0 arvamust  |  Lisa arvamus
Borago officinalis var. alba
Tootja: Aelita
Pakendis:0,3 g
Saadavus:Laos
2.37€
Maksudeta: 1.95€
Kurgirohi "Lumivalgeke".
Huvitav valgete õitega kurgirohu sort. Kurgirohi on suurepärane koostisosa vitamiinisalatites. See on üheaastane kurgimaitse ja isuäratava värske aroomiga saak. Taime ei kasutata mitte ainult toiduvalmistamisel - see on väärtuslik meetaim, millel on ravivad ja dekoratiivsed omadused. Põõsa kõrgus on umbes 50 cm, lehed suured ja lihavad. Esimesed rohelised korjatakse 40-50 päeva pärast tärkamist. Tootlikkus 1,5-2 kg/m2.
Kogu taim on kaetud peente hallide karvadega ja sellel on kurgilõhn. Istutamiseks eelistab ta päikesepaistelisi või poolvarjulisi alasid. Annab kõrge saagi toitval ja piisavalt niiskel pinnasel.
Seda kasutatakse rahvameditsiinis reuma, podagra, nahahaiguste raviks, rahustava, lahtistava, diureetikumina ja bronhide raviks. Noori lehti kasutatakse salatite, okroshka ja külma borši valmistamisel. Õisi saab kuivatada, suhkrustada ja kasutada kuivatatud puuviljadena.
Külv alalisele kasvukohale. Seemikud harvendatakse, kasutades “ülejääki” toiduks. Noore haljastuse saamiseks külvata uuesti iga 2-3 nädala järel. 1,0 g = 50 seemet.

Eng.: Common borage white, beebread, burrage, star-flower, talewort. Suom.: Purasruoho, kurkkuyrtti. Sven.: Gurkört, borag, stofferblomma.

* Salat kurgirohuga.
Pestud salat (1,5 klaasi) peenestada, lisada rõngasteks lõigatud sibul (1 tk), kurgirohi (1 klaas), soola, pipart, sidrunimahla (1 spl) või äädikat, õli (1 spl), segada, enne laualeandmist jahutada.
* Okroška kurgirohuga.
Noored kurgirohu lehed (5-6 tk) hästi peenestada, lisada keedetud munakollased (2 tk).
Kress-salati lehed (4-5 tk), lehtsinep (1-2 tk), roheline sibul (50 g), petersell (50 g), till (50 g ) peenestada samuti, lisada hakitud keedukartul (1 tk), munavalged (2 tk), keedetud liha või vorsti (50 g), hapukoort. Valada üle kaljaga (1 liiter).

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.