0 arvamust  |  Lisa arvamus
Rheum rhabarbarum L.
Tootja: Seklos
Pakendis:1,0 g
Saadavus:Laos
1.15€
Maksudeta: 0.95€
Rabarber "Viktoria" - Rheum undulatum.
Mitmeaastane köögiviljakultuur - vähenõudlik asukas köögiviljaaias.
Sort on kiiresti valmiv ja saagikas. Toiduks kasutatakse mahlaseid punakas-roosasid võrseid pikkusega 30 cm. Nad on meeldiva hapuka maitsega, on kevadel ühed esimesed C-vitamiini allikad. Traditsiooniliselt valmistatakse võrsetest kisselle ja teisi jooke, piruka täidiseid, keedist, tsukaati. Saaki hakatakse korjama teisel- kolmandal kasvuaastal.
Kasvatamistingimused: külv talve alla istikupeenrasse või varakevadel alalisele kasvukohale. Seemneid leotatakse soojas vees. Külvatakse 2-2,5 cm sügavusele. Kultuur on niiskust armastav, külmakindel ja varjutaluv.
Hooldus seisneb õisikuvarte eemaldamises, kobestamises, kastmises, pealtväetamises. Ühel kohal kasvab 10-15 aastat.
Istutusskeem 70 x 70 cm.
1 gramm = 65-75 seemet.

Rabarbriretseptid, Кулинарные рецепты с рабарбером
Harilik rabarber. Bot. syn.: Rheum rhabarbarum L.

* Püsik mis kuulub tatraliste sugukonda. Ühel kohal kasvab 10-12 aastat. Eelistab viljakaid mustmuldi paraja niiskusega. Taim on külma- ja talvekindel, hakkab arenema juba varakevadel. Paljundatakse otsekülvist, taimedega ja põõsa jagamise teel. Seemned külvatakse kevadel, suvel või sügisel. Optimaalne külviaeg varakevadel. Seemnete külvinorm 0,2-0,3 g ruutmeetrile, külvisügavus 2-3 cm, reavahe mitte vähem kui 80 cm. Tõusmed ilmuvad 20-25 päeva pärast.
Esimesel aastal kasvab rabarber väga aeglaselt, vajab tihti kobestamist 4-6 cm sügavuseni ja umbrohu hävitamist. Kevadel peale lehtede koristust väetatakse taimi täisväetisega. Juurte paremaks arenguks eemaldatakse õievarred. Saaki koristatakse kolmandal aastal peale külvi või teisel aastal peale põõsa jagamist. Saagi koristamisel ei soovitata varsi lõigata vaid väänata neid ettevaatlikult lahti juure lähedalt. Kasvuperioodil võib saaki koristada 3-4 korda.
Toitainete sisalduselt ja keemiliselt koostiselt võib teda võrrelda õuntega. Vitamiinide sisalduse poolest ületab ta paljusid köögivilju. Vartes on suhkrut, valku, pektiinaineid. Meeldiv maitse ja hea aroom on tingitud orgaanilistest hapetest (õunhappest, sidrunhappest, oblikhappest, salitsüülhappest ja vaikhappest). Rahvameditsiinis kasutatakse seedimist soodustava ainena.

