• Pastinaak ''Kamo'' Pastinaca sativa L.

Ideaalne sort säilitamiseks ja töötlemiseks. Taime leherosett ei ole suur, kuid haraline. Vili piklik, kokkusurutud, altpoolt koonusetaoline, hallikas-valge. Viljaliha valge, südamik hallikas-valge. Optimaalne idanemise temperatuur +17+20°C. 1 gramm = 200-300 seemet. Pakis seemneid 500 tk.

Külv otse avamaale varakevadel või hilissügisel. Kasutada ainult aasta vanust seemet. Tõusmed ilmuvad 2-3 nädala pärast. Taimetihedus 8-10 x 30-50 cm. Saagi algus u. 110-120 päeva pärast külvi. Koristatakse enne püsivaid öökülmi. NB! Kuiva ja kuumaga tekitavad lehed nahapõletusi. Juurvilja tarvitatakse sarnaselt sellerile ja porgandile. Ravimina kasutatakse põhiliselt vilju, kuid ka lehti ja juurt. Viimane parandab söögiisu ja seedimist, mõjub valuvaigistavalt neeru- ja põiekivide korral. Õitseb juunis-juulis. Kasvab hästi huumusrikkal, toitaineterikkal mullal. 
Külvinorm 0,4-0,5 g/m2. Külvisügavus 1,5-2 cm. Seemned idanevad 3-4 nädalat. Külvid harvendatakse jättes taimevaheks 10-15 cm. Palavate ilmadega eraldavad taime lehed eetrlikke õlisid, mis võivad nahale tekitada põletushaavu, sellepärast on taimi parem hooldada varahommikul või hilja õhtul. Juurviljad koristatakse hilja sügisel kuid enne külmade saabumist. Säilitatakse liivas kõrge õhuniiskuse juures ja madalal temperatuuril. Väliselt on sarnane suure kollase porgandiga, maitselt peterselli või selleriga. Ravi otstarbel kasutatakse juurikaid ja seemneid. Juurviljad koristatakse sügisel, puhastatakse mullast, kuivatatakse ja hoitakse keldris puust kastides kuivas liivas. Valminud seemned õisikutega lõigatakse ära, seemned hoitakse riidest kotis kuni 2 aastat.

 

Loe rohkem: Vähenõudlik juurvili.

Parsnip "KAMO".
High yielding parsnip with a long root and high level of resistance to diseases. The plant has vigorous growth. Its white root is conical, 25-30 cm long, sharply pointed. The variety is excellent for direct consumption as well as for processing, especially drying. Very good storability. Growing period about 150-170 days from sowing (in Central Europe conditions).

