 7 päeva: on tähtis taimi mitte ülekuivatada, kuna sellisel juhul nad kaotavad oma aroomi. Pärast kuivatamist lehti ja kroonlehti hoitakse kindlalt suletud klaasist purkides, kohas kuhu ei paista eredad päikesekiired.
 
 Lõhnavad lilled kulinaariakunstis.
 Lõhnavate taimede kasutamine kulinaarias ei piirdu nende kasutamisega erinevate vürtsidena. Basiiliku, ruudi, tüümiani, priimula, päevaliilia või mungalille värsked õied parandavad salati maitset ja välimust. Kannikese ja ebajasmiini õied, monarda ja muidugi rooside lehed täidavad õhu aroomiga ja kaunistavad magusaid roogasid. Neid võib kasutada värskelt või suhkrustatult. Viimasel juhul võetakse kroonlehed pintsettidega ja kastetakse alguses vahustatud munavalgesse ja seejärel tuhksuhkrusse, pannakse fooliumile või pärgamentpaberile ja kuivatatakse hästi õhutatavas ruumis. Pärast seda korjatakse kroonlehed klaaspurki kihtidena, vaheldumisi pärgamentpaberiga või rasvaga määritud paberiga, pannakse purk tihedalt kinni ja säilitatakse külmkapis. Rosmariini, kummeli ja kannikese õied külmutatakse jääkuubikute sisse, mida hiljem pannakse jookidesse. Sealjuures kasutatakse külmutamiseks ainult allika või destilleeritud vett, kuna veevärgi veest tehtud jää on reeglina läbipaistmatu.
 Külmutatud lilled võib lisada ka aroomiteede hulka. On teada, et lavendliõitest tee aitab peavalude korral, kummelitee - unetuse korral, salvei ja mündiga tee - köha korral, aga melissitee on tuntud kui palavikku alandav vahend. Värskendavat teed võib valmistada mündi ja aloisia segust (sidrunaloisia) või teha tõmmis peotäiest ananassilõhnalisest salveist. Neid 3 taime kasutatakse ka magusates roogades. Aloisiatee on populaarne Inglismaal ja Prantsusmaal, normaliseerib ainevahetust, soodustab vee väljundamist organismist ja kaalu alandamist. Ebatavaliselt aromaatset musta teed saab kui lisada sisse mõned monarda lehed. Teedele lisatakse ka gardeenia lõhnavaid lehti ja jasmiini õisi.
 
 Mõnedest lõhnavatest taimedest tehakse ka teisi jooke:
 Jook punest: 50 g kuivatatud punet pannakse 3 l keevasse vette, lastakse tõmmata 2 - 3 tundi, kurnatakse ja lisatakse 150 g mett, segatakse põhjalikult.
 Melissinalivka: valmistatakse tõmmis 20 g melissist ja 1 l veest, kurnatakse, lisatakse 200 g suhkrusiirupit ja 1 l viina.
 Liivatee (tüümian) kali: 20 g kuivatatud liivatee lehti keedetakse läbi 1 klaasis kaljas, lisatakse veel 3 klaasi kalja ja 50 g suhkurt, segatakse ja lastakse tõmmata 12 tundi.
 3 spl. kuivatatud lavendli õitele kallatakse 0,75 l valget veini, lisatakse 0,5 klaasi brändit ja suhkrusiirupit maitse järgi. See jook on eriti kasulik kroonilise väsimuse korral ja närvisüsteemi kurnatuse puhul.
 Kannikese liköör: 225 g kannikese kroonlehtedele kallatakse 1 l viina, lisatakse suhkrusiirupit maitse järgi ja lastakse seista kuu aega tihedalt suletud nõus.
 Roosiliköör: 150 g lõhnarooside värskeid kroonlehti lastakse seista 1 l vees 36 tundi, lahus kurnatakse, lisatakse sinna 0,5 l konjakit, 250 g suhkrut ja näpuotsatäis kaneeli, suletakse tihedalt ja lastakse uuesti seista 2 nädalat soojas kohas, loksutatakse igapäevaselt läbi, pärast mida veel kord kurnatakse.
 Roosinalivka: pudel täidetakse värskete roosi kroonlehtedega, peale valatakse viina, suletakse kindlalt ja lastakse seista soojas kohas 10 päeva, loksutades igapäevaselt läbi.
Mündikrüšoon: 50 g värsket münti tükeldatakse peeneks ja valatakse peale 100 ml viina, lastakse seista tihedalt suletud nõus 1 tund, seejärel lisatakse 1,5 l valget veini ja 50 g suhkrut. Enne pakkumist valatakse krüšooni juurde pudel šampust.
 Varjulille limonaad: mõned natuke närbunud varjulille lehed pannakse limonaadi 10 - 15 minutiks.