• Artišokk "Violetto precoce"

Artišokk "Violetto precoce"

Cynara scolymus
  • Tootja: Franchi
  • Pakendis: 2,5 g
  • Saadavus: Laos
  • 1.50€


Artišokk "Violetto precoce" - Cynara scolymus.
Mitmeaastane sooja- ja valguslembene taim. Värske vilja maitse on nagu kreeka pähklil. Sisaldab palju vitamiine: A-, B1-, B2- ,C- ja inuliini. Hea ravimtaim- kasutatakse neeru- ja maksahaiguste, diabeedi, hepatiidi ja ateroskleroosi vastu.
Toiduks kasutatakse lihavat õiepõhja poolvalmis õielt, millest valmistatakse salatit. Väga kasulik, vitamiinirikas, delikatess kultuur. Toiduks kasutatakse ka suuri, mahlaseid rohkeid õiekattelehti. Lõigatakse õisikud koos 3-5 cm varrega enne õitsemist. Vilju kasutatakse salatites, tehakse täidiseid, püreed ja konserve. Kasutatakse keedetult, küpsetatult, praetult ja konserveeritult.
Agrotehnika: kuu enne külvi (veebruari lõpp – märtsi algus) seemneid leotatakse 10-12 tundi vees ja idandatakse kuni lõhenemiseni (5-6 päeva) soojas kohas (+29+25°C juures), aga seejärel pannakse külmkappi 20-30 päevaks. Seemikuid kasvatatakse külvikastis või turbapottides +12+15°C juures, kastes regulaarselt sooja veega ja nõrga väetiselahusega. Aprilli lõpus taimi karastatakse. Avamaale istutakse taimed 2-3 pärislehe faasis mai lõpus skeemiga 70x70 cm. Enne istutust pannakse peenrasse kõdusõnnikut.
Lõuna piirkondades kasvatatakse artiðokki kui mitmeaastast taime ja seemned külvatakse avamaale mais juunis pesitsi (2-3 seemne kaupa) jättes pesade vahekaugusteks 70 cm.
Artišok eelistab valget, päikeselist, tuulte eest kaitstud kohta. Taimed vajavad kastmist, väetamist, kobestamist ja rohimist. Õisikute ilmumise järel kastetakse harvem. Mitmeaastase taimena kasvatamisel juurepuhmas mullatakse ja kaetakse.
Jahedamas kliimas kaevatake juur välja ja hoitakse madalal temperatuuril (mitte alla 0°C), niiskes liivas. Esimesel aastal jätta ühele taimele mitte üle 2-3 õisikuvarre 3-4 korvõisikuga. Teisel kolmandal aastal 10-12 tükki. Esimesel aastal valmivad viljad augustis järgnevatel juunist -juulist kuni külmadeni. Pead lõigatakse 10-15 cm pikkuse varrega ja hoitakse jahedas kuni 4 kuud.

Eng.: Garden Artichoke, Globe Artichoke. Suom.: Latva-artisokka. Sven.: Kronärtskocka.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha
Top