• Füüsal "Dzhemovy"

Füüsal "Dzhemovy"

Physalis ixocarpa
  • Tootja: SeDeK
  • Pakendis: 0,1 g
  • Saadavus: 7
  • 1.17€


Füüsal "Dzhemovy".
Keskvalmiv sort (tõusmetest valmimiseni kulub 110-115 päeva). Tugevakasvuline taim kõrgusega 1,4-1,6 m. Vili kaalub 50-60 g.

 

Füüsalit kasvatatakse nagu tomatit: istikutest või siis otsekülviga avamaale. Istikute saamiseks külvatakse seemned märtsis-aprillis niisuguse arvestusega, et kasvuhoonesse või avamaale istutamiseni jääks 35 päeva. Hooldatakse nagu tomatit. Alalisele kohale (kilemajja) istutatakse mai lõpul, avamaale aga juuni 1 dekaadil. Võsusid murda ja taimi pintseerida pole vaja. Kastetakse juuli lõpuni kord nädalas, õhtuti, vältides vee sattumist lehtedele. Augusti algusest kastmine lõpetatakse, et taim enam ei kasvaks ja viljad kiiremini valmiksid. Kui „laternakesed“ on muutunud kollaseks – tähendab, et viljad on küpsed. Peale kogumist kuivatatakse koos tupplehtedega ja säilitatakse õhulises kohas 1+15°C juures.

 

* Soolatud füüsal.
Ettevalmistatud füüsaliviljad koos vürtsidega eelblanšeerida 2-3 minutit keevas vees, panna purki, peale valada soolalahus ja jätta 8-10 päevaks toatemperatuurile hapnema, pidevalt eemaldada vaht. Peale käärimise lõppu valada soolvesi ära, keeta läbi ja valada uuesti purki, purgid kaanetada, jahutada. Hoida külmas kohas.
1kg füüsalit, 30 g tilli. 5 g mädarõikajuurt, 5 g küüslauku, mustsõstraleht, estragoni, basiilikut, piparmünti – maitse järgi. Soolvesi: 1 l vett, 65 g soola.

* Marineeritud füüsal.
Füüsaliviljad blanšeerida keevas vees 2 minutit, ja panna tihedalt ettevalmistatud purkidesse. Eelnevalt panna purgi põhja nelki, pipart, loorberilehte. Viljad valada üle kuuma marinaadiga. Pastöriseerida keevas vees: 0,5 l purke - 10 minutit, 1,0 l purke - 15 ja 2,0 l - 20 minutit. Purgid kaanetada ja keerata tagurpidi ja hoida kuni täieliku jahtumiseni. Kuu aja pärast on füüsal tarbimisvalmis.
Marinaad: 1 l vett, 50 g suhkrut, 40 g soola, 15 g 8% äädikat.

* Hapendatud füüsal.
Ettevalmistatud füüsal panna tihedalt purki ja valada üle soolveega. Peale panna vajutis, et viljad oleksid vees. Purke hoida toatemperatuuril 10 päeva. Kontrollida maitset: kui see on hapu, siis on käärimine läinud normaalselt. Seejärel sulgeda purgid plastmasskaantega ja hoida temperatuuril alla 5 °C. Kuu aja pärast on tarvitamiskõlblik.
Soolalahus: 1 l vett, 35 g suhkrut, 15 g soola.

* Kuivatatud füüsal.
Taimel valminud või järelvalminud viljad puhastada ja panna õhukese kihina päikese kätte, praeahju või kuivatuskappi temperatuurile +50+60 °C. Kuivatatud füüsal säilib kuivas ruumis hästi. Teda kasutatakse kompoti, plovi, pudingu ja täidiste valmistamiseks.

Loe rohkem Seemnemaailma lugemissaalis: "Füüsal - maiuspala kõigi jaoks"

 

Bot.: Physalis ixocarpa.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

* Soolatud füüsal.
Ettevalmistatud füüsaliviljad koos vürtsidega eelblanšeerida 2-3 minutit keevas vees, panna purki, peale valada soolalahus ja jätta 8-10 päevaks toatemperatuurile hapnema, pidevalt eemaldada vaht. Peale käärimise lõppu valada soolvesi ära, keeta läbi ja valada uuesti purki, purgid kaanetada, jahutada. Hoida külmas kohas.
1kg füüsalit, 30 g tilli. 5 g mädarõikajuurt, 5 g küüslauku, mustsõstraleht, estragoni, basiilikut, piparmünti – maitse järgi. Soolvesi: 1 l vett, 65 g soola.

* Marineeritud füüsal.
Füüsaliviljad blanšeerida keevas vees 2 minutit, ja panna tihedalt ettevalmistatud purkidesse. Eelnevalt panna purgi põhja nelki, pipart, loorberilehte. Viljad valada üle kuuma marinaadiga. Pastöriseerida keevas vees: 0,5 l purke - 10 minutit, 1,0 l purke - 15 ja 2,0 l - 20 minutit. Purgid kaanetada ja keerata tagurpidi ja hoida kuni täieliku jahtumiseni. Kuu aja pärast on füüsal tarbimisvalmis.
Marinaad: 1 l vett, 50 g suhkrut, 40 g soola, 15 g 8% äädikat.

* Hapendatud füüsal.
Ettevalmistatud füüsal panna tihedalt purki ja valada üle soolveega. Peale panna vajutis, et viljad oleksid vees. Purke hoida toatemperatuuril 10 päeva. Kontrollida maitset: kui see on hapu, siis on käärimine läinud normaalselt. Seejärel sulgeda purgid plastmasskaantega ja hoida temperatuuril alla +5°C. Kuu aja pärast on tarvitamiskõlblik.
Soolalahus: 1 l vett, 35 g suhkrut, 15 g soola.

* Kuivatatud füüsal.
Taimel valminud või järelvalminud viljad puhastada ja panna õhukese kihina päikese kätte, praeahju või kuivatuskappi temperatuurile +50+60°C. Kuivatatud füüsal säilib kuivas ruumis hästi. Teda kasutatakse kompoti, plovi, pudingu ja täidiste valmistamiseks.

Top