• Tomat ''Diana''

Põõsastomat, kasvatamiseks avamaal, värskelt tarbimiseks. Seemneid pakis 0,8 g. 

Сорт "Diana" - кустового типа для открытого грунта. Предназначен для употребления в свежем виде.

* Miks kasvatatakse tomatit ? 
Muidugi tema viljade pärast, vastaks igaüks kindlalt, isegi need, kes kasvatusest midagi ei tea. Võib ette kujutada nende imestust, kui nad kuulevad, et algul kasvatasid eurooplased tomatit ilutaimena. Imetlust ei äratanud mitte nende õied, mis on ilmetud, vaid just viljad. Mitte juhuslikult ei nimetanud prantslased seda taime „armastuse õunaks“ ja itaallased „kuldseks õunapuuks“. Ja tõesti, tomatitaim oma punaste, roosade, kollaste, roheliste viljadega, võib kujuneda aia ehteks, et tema viljad on söödavad seda taibati alles aja möödudes. 
Oma kodumaal Lõuna -Ameerikas ei oma tomat erilist populaarsust. Võib öelda, et Hispaanias korjatakse rohkem tomateid kui Ameerikas kokku. Aga varem, enne Kolumbust indiaanlased üldse ei kasutanud toiduks tomatit. Ja ka Euroopas peeti teda kaua aega vaat et mürgiseks taimeks. Asi on selles, et paljud tema sugulased – pöörirohi, ogaõun, karumustikas – on väga mürgised. Kahtlused süvenesid kui temast leiti sama ainet kui roheliseks läinud kartulist – solaniini. Õnneks sisaldab seda ainult toores roheline tomat. Küpses tomatis solaniini ei leidu või on teda väga vähe.
Siis avastati temast oblikhapet ja sooli. Arvati, et need soolad ladestuvad liigestes. Hiljem selgus, et tomatis on oblikhappe sooli palju vähem kui kartulites. Kahtlused ei pidanud jälle paika. Kuid tomati vastased leidsid ikka veel põhjusi. Nii kirjutas üks arst (dr. Walker) oma raamatus, et  "ainult värsket tomatit võib süüa. Aga kui teda konserveerida, keeta või küpsetada, tekivad temas muutused „tänu“ kolmele happesoolale – õun-, sidrun- ja oblikhape – mis võivad tekitada neeru ja põiekivisid. Tõsi küll, mitte kohe vaid pikema aja jooksul".
Selle arvamusega ei lepi enamus dietolooge. Kuid peaaegu kõik on arvamusel, et ei tohiks segada salatit tomatitest ja kurkidest, kuna seda on raske seedida. Halvasti sobib tomat kokku liha ja kalatoitudega. Tomatisalatit tuleks süüa 30 minutit enne liha või kalatoitu. 
Ja veel üks soovitus: ärge ostke importtomateid. Tomatile sarnanevad nad ainult välimuselt. Tihti kasutatakse nende säilitamiseks mitte just kõige ohutumaid kemikaale. 

Loe rohkem: 
Tomatite kasvatamine kilekasvuhoones.


* Для чего выращивают томаты ? 
Ну, конечно, ради их плодов, - с уверенностью скажет любой человек, даже самый далёкий от проблем огородничества. Можно представить его удивление, если он узнает, что в своё время европейцы ценили в первую очередь декоративные свойства томата и ради этого выращивали его в своих садах. Их восхищение вызывали не цветки этого овоща - довольно невзрачные и мелкие, а его плоды. Не случайно французы называли это растение «яблоком любви», а итальянцы - «золотыми яблоками». И действительно, куст томата, усыпанный красными, малиновыми, розовыми или жёлтыми плодами, может стать истинным украшением сада. И, к тому же, вполне съедобным. Однако, чтобы осознать эту простую истину, человечеству понадобилось достаточно много времени.
У себя на родине, в Южной Америке, томат не пользуется особой популярностью. Местные жители по какой-то причине пренебрегают этим овощем. Достаточно сказать, что в одной Испании собирают больше помидоров, чем на всём южноамериканском континенте. А раньше, в доколумбовы времена, индейцы вообще обходили стороной это растение. Да, и в Европе долгие годы помидор считался чуть ли не ядовитым растением. Дело в том, что многие его родственники - белена, дурман, беладонна - крайне опасны для человека. Опасения подтвердились, когда в плодах томата нашли то же самое ядовитое вещество, что и в позеленевшем картофеле - соланин. К счастью, это касается только зелёных плодов. В зрелых соланина не остаётся. Разве что самая малость...
Затем в томате обнаружили щавелевую кислоту и её соли. Стали говорить, что соли щавелевой кислоты откладываются в суставах. Потом, когда подсчитали, то оказалось, что щавелевой кислоты в помидоре меньше, чем в картофеле. Опасения снова не подтвердились. 
И тем не менее, оппоненты томата находят новые доводы. Вот, что пишет в своей книге «Сырые овощные соки» врач Уокер: «Ешьте на здоровье свежий помидор. Кроме пользы, он ничего не даёт. А вот консервированный, вареный, жареный - совсем иное дело. Три кислоты, придающие вкус томату - яблочная, лимонная и щавелевая - при консервировании испытывают такие метаморфозы, что могут вызвать отложение камней в почках и мочевом пузыре. Правда, не сразу, а в отдалённом будущем».
С этим утверждением г-на Уокера, наверняка, не согласятся многие диетологи. Зато почти все они единодушны в том, что не стоит соединять в одном салате огурцы и помидоры, т.к. это осложнит процесс пищеварения. Плохо сочетаются помидоры с мясом и рыбой: салат из помидоров рекомендуется съедать минут за 30 до подачи мясного или рыбного блюда. 
И ещё один совет: не стоит покупать импортные помидоры. На настоящие помидоры они похожи лишь по внешнему виду. Но не это главное: для стимуляции созревания плодов продавцы частенько используют далеко не безобидные препараты.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

Tomat ''Diana''

  • Tootja: Semo
  • Pakendis: 0,8 g
  • Saadavus: Laos
  • 0.96€


Top