0 arvamust  |  Lisa arvamus
Cichorium endivia L. var. crispum
Tootja: Franchi
Pakendis:6,0 g
Saadavus:Laos
2.74€
Maksudeta: 2.25€
Kähar endiiviasigur "Pancalieri a Costa Bianca" - Cichorium endivia L. var. crispum.
Asendamatu vitamiinirikas roheline köögivili diabeetikutele.
Salatsiguri lehtvorm. Varajane sort (Tõusmetest valmimiseni kulub 80-85 päeva), kasvatamiseks kasvuhoones ja avamaal kevadiseks ja suviseks saagiks. Taim moodustab pitsilistest lehtedest suure puhmiku. 
Väga väärtuslik aedvili, alandab veresuhkrut. Mõrkjat maitset andev aine intibiin parandab seedimist ja vereringet. Suurepärane dieettoode. Sisaldab kergestiomastatavat inuliini, mis on vajalik diabeedihaigetele. Tõstab organismi toonust, parandab isu ja seedimist, mõjub soodsalt närvisüsteemile. 
Agrotehnika on salati sarnane. Seemned külvatakse otse avamaale alates aprilli algusest. Taimede vahed 60-70 cm, külvisügavus 1,5-2 cm. Külmakindel kultuur.
1,0 g = 580-600 seemet.

* Salat lehtendiiviast.
200-250 g endiiviasalati lehti, ½ juursellerit, 2 keskmist porgandit või 100 g nuikapsast, 1-1,5 spl peenestatud petersellilehti. Küüslaugukastme valmistamiseks võtta 1,5-2 spl taimeõli, 1 tl õunaäädikat (maitse järgi), 2-3 peenestatud küüslauguküünt, hoolikalt segada ja kergelt soolata. Valida hoolikalt endiivialehed, pesta, lasta taheneda, hästi peenestada, puistata üle soolaga ja jätta nii 5-10 minutiks. Peenestada jämedal riivil õunad, sellerijuur, porgand või nuikapsas, segada õrnalt endiiviaga, panna salatikaussi, peale puistata peenestatud peterselli ja valada üle küüslaugukastmega.
* Endiivia ja eskariool rõõsa koorega.
500 g endiiviat ja eskaroli, 100 ml kana- või loomalihapuljongit, 100 ml rõõska koort, 50 g võid, 20 g peensuhkrut, soola ja pipart maitse järgi. Keeva vette panna puhastatud ja pestud salatsigur. Keeta tugeval tulel 10 minutit, panna sõelale, pesta külma veega, pigistada kuivaks. Peenestatud salat panna potti, puistata peale soola, suhkrut, pipart, valada peale puljong, katta nõu kaanega ja lasta nõrgal tulel 30 minutit haududa. Seejärel lisada koor, või ja hautada valmimiseni.
* Eskariooli salat õuntega.
60 g eskariooli, 40 g õuna, 15 g redist, 30 g salatikastet või majoneesi, 5 g kress-salatit, 2 g tilli, soola maitse järgi. 2 hästi pleegitatud eskariooli salati pead pestakse, kuivatakse, lõigatakse jämedalt tükkideks. Õunad kooritakse, seemned võetakse välja, lõigatakse viiludeks, lisatakse salatile, valatakse peale salatikaste ja maitsestatakse soolaga. Segatakse ja pannakse salatikaussi. Pealt kaunistatakse redisest tehtud roosiga, endiivialehtedega, kress-salati ja rediselõikudega. Seda salatit võib teha ka värske kurgi või tomatiga. 

Эндивий "Панкалиери а Коста Бианка" - Cichorium endivia L.
Незаменимая витаминная зелень для диабетиков.
Удивительный среднеспелый сорт для выращивания в открытом и защищённом грунте, образующий большие розетки гофрированных листьев (светлых в центре и тёмно-зелёных по краям). Сорт высокоурожайный. Характеризуется долгим сроком потребительской пригодности, даже при высокой температуре можно срезать кочаны, которые не пускают цветочных стрелок. Этот сорт салата отличается не только великолепными вкусовыми качествами, но и своей декоративностью. Кроме того - это отличный диетический продукт, содержащий легкоусвояемый инулин, необходимый для больных сахарным диабетом, повышающий тонус организма, улучшающий аппетит и пищеварение.

