• Teravatipuline valge peakapsas "Pylon" F1

Teravatipuline valge peakapsas "Pylon" F1

Brassica oleracea L. convar. capitata (L.)
  • Tootja: Seklos
  • Pakendis: 0,2 g
  • Saadavus: Laos
  • 2.01€


Teravatipuline valgepeakapsas "Pylon" F1".
Väga varajane hübriidsort suviseks saagiks (51-57 päeva pärast seemiku istutamist). Väga maitsev, sobib värskelt tarbimiseks.
Kapsapea kaal 2,2-2,7 kg ühtlase suurusega ja kujuga. Ei lõhene.

Arvatakse et roomlaste juurest sattus kapsas Pütsantsiasse aga sealt edasi lõuna slaavlastele Venemaale. Ajaloolased arvavad et see toimus XI sajandil. Sellest ajast ei lahku kapsas meie toidulaualt.
Kasulikkus. Kõik kapsaliigid sisaldavad valku, vitamiine C,E,K,B1,B2,B6,P,U, kaltsiumi, kaaliumi, rauda, naatriumi ja magneesiumi. Kaaliumi soolad soodustavad liigse rasva eraldumist organismist. Kaltsiumisoolad tugevdavad luid.
Kasvatuse iseärasused: Eestis kasvatatakse peaaegu kõiki kapsaliike taimede ettekasvatamisega. Lõunapoolsetes rajoonides aga otsekülviga avamaale.
Varaseid sorte kasvatatakse taimedest. Külvatakse märtsis-aprilli alguses, avamaale istutatakse 5-10 maini. Kõige paremad istikud saame kui neid ette kasvatada kile või klaaskasvuhoones. Istikute ettekasvatamiseks ei tohi võtta kasutatud mulda kasvuhoonest või avamaalt kuna see võib sisaldada haigusi ja kahjureid.
Keskmisi (soolamiseks) külvatakse 10-15 aprillil, avamaale istutatakse mai kolmandal dekaadil.
Hiliseid on parem külvata samal ajal mis varaseid kuid välja istutada mai keskel. Parimat saaki saadakse kui välja istutada mitte hiljem kui 5 juunil.
Istikuperioodil tuleb neid väetada kompleksväetistega: 2 pärislehe faasis ja 1 nädal enne väljaistutamist. Musta juurega taimed tuleb välja prakeerida kuna nad ei anna saaki. Esimesed 3-5 päeva peale väljaistutamist tuleb taimi varjutada otsese päikesekiirguse eest okste või paberiga.
Neil kel pole võimalik taimi ette kasvatada tuleb teha otsekülv. Seemned külvatakse mai esimesel dekaadil. Külviauku pannakse 2-3 seemet. Hiljem istutatakse liigsed taimed mujale.
Võitlus kahjuritega.
Et taimed ei nakatuks on parem kohe muld peale külvi töödelda seenhaiguste vastu. 7-10 päeva pärast on vaja tõrjet korrata. Peale avamaale istutamist ründavad taimi kirbud, kärbsed, mardikad. Et ära hoida taimede kahjustusi tuleb teha profülaktilisi pritsimisi. Iga kapsaliik eelistab hästi väetatud mulda, armastab kevadist orgaanikat. Parimad eelkultuurid on tomat, kurk, sibul, kartul, uba. Ei tohi kasvatada peale naerist, redist, rõigast, kaalikat.
Kõik kapsaliigid on nõudlikud valguse ja niiskuse suhtes. Eriti vajavad nad niiskus ja väetist pea loomise ajal: keskvalmivatel kestab see 30 päeva, varastel 20 päeva. Kuiv närtsitab taime, kasvavad lehed kuid pea kängub. Ebaregulaarne kastmine pidurdab juurte kasvu. Fosfor-kaali puudus pidurdab peade kasvu ja pead jäävad hõredaks. Esimesel vegetatsiooni perioodi poolel leheroseti kasvatamise ajal on vaja lämmastikku.

Saagi koristamine. Varast kapsast võib koristada valikuliselt juba juuni lõpus juuli alguses. Selline kapsas kaua ei säili. Sellepärast tuleb ta kiirest ära tarvitada. Keskvalmivaid sorte koristatakse 2 korda alates augusti keskpaigast. Hilised koristatakse korraga enne külmade saabumist (-3..-5°C). Parim temperatuur säilitamiseks on 0..+1°C ja õhuniiskus 90-95%. Madala õhuniiskuse juures pealmised lehed kuivavad ja kaitsevad pead sissetungiva infektsiooni eest. Kapsapea kvaliteet ei halvene.

white-cabbage-Pylon-F1

Eng.: White Oxeheart Cabbage. Suom.: Keräkaali (valkokaali). Sven.: Vitkål. Bot.: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.).

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

Lahanorizo - kodune kreekapärane roog, täpsemalt kapsas riisiga, mis on teistmoodi valmistatud.
Selleks on vaja:
500-800 g peakapsast, 1 sibul, 1-3 porgandit, 100 ml tomatimahla, 100 g riisi (ümarateralist),100 ml oliivõli (võid), peterselllilehti, soola, terapipart, koriandrit (terad või jahvatatud), soovi korral tšillipipart, 2-3 rohelist sibulat.
Niisiis, kõigepealt riivida kapsas. 500-800 g, sõltuvalt sellest, kas teile meeldib rohkem kapsas või riis.
Sibul lõigata suuremateks kuubikuteks, porgand väiksemateks. Porgandi kogust reguleerige ise, siin võetud 1 porgand.
Oliivõlis passeerida sibul läbipaistvaks, siis porgand, lisada roheline sibul. Lisada kapsas ja praadida pidevalt segades maksimaalsel tulel, kuni kapsas karamellistub. Kui kapsas on juba piisavalt praetud, lisada tomatimahl ja maitseained (sool, koriander, terapipar).
Segada. Vähendada tuld miinimumini.
Lisada ümarateraline riis (eelnevalt pestult) ja vesi, seda kaks korda rohkem kui riisi. 3/4 klaasi riisi kohta 2 korda 3/4 klaasi vett. Hautada kaane all kuni riis on pehme. Peale puistata rohelist peterselli. Tšillipipart lisada maitse järgi, soovitavalt värskelt jahvatatud ja seda otse taldrikule.
Head isu !

Top