1 arvamust  |  Lisa arvamus
Lycopersicon lycopersicum
Tootja: Semo
Pakendis:1,0 g
Saadavus:Laos
2.01€
Maksudeta: 1.65€
Põõsas tomat "Šejk".
Väga varajane madalakasvulise tomati sort. Viljad on ovaalsed piklikud, kaaluvad ligikaudu 80-90 g, küpsed - tumepunased. Nendes tomatites on palju lükopeeni – ainet, millel on antioksüdantsed omadused.
Kasvab kõige paremini temperatuuril +22+24ºC.
Puuvilju süüakse värskelt ning need sobivad suurepäraselt konserveerimiseks ja kastmete valmistamiseks. Neid kasvatatakse nii kasvuhoonetes kui ka avamaal.
1 grammis on umbes 250-300 seemet.

* Seemnete ettevalmistamine külviks: eelkõige tehakse kalibreerimine, haiguste vastane töötlemine ja karastamine.
Tulevaste taimede haigustele vastuvõtlikkuse vähendamiseks asetatakse sorteeritud seemned 10-20 minutiks 1-2 %-sse kaaliumpermanganaadi lahusesse (5-10 g 1 liitri vee kohta).
Seejärel neid loputatakse ja kuivatatakse. Head efekti annab seemnete puhtimiseelne kuumutamine.
Selleks asetatakse seemned marlikotikesse ja kuumutatakse 2-3 tunni jooksul ahju lähedal, radiaatoril või 20 minutit kuumas vees (+60 °C).
Karastamiseks pannakse puhitud seemned marlikotiga klaaspurki ja kaevatakse 3 ööpäevaks lumme või külmkappi temperatuurile -1 - 3°.
Seemned külvatakse kasti, mis on täidetud järgmise koostisega pinnasega: 2 osa komposti, 1 osa saepuru või turvast ja 1 osa liiva.
Ämbri pinnaseesgu kohta lisatakse 15 g ammooniumsalpeetrit, 20 g topelt superfosfaati ja 2 klaasi puutuhka.
Segu kallatakase kastidesse, tasandatakse, tihendatakse kergelt, kastetakse, tehakse 5-7 cm vahedega 1-2 cm sügavused vaod omavaheliste
intervallidega 3-4 cm ja külvatakse sinna seemned (3-5 g kasti kohta). Seemned kaetakse 1-1,5 cm sügavusele.
Kuni tõusmete tärkamiseni hoitakse kaste temperatuuril +20+25° kastes neid hommikul ja õhtul 20 - 25°-se veega.
Kohe tõusmete ilmumisel eemaldatakse kastidelt katted ja asetatakse päevaks aknale, aga ööseks kusagile soojemasse kohta.
Tõusmeid kastetakse kord päevas, algul 22°-ni soojendatud veega, hiljem toatemperatuuril veega.

Kas te teate, et... tomatist saab valmistada "tulpe".
Võetakse ilusad ühesugused tomatid (250 g). Viljadele lõigatakse peale rist ja veelkord rist, sisu uuristatakse lusikaga välja.
Kohupiim klopitakse koos piimaga ja peenestatud tomatisisuga tihedaks kuni see muutub hapukooretaoliseks massiks,
lisatakse peenestatud sibul, paprikat, soola ja peenestatud maitserohelist.
Tomatid täidetakse ja antakse lauale garneeritult salatilehtedega.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.