Külvatakse varakevadel valgusrikkale kasvukohale. Külvinorm 0,4-0,5 g/m2. Külvisügavus 1,5-2 cm, reavahe 20-30 cm. Seemned idanevad 3-4 nädalat. Tõusmed harvendatakse, jättes taimede vahekauguseks 10-15 cm. Pastinaak kasvab esimesed 2 kuud eriti aeglaselt, seepärast vajab ka korralikku hooldamist: kobestamist, rohimist, kastmist (rikkalikult, aga harva – 10 l/m2). Palavate ilmadega eraldavad lehed eeterlikke õlisid, mis võivad kutsuda esile nahapõletusi, seepärast tuleks hooldustöid teha kas hommikul vara või õhtul hilja. Juurvili koristatakse sügisel hilja, enne külmade tulekut. Hoitakse liivas suurel õhuniiskusel ja madalal temperatuuril. Pastinaak on kergesti omastavate süsivesikute poolest köögiviljade seas esikohal. Meeldiv maitse ja aroom on tingitud eeterlike õlide sisaldusest. Sisaldab palju vitamiine, eriti C, B ja B2 vitamiine, temas on ka suhkrut, valke, rasva, pektiinaineid ja mineraalsooli. Juba ammustest aegadest on pastinaak hästi tuntud kui söögiisu tekitaja ja seedimise soodustaja. 
Rahvameditsiinis kasutatakse pastinaagi juurvilja uriini eritumist soodustava vahendina. Pastinaagi preparaadid on spasmolüütilise, valuvaigistava ja fotosensibiliseeriva toimega. Pastinaagi seemnetest tehtud pulber laiendab veresooni, parandab südame verevarustust, avaldab rahustavat mõju kesknärvisüsteemile. Väliselt sarnaneb taim suurele valgele porgandile, aga oma terava ja omapärase maitsega meenutab sellerit või peterselli. Ravieesmärgil kasutatakse nii juurvilja kui seemneid. Juuri varutakse sügisel, puhastatakse mullast, kuivatatakse ja seejärel hoitakse neid keldris kastides kuivas liivas. Seemnete varumisel lõigatakse õisikud, kuivatatakse ja hoitakse riidest kotis kuni 2 aastat. Pastinaagi koristamisel tuleb olla ettevaatlik, kuna kokkupuutel niiske nahaga võib tekitada nahale põletusi. Seda põhjustavad eeterlike õlide koostisesse kuuluvad ained ja furokumariinid. Kahjustused tekivad vaid päikesekiirte mõjul ja eriti blondidel. Pastinaagi preparaadid on spasmolüütilise, uriinieritumist soodustava, valuvaigistava ja köhavastase toimega, samuti toniseeriva ja sugufunktsiooni tõstva mõjuga. Pastinaak parandab ainevahetust, tal on kerge veresuhkrut alandav toime, seega sobib diabeedihaigetele. Pastinaagi juurikat kasutatakse ka kodus toiduvalmistamises maitseainena suppides ja liha garneeringuks. Salatiks riivitakse pastinaagi juurikat ja segatakse peenestatud õunte, sibula, tilliga, lisades soola ja majoneesi.
1. 1 tl peenestatud juurikat 1 klaasi vee kohta; keeta nõrgal tulel 10-12 minutit, kurnata, võtta sisse 1 spl 4-6 korda päevas kui uriinieritumist soodustavat, spasmolüütilist ja valuvaigistavat vahendit kivide ja liiva puhul neerudes ja kusepõies, samuti köha leevendamiseks ja higistamise soodustamiseks. 
2. ½ spl värskelt peenestatud lehti 1klaasi vee kohta või ½ tl peenestatud vilju 2 klaasi vee kohta. Keeta 10 -12 minutit, kurnata. Võtta sisse 1 spl 4-6 korda päevas eelpoolnimetatud haiguste korral. 
3. 2 spl peenestatud juurikaid 1 klaasi keeva vee kohta, lasta tõmbuda. Võtta sisse koos suhkru või meega ¼ -1/3 klaasi tõmmist 3-4 korda päevas 30-40 minutit enne sööki isu tõstmiseks, aga ka enesetunde parandamiseks ja jõu taastamiseks pärast haigestumisi. 
4. Pastinaagi juurtest tehtud mahl. Võtta sisse 1 tl 3 korda päevas samadel juhtudel kui eelpool nimetatud.

* Porgandipeenral pole kärbsekahjustust kui naabruses kasvab pastinaak. See pole juhuslik, kuna pastinaagi fütontsiidid avaldavad oma mõju.

Parsnip Kamo Moorputk, Pastinaak

Пастернак "Камо" - Pastinaca sativa L.