Rabarbrikeedis.
Varred pesta hoolikalt, koorida ja lõigata 1,5-2 cm pikkusteks tükkideks ning panna emailpotti. Suhkrut võtta arvestusega 1 kg 1kg varte kohta. Pool suhkrukogusest puistata rabarbritükkidele ja lasta nii 12 tundi seista. Seejärel valada tekkinud mahl ära, lahustada selles ülejäänud suhkur ja lasta keema minna. Keevasse siirupisse panna rabarbritükid ja keeta aeglasel tulel valmimiseni. Kui siirup muutub läbipaistvaks, võtta tulelt, jahutada ja valada purkidesse.
Rabarbrisukaad.
Suhkur lahustada 0,5 l vees. Kui siirup keeb, puistata sinna rabarbritükid. Lasta keema minna. Võtta tulelt ja jätta ööpäevaks seisma. Siis valada siirup ära, seda saab kasutada jookide valmistamiseks, aga rabarbritükid kuivatada praeahjus +40+50°С juures, panna paberkottidesse hoiule.
1 kg rabarbri kohta 1 kg suhkrut.
Jook „Podmoskovnõi“.
Rabarber lõigata 2-3 cm pikkusteks tükkideks, panna 5-7 minutiks keeva vette, seejärel jahutada toatemperatuurini.Kurnata läbi marli. Vedelikule lisada suhkrut ja pärmi. Jätta sooja kohta 8-10 tunniks. Valmis jook valada klaaspudelitesse ja hoida jahedas kohas.
5 l joogi valmistamiseks võtta: 800 g rabarbrit, 0,5 kg suhkrut, 24 g pärmi.
Salat rabarbri, redise ja sibulaga.
Redis lõigata tükkideks ja segada hästi peenestatud rabarbriga. Enne lauale andmist lisada soola ja suhkrut ning hapukoort. Kuhjata liuale, peale riputada rohelist sibulat, sibulale aga asetada neljaks lõigatud keedumuna. Munale lisada enne soola ja peenestatud pipart.
100 g rabarbrit, kimp rediseid, 3 muna, 100 g hapukoort, 150 g rohelist sibulat, soola ja suhkrut maitse järgi.
Rabarbri ja puuviljasupp.
Rabarber ja saiakuubikud lõigata tükkideks, panna keeva vette, lisada nelki ja kaneeli, keeta valmimiseni. Lisada suhkrut ja lasta uuesti keema, seejärel võtta tulelt. Munakollased vahustada jogurti või hapukoorega, pidevalt segada ja lisada supile. Siis vahustada munavalged koos vaniljesuhkruga ja panna väikeste kogustena nagu klimpe kuumale supile (seda on hea teha 2 teelusika abil). Lauale andmisel panna taldrikule maasikaid, kirsse või muid puuvilju.
200 g kuivikuid, 7 klaasi vett, 500 g rabarbrit, ¼ tl nelki ja kaneeli, ½ klaasi suhkrut, 2 muna, 1 klaas jogurtit või hapukoort, ½ tl vaniljesuhkrut.
Rabarbrivorm.
Rabarber pesta. Koorida ja lõigata tükkideks, keeta magusas vees valmimiseni. Kohupiim segada suhkruga, lisada rosinad, peenestatud pähklid ja munad. Sai lõigata viiludeks, leotada piimas ja panna vormi põhja, mida on eelnevalt võiga määritud. Saia peale panna rabarbritükid, seejärel kohupiim ja küpsetada praeahjus. 500 g rabarbrit, 500 g kohupiima, 50 g rosinaid, 2-3 pähklit, 2 muna, ¼ pätsi saia, 1 klaas piima.
Rabarbripirukas.
Rabarbrivarred pesta, koorida, lõigata 0,8-1,0 cm tükkideks. Teha pärmitaigen, jagada 2 osaks ja rullida umbes ¾ cm paksuseks. Üks osa taignast panna võiga määritud ahjuplaadile, sellele ühtlase kihina rabarber, peale puistata suhkrut, peale panna teine osa rullitud taignast ja näppida servad kinni. Lasta kerkida soojas kohas, määrida munaga ja panna kuuma praeahju 25-30 minutiks küpsema. Pärast panna pirukas paberile, katta käterätiga, et ta jahtudes säilitaks oma pehme ja õrna kooriku ...
Praetud rabarber.
Õienuppude ilmumisel (need on üsna suured)lõigata need noaga või murda kätega. Pesta hoolikalt voolava veega. Keeta soolases vees umbes 4-5 minutit. Seejärel veeretada riivsaias ja praadida kuumas õlis. Maitselt meenutab see lillkapsast, kuid on teravam.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.