0 arvamust  |  Lisa arvamus
Raphanus sativus L. (partim)
Tootja: Legutko
Pakendis:5,0 g
Saadavus:3
1.64€
Maksudeta: 1.35€
Daikon ''Agata'' (suvine rõigas).
Saagikas varajane sort. Tõusmetest valmimiseni 50-60 päeva. Juurvili pikk, valge värvusega, mahlane. Püsib pikka aega värske, ei puitu. Seemned külvatakse otse avamaale sügavusega 0,5-1,0 cm. 1,0 g = 90-120 seemet.
Pakis seemneid 5,0 g.

* Rõika, kaalika ja naeri külvi alla ei tohi anda värsket sõnnikut kuna see soodustab juurikates tühikute teket ja juurviljade väga suurt lehekasvu. Suured saagid saadakse taimede korrapärase kastmisega kogu kasvuperioodi vältel.
Kaalikas, naeris ja rõigas on võrdlemisi külmakindlad - nad kannatavad kergeid miinuskraade. Optimaalne kaalika ja naeri kasvutemperatuur on +15+18°C, rõikal +18+20°C. Kõrgemal temperatuuril maitseomadused halvenevad. Kasvukoht peab olema päikeseline. Kaalikas külvatakse varakevadel hiljemalt 10-15 mai.
Naeris ja rõigast mida tarvitatakse suvel või sügisel külvatakse samaaegselt kaalikaga. Talviseks säilituseks külvatakse naerist 10-15 juunil ja rõigast 10-15 juulil. Neid kultuure külvatakse nii tasasele pinnale kui peenrasse reavahega 35-40 cm rõikal ja kaalikal, naeril aga 25-30 cm. Rõigast üles kuhjata ei tohi. Reas on taimede vahe 20-25 cm. Seemned külvatakse 1,5-2 cm sügavusele. Külvatakse kuiv seeme.
Külvide hooldamisel on vaja perioodiliselt kobestada ridade vahesid. Maakirbu hirmutamiseks ja hävitamiseks pritsitakse taimi erinevate leotistega (küüslaugu, tubaka jt.) või tolmutatakse tuhaga. Seda on vaja teha varakult, et mitte lasta kahjuritel paljuneda. Kahe esimese pärislehe moodustumise faasis tehakse harvendus jättes taimede vaheks reas naeril 6-8 cm, aga kaalikal ja rõikal 13-18 cm.
Peale harvendamist on hea väetada lämmastikväetisega 10-15 g ruutmeetrile (või virtsaveega 3-4 korda). Peale 20-25 päeva möödumist väetatakse fosfor-kaaliumväetisega 10 g ruutmeetrile. Kaaliumväetise võib asendada tuhaga- 200 g ruutmeetrile.
Juurviljade koristust on parem läbi viia enne külmade saabumist. Väljakaevatud juurikatel lõigatakse pealsed ära ja pannakse juurikad ajutiselt 8-10 cm paksuse mullakihi alla. Püsivate külmade saabudes paigutatakse juurikad ümber jahedasse hoidlasse. Samal kasvukohal kasvatatakse neid kultuure mitte enne 3-4 aastat. 
Eelviljadeks ei sobi kapsas ja redis.

Eng.: Oriental radish. Bot.: Raphanus sativus L. (partim)

KULINAARSADUSED DAIKONIGA.
Jaapani rõigase juuri kasutatakse nii värskelt (erinevates salatites), keedetult (näiteks köögivilja- ja lihasuppides), praetult ja isegi soolatult või marineeritult.
Daikonit hautatakse sageli liha või linnulihaga, kuna see ei lähe pikaajalisel küpsetamisel hapuks ning imab endasse kõigi teiste koostisosade maitse ja mahla. Jaapani köögis serveeritakse seda köögivilja sashimi ja sushirullide maitsestamiseks, riivituna ja sojakastmega maitsestatuna kasutatakse daikonit sageli praekala maitsestamiseks. Salatitele võib lisada karvutute sortide noori lehti.
Daikoni ja punase kapsa salat.
Daikon - 300 g, porgand - 100 g, punane kapsas - 200 g, hapukoor ja sool - maitse järgi.
Pese daikon ja porgand, koori ja tükelda jämedale riivile. Lõika punane kapsas õhukesteks ribadeks, sega hakitud porgandi ja daikoniga, maitsesta hapukoore (või majoneesiga) ja soolaga.
Daikoni salat veiselihaga.
Daikon - 300 g, lahja keedetud veiseliha - 200 g, sibul - 100 g, taimeõli - 4 supilusikatäit, petersell - 2 supilusikatäit, sool - maitse järgi.
Keedetud liha ja toores daikon lõigatakse väikesteks ribadeks. Lõika sibul õhukesteks poolrõngasteks ja prae õlis kuldpruuniks. Asetage kõik tooted salatikaussi, lisage maitse järgi soola, kaunistage peterselliga.
Kana ja daikon punase veini kastmes.
Kana reied (tükid, ilma naha ja luudeta) - 450 g, sool ja pipar - maitse järgi, või - 2 supilusikatäit, daikon (2x2 tükki) - 220 g, sibul (2x2 tükki) - 1 tk, kanapuljong - 375 ml , punane vein -125 ml, sojakaste - 1,5 supilusikatäit, suhkur - 1,5 supilusikatäit.
Maitsesta kanaliha soola ja pipraga. Suures pannil lahustage 1 spl. l. või, pruunid kanakintsud igast küljest kõrgel kuumusel, seejärel eemalda. Seejärel pane sibul ja daikon ning prae neid intensiivselt segades 1-2 minutit. Vala kanapuljong, sulge kaas ja kuumuta keemiseni. Ava kaas, alanda kuumust keskmisele ja küpseta aeg-ajalt segades veel 10 minutit. Lisa punane vein, sojakaste ja suhkur ning jäta tulele veel 10 minutiks. Seejärel pane kana sisse ja küpseta veel 5 minutit tasasel tulel, kuni liha on pehme ja vedelikutase vähenenud. Tõsta pann tulelt ja sega hulka 1 spl võid, lisa maitse järgi soola ja pipart.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.