• Varsseller "Nuget"

Varsseller "Nuget"

Apium graveolens L. var. dulce
  • Tootja: Semo
  • Pakendis: 0,4 g
  • Saadavus: Laos
  • 0.99€


Varsseller "Nuget" - Apium graveolens L. var. dulce (Mill.) Pers.
Keskvarajane sort, tõusmetest valmimiseni 80-90 päeva. Varred tugevad, lihakad, kollaka värvusega, pikkus 40-70 cm. Ei armasta kasvada raskel ja niiskel pinnasel. Seemned on väga väikesed (1000 seemet = 0,2-0,3 g). 1,0 g = 3000 seemet. 

* Varsseller on väga kasulik inimestele, kes kannatavad kõrgenenud arteriaalse vererõhu all, sest ta on võimeline tänu oma suurele kaltsiumisisaldusele vererõhku normaliseerima. Peale selle loetakse värsket sellerimahla suurepäraseks vahendiks vere puhastamiseks. Ta on soolaka maitsega ja seepärast saab teda lisada keedusoola asemel toitudele.
Varssellerit kasvatatakse samamoodi istikutest nagu juursellerit. Ka hooldus on lihtne: kastmine ja väetamine 2-3 korda kompleks-orgaaniliste mineraalväetistega (parem vesilahusena).
Seller on tundlik naatriumi puuduse suhtes mullas, seepärast tuleks 30-40 päevastele taimedele anda keedusoola lahust arvestusega 2-3 g/m2 kohta.
On veel üks oluline nüanss, mille mitteteadmine võib põhjustada pettumust selle köögivilja suhtes: 2-3 nädalat enne koristamist on varsi vaja kindlasti „pleegitada“. Tänu sellele agrotehnilisele võttele kaob roheline värvus, alaneb eeterlike õlide sisaldus, see tähendab, et kaob ka kibedus, mis võimaldab vartel muutuda mahlakaks, õrnaks ja krõmpsuvaks.
Euroopa köögiviljakasvatajad praktiseerivad istikute istutamist vagudesse: kui seller on 30 cm kõrgune, eemaldatakse külgvõsud, varred keeratakse lainepapi sisse, seotakse õrnalt kinni ja puistatakse mulda ümber. Enne koristamist mullatakse taimi veelkord kõrgelt, kuid muld ei tohi sattuda leheroseti keskele.
Pleegitamiseks kuhjatakse kord kolme nädala tagant taimede ümber mulda (kuiva ilmaga, et rootsud ei läheks mädanema), seejärel aga keeratakse leherosett üldse tugeva paberi sisse. Lihtsam on pakkida varred mitteläbipaistvasse plastpudelisse või muusse mitteläbipaistvasse umbes 1 liiter mahutavasse nõusse: lõikame mõlemad otsad ära, saame silindri, teeme sellele pikilõhe, mis võimaldab teda varre ümber panna. Alumise otsa ümber puistame mulda, et ta püsiks paigal. Kaugelt tundub, nagu oleksid peenral sellerilehtedega vaasikesed …
On ka sorte, mis ei vaja pleegitamist („Zolotoy“, "Celebrity", "American Green"), kuid nende seemet on raske saada. Peale selle on nad külma suhtes vähem vastupidavad.
Varssellerit koristatakse valikuliselt: augusti keskpaigast kuni hilissügiseni. Pleegitatud varred lõigatakse aluseni maha, puhastatakse mullast, eemaldatakse kahjustatud lehed ja pannakse korralikult kastidesse.

Loe rohkem Seemnemaailma lugemissaalis: "Mitmekülgne seller".

Сельдерей черешковый "Нугет". 
Среднеранний сорт: созревает на 80-90-й день после посева. Листовые черешки толстые, мясиситые, жёлтого цвета, длиной 40-70 см. Лучше всего растёт в богатой гумусной, хорошо обработанной, но не влажной почве.