Ценнейший диетический продукт. 
Двулетнее пряновкусовое овощное растение семейства зонтичных. Высотой до 30 см. Холодостойко, влаго- и светолюбиво, морозоустойчиво. Хорошо растёт на богатых гумусом, нейтральных почвах. Высевают рано весной на хорошо освещённые участки. Норма высева 0,4-0,5 г/м2 . Глубина заделки 1,5-2 см. Ширина междурядий 20-30 см. Семена прорастают через 3-4 недели. Всходы прореживают, оставляя между растениями 10-15 см. 
Пастернак особенно медленно растёт первые 2 месяца, поэтому требует тщательного ухода: рыхление, прополки, поливы не частые, но обильные (10л воды на 1 м2). В жаркие дни листья пастернака выделяют жгучие эфирные масла, способные вызывать ожог кожи, поэтому уход за посевами лучше проводить рано утром или поздно вечером. Убирают корнеплоды поздно осенью, но до наступления заморозков. Хранят в песке при высокой влажности и низкой температуре. 
Пастернак занимает одно из первых мест среди корнеплодов по содержанию легкоусвояемых углеводов. Приятный вкус и аромат обуславливается наличием эфирного масла. Корнеплод богат витаминами, особенно С, В и В2, в нём содержатся сахар, белок, жир, пектиновые вещества и минеральные соли. С глубокой древности пастернак был хорошо известен как средство, возбуждающее аппетит и оказывающее благотворное действие на пищеварение и усвоение другой пищи. В народной медицине корнеплоды используют как мочегонное средство. Препараты пастернака обладают спазмолитическим, болеутоляющим и фотосенсибилизирующим действием. Порошок, получаемый из семян, расширяет сосуды, улучшает кровоснабжение сердечной мышцы, оказывает успокаивающее действие на центральную нервную систему. По внешнему виду растение похоже на крупную белую морковь, а острым своеобразным вкусом напоминает сельдерей и петрушку. С лечебной целью используют корнеплоды и семена. Корни заготавливают осенью, отряхивают от земли, просушивают и затем хранят в подвале в деревянных ящиках с сухим песком. При заготовке зрелых семян зонтики срезают с плодоножками, обмолачивают, подсушивают и хранят в матерчатом мешке 2 года. При уборке пастернака необходимо соблюдать осторожность, так как контакт влажной кожи с пастернаком может привести к воспалению кожи рук и появлению на поражённых участках ожогов. Причиной этого является наличие фурокумаринов и веществ, входящих в состав эфирного масла. Поражение кожи отмечается лишь при воздействии на неё солнечных лучей и, как правило, у блондинов.
Препараты пастернака обладают спазмолитическим, мочегонным, болеутоляющим, отхаркивающим, а также тонизирующим и возбуждающим половую функцию действием. Пастернак улучшает обмен веществ, обладает легким сахароснижающим действием и благоприятно влияет на течение сахарного диабета. Корни пастернака используют в домашней кулинарии и употребляют их как приправу в супах и как гарнир к мясу. Готовят салат из натертых на терке корней пастернака в смеси с нашинкованными яблоками, нарезанным луком, зелёным укропом, добавляются соль и майонез.
1. 1 чайная ложка измельчённых корней на 1 стакан воды, кипятить на слабом огне 10-12 минут, процедить, принимать по 1 столовой ложке 4-6 раз в день как мочегонное, спазмолитическое и болеутоляющее при песке и камнях в почках и мочевом пузыре, отёках, для смягчения простудного кашля и улучшения отделения мокроты.
2. 1-11/2 столовые ложки измельчённых листьев на 1 стакан воды или 1/2 чайной ложки истолчённых плодиков на 2 стакана воды, кипятить 10-12 минут, процедить. Принимать по 1 столовой ложке 4-6 раз в день при вышеназванных заболеваниях.
3. 2 столовые ложки измельчённых корней на 1 стакан кипятка, настаивать. Принимать с сахаром или мёдом по 1/4-1/3 стакана настоя 3-4 раза в день за 30-40 минут до еды для улучшения аппетита, а также при общем упадке сил и в период выздоровления после перенесённых болезней, значительно ослабляющих и истощающих организм.
4. Сок из корней пастернака. Принимать по 1 чайной ложке 3 раза в день как вышеперечисленное средство.

* На морковной грядке по соседству с пастернаком нет луковой мухи. Это случайность или закономерность?
  Такое явление не случайно, так как здесь проявляется действие фитонцидности пастернака.

 

Kirjoita arvostelu

HUOM: HTML-koodia ei käännetä!
    Huono           Hyvä
Captcha
Best before until 12.2019

Pastinaak ''Kamo'' Pastinaca sativa L.

Pastinaca sativa
  • Merkki: MoravoSeed
  • Pakkauksessa: 500 s.
  • Saatavuus: 8
  • 0.84€
  • 0.48€


Top