1 arvamust  |  Lisa arvamus
Lycopersicon lycopersicum
Tootja: Seklos
Pakendis:0,1 g
Saadavus:Laos
1.46€
Maksudeta: 1.20€
Tomat "Noire de Crimee".
Varajane kõrgekasvuline väga viljakas haiguskindel sort kasvatamiseks katmikalal, eriti hea salatite valmistamiseks. Selle sordi tomatid meeldivad neile kes armastavad suuri vilju. Vilja kaal 150-170 g, ebatavalise tumeda värvusega viljades on eriti suur lükopeenisisaldus. Seemned külvatakse märtsis, külvikastid kaetakse klaasi või kilega. Külvisubstraadi temperatuur peab olema mitte vähem kui +21+26°C, ruumis õhutemperatuur mitte alla +23°C. Tomatile sobib kõige paremini liivsavimuld, 0,1 g  katab 6-8 m2, saak soodustingimustel 35-50 kg.

Must tomat Noire di Crimee

Tomatite hooldus. 
Tomateid kastetakse regulaarselt (kui ei saja vihma). Üks kord nädalas ja tugevalt. Peale kastmist kobestatakse. Regulaarsel kastmisel eriti kuiva ilmadega võivad viljad haigestuda viljatipumädanikku ja lõheneda. Pealtväetamist alustatakse 10 päeva peale väljaistutamist.
Esiteks antakse virtsa 1 ämbritäis 10 ämbri vee kohta aga parem on linnusõnniku leotis (1/2 ämbritäit 10 ämbri vee kohta).
Peale väetamist taimed mullatakse, madalad taimed ühtlaselt, kõrged iga üks eraldi. Muldamine soodustab lisajuurte tekkimist, soodustab toitainete omastamist ja see hoiab ära õite varisemise. Järgmised pealtväetamised tehakse (olenevalt taimede seisukorrast) iga 10 päeva tagant täisväetisega (60 g täisväetist ) või 10 g virtsa ja 40 g superfosfaati 10 liitri vee kohta. Soovitav on anda kloorivaba kaaliumväetist. Võib kasutada kompleksväetist koos mikroelementidega (40 g/10 liitrile veele).
Enne õitsemist antakse väetislahu 1 liiter taime kohta, hiljem 2 liitrit. Pealtväetamine ühenda takse kastmisega. Kui te märkate et taimelehed keerduvad ärge andke superfosfaati vaid suurendage lämmastiku ja kaaliumi hulka 30 grammini 10 liitri vee kohta. Võib kasta ka boorhappe lahusega (2 g/10 liitrile veele) pool liitrit taime kohta.
Kui mineraalväetist pole kastke taimi virtsaveega või linnusõnniku leotisega lahustades umbes 8-10 kordse veega. Sel ajal on hea taimedele anda kõdu umbes pool klaasi taime kohta.
Kui taim on jõuline aga õisi ja vilju vähe ärge andke enam lämmastikku. Lämmastiku üleküllusega muutuvad taimed võimsaks kuid õisi ja vilju tuleb vähe ja kogunevad nitraadid.
Kuidas kiirendada valmimist?
See huvitab igat aiapidajat kuna tahame et kõik viljad valmiksid. Selleks tuleb taim õieti kujundada. Tomatil on omadus anda palju külgvõrseid. Kui neid ei eemaldata moodustub igal omakorda õieraage. Mida rohkem neid on seda aeglasemalt valmivad viljad. Võrsete eemaldamine ei kiirenda mitte ainult viljade valmimist vaid suurendab saaki peavarrel. Võsutamisel jäetakse taimele 1-3 võrset. Üheharulisel taimel eemaldatakse kõik külgvõrsed mis tekivad iga lehe kaenlas, kaheharulise puhul eemaldatakse kõik peale ühe mis jäetakse kasvama esimese õievarre alla, kolmeharulisel jäetakse lisaks veel üks kõige tugevam esimese õievarre kaenla alla. Võsutada tuleb taimi pidevalt et võsud ei kasvaks üle 4-5 sm pikaks; parem on neid eemaldada kääridega jättes alles 1 sm pikkuse võsu otsa mis ei lase seal kohe uut võsu tekkida.
Peale võsutamise kasutatakse ka muid meetodeid. Näiteks, ei anta juure kauda superfosfaati. Kui taimel hakkab õitsema esimene õievars pritsitakse taimi 0,5%-lise superfosfaadi lahusega (50g /10 liitrile veele). Lahus valmistatakse 1 ööpäev enne pritsimist. Vajalik hulk tehakse valmis kuuma veega ja segatakse mitu korda läbi.
Taimede kärpimine - vilja kandvate taimede võrsetel näpistatakse ladvad tagasi. Seda tehakse taime kasvu pidurdamiseks, et kiirendada olemasolevate viljade valmimist. Kärpimist tehakse olenevalt regioonist, sordist ja ilmastikust teise, kolmanda või neljanda õievarre järel.
Tõhus on ta kõrgekasvuliste hiliste sortide puhul. Üheaegselt latvade eemaldamisega eemaldatakse ka kõik õievarred kuna seal ei jõua viljad moodustuda.
Viljade pööramine päikese poole kiirendab nende valmimist. See soovitus on madalakasvulistele sortidele. Kuivanud ja kollased lehed tuleb eemaldada aga raskete viljakobarate alla tuleb panna toed, et viljad näeksid päikest ja ei lebaks mullal. Taime varre sisse võib teha 5-6 sm pikkuse lõhe 12 sm kõrgusel mullapinnast, sinna torgatakse 0,5-2 sm jämedune pulgake vahele. Taim saab nii mullast toitu ja vett vähem ja see kiirendab viljade valmimist. Taime võib ka kergelt mullast välja kergitada, osa juuri katkeb ja taim saab vähem toitu. Neid kahte moodust ei tohi teha samaaegselt, tekib palju väikseid vilju ja saak langeb. Kõige kasulikum on taimelt vilju ära korjata roosade või isegi rohelistena ja asetada nad järel valmima. See soodustab järgnevate viljade valmimist ja suurendab saaki. Järelvalmimisel hoitakse temperatuuril +20+25°C. Alla +12°C valmimine aeglustub. Viljad laotakse riiulile või kasti 2-3 kihina.
Et rohelised viljad valmiksid kastis kiiremini pannakse nende vahele mõned punased. Kui valmimist on vaja pidurdada kontrollitakse kaste iga päev ja võetakse punased sealt kohe ära.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.