Eng.: Celery-stalk. Suom.: Ruotiselleri. Sven.: Blekselleri.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

Varsselleri ja porgandi salat.
Kooritud sellerivarred ja porgand riivitakse, lisatakse sool ja majonees, peale puistatakse peenestatud peterselli ja rohelist sibulat. Porgandi võib asendada ka keedetud kartuliviiludega.
Hakitud seller.
2 varssellerit puhastatakse lehtedest, lõigatakse võrdseteks kuni 20 cm pikkusteks osadeks, pestakse ja pannakse 10 minutiks külma vette. Vesi valatakse ära, varred kuivatatakse. 2 spl võid ja 100 g rokfoori juustu sulatatakse, lisatakse peenestatud pipart. Või-juustu seguga määritakse iga sellerivars. Varred pannakse kimpu ja keeratakse tihedalt võiga määritud paberisse ja pannakse 2 tunniks külmikusse. Pärast seda lõigatakse kimp 5-7 paksusteks viiludeks. Viilud pannakse võiga määritud leivale.
Sellerisalat.
300-400 g juursellerit (umbes 2 tk) pestakse voolava vee all harjaga puhtaks, kooritakse ja lõigatakse ribadeks. Üks suur „Antonovka“ õun pestakse, riivitakse ja segatakse selleriga, lisatakse rohelist sibulat ja tilli, õli ja veiniäädikat või sidrunhapet, suhkrut ja soola maitse järgi. Salati võib kaunistada tilli, peterselli või tomativiiludega.
Selleri, porgandi ja õuna salat.
2 juursellerit, 1 porgand pesta hoolikalt ja peenestada, segada hapu sorti riivitud õunaga. 100 g majoneesile lisada 1 spl sinepit, segatakse ja maitsestatakse sellega salat. Soola ja suhkrut maitse järgi. Valmis salat kaunistada tilli ja peterselli või roheliste salatilehtedega.
Sellerisalat pähklitega.
1 juurseller pesta hoolikalt voolava veega ja keeta kuni muutub veidi pehmemaks (ei tohi üle keeta). Pärast jahutamist kooritakse ja lõigatakse kuubikuteks. Samamoodi lõigatakse 1-2 kooritud õuna, segatakse selleriga, lisatakse sidrunhappe lahust (sidrunimahla), majoneesi, soola ja suhkrut. 100 g pähkleid puhastatakse koortest, peenestatakse ja puistatakse salatile. Enne laualeandmist kaunistatakse hakitud munaga.
Salat.
Kuubikueks lõigatud juust, riivitud sibul ja 4-ks lõigatud keedetud munad segatakse peenestatud sellerilehtedega, lisatakse soola, pipart ja valatakse üle marinaadiga. 300 g selleri kohta võetakse 100 g sibulat, 250 g kõva juustu, 2 muna, 200 g marinaadi, peenestatud musta pipart. Marinaad: 2 osa õli, segada 1 osa sidrunimahla või lahjendatud äädikaga.
Seller marinaadis.
Keevale veele lisatakse äädikat, suhkrut, soola ja blanšeeritakse selles viilutataud seller. Seejärel kaetakse nõu kaanega ja jäetakse 1 päevaks marinaadi seisma. Soovi korral võib lisada marinaadile õli.
Seller sibulaga.
Puhastatud peenestatakse, valatakse peale õli ja äädika segu, lisatakse soola, suhkrut ja riivitud sibulat. Pärast valmistamist hoida suletud nõus 1 tund.
Seller puuviljadega.
Puhastatud ja keedetud seller (300 g) lõigatakse ribadeks. Ploomid (300 g) kooritakse, lõigatakse pooleks, eemaldatakse kivid. ½ klaasi kreeka pähkli tuumi kuumutatakse praeahjus, võetakse ära kattekiht, peenestatakse. Kõik segatakse, peale valada õli ja sidrunimahla, maitse järgi lisada suhkrut.
Praetud seller.
Juurseller riivitakse, segatakse muna, jahu, juustu, petersellilehtede, soola ja riivsaiaga. Praetakse mõlemalt poolt, lauale antakse hapukoorega. 125 g juursellerit, 75 g riivitud juustu, 1 muna, 60 g jahu, praadimiseks riivsaia, soola, petersellilehti, õli – maitse järgi.

Top