Eng.: Curly endive. Suom.: Kähäräendiivi, "frisee" sikurisalaatti. Sven.: Friseesallat (cikoriasallat), Sydcikoria.

* Endiiviasigur ja eskariool.
Pikka aega - ligi sada aastat - oli salatsigur ainus esindaja siguri perekonnast. Ja alles küllaltki hiljuti aretati selektsionääride poolt rida uusi sorte: endiiviasigur, mis meenutab käharsalatit (teda kutsutakse veel friseesalatiks, prantsuskeelse sõna "frisee" - kähar - järgi), ja tema laiemate lehtedega teisend, mis meenutab rohkem lehtsalateid - eskariol. Endiiviat ja eskarioli lisatakse tavaliselt salatitesse. Nad on mõrkjama maitsega, mida aitab neutraliseerida suhkur, seepärast sobivad sigur salatid selliste puuviljadega, nagu ananass, virsik ja pirn.
Veel üks sigursalatite teisend - radikkio - meenutab väikest tumepunaste lehtedega salatikest, mille leherood on kreemikat värvi. Kasvatades seda taime täielikus pimeduses, sarnanevad tema lehed roosakale marmorile. Kui neile satub valgus, saavad nad rohelised või meekollased laigud. Maitselt on radikko kibekas, sobib suurepäraselt kontrastiks rohelise salati kõrvale. Teda saab pruunistada ja blanšeerida. Peale sooja töötlemist muutuvad lehed tumerohelisteks.
Praegu kohtab seda suurepärast taime aedades väga harva, kuigi tema kasvatamine suurte linnade piirkonnas on väga perspektiivne. Endiivia on huvitav selle poolest, et varustab meie lauda sügis-talvisel perioodil, ajal, mil meie tavaliste roheliste köögiviljade varud on lõpukorral, suurepärase salatirohelisega. Selleks, et kõrvaldada pikantset kibesust, keedetakse rohelisi lehti, või hoitakse soolvees 20 minutit, seejärel pestakse, ning kasutatakse salatites, garneeringutes, suppides jne.
Endiivia tähtsaim bioloogiline omapära - kiire suure leheroseti moodustumine. Lühikese ajaga areneb võimas leherosett, kaaluga 300-400 g ja rohkemgi. Lehed on piklikud, sügavalt lõhestunud, tugevalt kähardunud servadega. Lehtede värv sõltuvalt sordist ja varieerub kollakasrohelisest tumeroheliseni. Juur on väike, puitunud, harunev. Kui saabuvad pikemad päevad ja temperatuur tõuseb, moodustuvad taimedel kiiresti püstised ja harunevad õisikuvarred koos õisikutega, mis koosnevad rohkearv  ulistest sirelikarva väikestest õitest.
Hämmastav, et selline lõunast pärit taim omab sellist külmakindlust. Noore taimena talub külma  -4°C..-6°C, mis on väga tähtis kasutades teda otse peenralt võtmisel hilissügisel. Teda võib korjata kuni lumikatte saabumiseni.
Et saada värsket salatit ka hilissügisel, külvatakse endiivia suvel, sügisel aga korjatakse taim koos juurtega lavasse, mis külmade saabudes kaetakse raamide ja mattidega. Talviseks tarbimiseks kaevatakse taimed hoidlates niiskesse liiva. Korraliku ventilatsiooni korral säilivad nad seal mitu kuud.
Talvel võib endiiviat ja eskariooli kasvatada kasvuhoonetes, kasutades sama agrotehnikat, mis peasalatilgi. Toiduks kasutatakse taime noori lehti (rosetis), peamiselt salatina, harvemini keedetuna, hautatuna, samuti erinevate roogade kaunistusena. Nende salatite tarbimine parandab seedeorganite ja vereringesüsteemi tegevust. Värskeid, suurelt tükeldatud lehti süüakse taimeõliga, äädikaga või sidrunimahlaga maitsestatuna, lisatakse maitse järgi suhkrut, soola ja raputatakse peale rohelist peterselli. Selleks võetakse 500 g lehtede kohta 2sl. õli, 1sl. äädikat. Endiiviat ja eskariooli hautatakse madalal tulel 30 minutit (750 g lõigatud lehti ja 60 g koorevõid, maitse järgi soola), va  hetult enne lauale andmist nõristatakse peale sidrunimahla.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.