0 arvamust  |  Lisa arvamus
Brassica oleracea L. convar. capitata (L.)
Tootja: Seklos
Pakendis:0,1 g
Saadavus:6
2.25€
Maksudeta: 1.85€
Valge peakapsas "Rinda" F1.
Varajane, väga saagikas ja kapsa-lehesoonte bakterioosile vastupidav hübriid.
Vegetatsiooniperiood 80-95 päeva istikute istutamist.
Pead on ümarad, tihedad, hea sisemise struktuuriga., lühikese sisevarrega. Pea kaal 4-8 kg.
Hübriidsordi väärtus: hea põllusäilivus, ei lõhene, väga hea sobib hapendamiseks.
1,0 g = 250-300 seemet.

* Kuidas hoida kapsast riknemise eest ?
Perioodiliselt tuleb kontrollida säilitatavat köögivilja. Kui lehed hakkavad hallitama, tuleb kapsapead üle sorteerida, puhastada. Selleks, et kapsas oleks vastupidav paljudele haigustele, sealjuures ka hallmädanikule, on vaja tuua ta keldrist välja mõneks päevaks valguse kätte. Hoiuruumide temperatuur peab olema 0...+1°C.
Kapsa säilitamine miinustemperatuuride juures (-1...-4°C) pole soovitatav, sest sel juhul on suur võimalus haigestuda.
Ärge laske kapsapeadel külma saada, vastasel juhul võib pealtnäha terve kapsapea sees olla palju mädanenud lehti. Selle haiguse käes kannatavad kõige enam sellised kapsasordid nagu - "Amager 611", "Podarok", "Zimovka", "Harkovskaja Simnaja" ja "Krjumon".

Cabbage Gribovsky 147

Eng.: White Cabbage. Suom.: Keräkaali (valkokaali). Sven.: Vitkål. Bot.: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.).

Nõgeseleotis. 
Seda on hea kasutada tomati, kapsa, kurgi ja selleri väetamiseks. Eriti märgatav on nõgeseleotise toime nõrgalt arenenud taimede juures – juba mõne päeva pärast muutuvad lehed tumeroheliseks, varred aga jämedamaks. Aga selline orgaaniline väetis ei sobi sibulale, aedoale ja hernele. Leotist valmistatakse puidust nõudes (metall ei sobi).
Nõgesed peenestatakse, pannakse tünni ja valatakse vesi peale. Käärimisel tekib vahtu, seepärast ei valata nõud ääreni vett täis. Iga päev segatakse puupulgaga (tekkiv hapnik väljub). Nõu kaetakse mingi võrguga. Et lõhn ei segaks kedagi, lisage paar tilka palderjani.
Kahe nädala pärast muutub leotis heledamaks – käärimine on lõppenud. Lahjendada veega 1:10. Kastetakse taimede juuri.

* Valge peakapsa lehed ja mahl on ravimiks.
Kapsast on leitud süsivesikuid, rasva, suhkrut, palju mineraalaineid, kaaliumi ja fosfori sooli, vabasid aminohappeid, orgaanilisi happeid, kiudaineid, fermente, vitamiini, karotiini.
Värsket kapsa mahla kasutatakse mao – ja kaksteistsõrmiksoole haavandite raviks. Ta soodustab haavade kinnikasvamist ja kiiret paranemist või tunduvat terviseseisundi paranemist.
Rahvameditsiinis kasutatakse toorest või hapendatud kapsast isu tõstmiseks, seedeorganite töö parandamiseks. Ta on hea vahend skorbuudi vastu, soovitatakse kõhukinnisuse korral ja uriiniajatina. Värske kapsa mahl segatuna suhkruga on antiseptilise ja põletikuvastaste omadustega ja kasutatakse edukalt ülemiste hingamisteede katarride, bronhiidi puhul, seejuures on ta köhavastase toimega.
Veega segatud värske mahlaga loputatakse suud ja neelu põletiku korral. Suhkruga keedetud kapsa mahla kasutatakse mürgistuste korral.
Rahvameditsiin soovitab kapsamahla põrna haiguste, kollatõve, aga segus keedetud kapsaseemnetega - unetuse vastu.
Toore kapsa mahlaga ravitakse soolatüükaid. Seemned on nugiliste vastase toimega. Kapsas soodustab kolesterooli väljaviimist organismist ja on seepärast oluline ateroskleroosi profülaktikas.
Kapsast soovitatakse ka rasvumise ja diabeedi korral. Värskeid kapsalehti pannakse mädanevate haavadele, mädanikele, kasvajatele. Neid soovitatakse ka nahapõletiku korral, haavu parandava vahendina põletuste puhul.
NB! Kapsas on vastunäidustatud ägeda enterokoliidi, suurenenud peristaltikaga soolte, soolte ja sapiteede spasmide korral.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.