0 arvamust  |  Lisa arvamus
Spinacia oleracea L.
Tootja: Semo
Pakendis:5,0 g
Saadavus:10
1.68€
Maksudeta: 1.40€

Spinat "Matador".
Keskvalmiv sort (tõusmetest valmimiseni kulub 40-50 päeva). Külmakindel. Ei õitse. Viljakus 2,5-2,8 kg/m2.
Väga hinnatud köögiviljakultuur kõrgusega 30-50 cm. Külmakindel, kannatab külma kuni -6°C. Varju taluv. Kultuur on nõudlik toiteaineterikka mullastiku ja niiskuse suhtes. Kõrge temperatuur kutsub esile õitsema mineku, aga lühike päev pidurdab lehetde arengut. Sellepärast on kõige optimaalsem külvi aeg mais-juuni alguses. Külvinorm on 3-4 g/m2-le, külvisügavus 2-3 cm. Ridade vahe 25-30 cm. Taimede vahe peale harvendamist (2 pärislehe faasis) 10 cm. Hooldus seisneb rohimises ja kastmises. Spinat sisaldab suurel hulgal organismile vajalikke toitaineid. 1 gramm = 90-100 seemet.
Pakis seemneid 5,0 g.

Ülivarajane saak.
Külvake spinatit augusti keskel ja katke külv kattekangaga. Vajadusel kastke. Enne hooaja lõppu kasvatab spinat korralikud rosetid. Soovitav on jätta kattekangas peenrale ka talveks. Roseti faasis taimed talvituvad lume all hästi.
Varakevadel, kohe pärast lume sulamist taimed ärkavad ja hakkavad kiiresti kasvama. 7-10 päeva pärast lume sulamist võite juba saaki koguda.
Suvine ja sügisene saak.
Külvake spinat harjumuspäraselt aprillis- mais avamaale. Spinati seemned idanevad küllaltki halvasti. Seepärast on mõistlikum segada seemned kõigepealt niiske saepuruga, asetada saepurunõu lahtisesse kilekotti ja sooja kohta. Nädala pärast külvake tärganud seemned maha. Külvake seemned 8-10 cm vahedega, sest liiga tihedalt külvatud taimed ei kasva korralikult. Ridade vahele jätke vähemalt 15 cm. Katke seemned mullaga umbes 2-3 cm paksuselt.
Mõni sõna mullast.
Spinat eelistab viljakat neutraalse happesusega mulda. Liiga vaesel mullal kasvanud taimed on nõrgad, helekollased ja väheste lehtedega. Seepärast tehke piisavalt kõrge peenar, mille alumise kihi moodustavad orgaanilised jäätmed (ärge viige neid kompostihunnikusse, vaid laotage tulevasele spinatipeenrale). Hea oleks lisada värsket või poolkõdunenud sõnnikut. Kui kasutate värsket sõnnikut, siis vältimaks nitraatide kogunemist taimedesse, puistake sõnnikule kahesentimeetrine saepurukiht ja kiht  orgaanilisi jäätmeid. Kõige peale puistake tavalist viljakat mulda. 
Spinat kasvab nii kiiresti, et suve jooksul võib seda külvata mitu korda, nii on teil kogu suve jooksul olemas värsked spinatilehed. Spinat valmib juba 30-40 päeva pärast külvamist.

Шпинат "Матадор" - Spinacia oleracea.
Компактный. 
Сорт среднеранний: 40-50 дней от полных всходов до технической спелости. Характеризуется высоким содержанием минеральных веществ, белка, витаминов. Розетка листьев компактная, прижатая, 14-19 см в диаметре. Листья тёмно-зелёные, округлые, плотные, с пузырчатой и гофрированной поверхностью.
Сорт требует обильных поливов, устойчив к цветушности и низким температурам. Урожайность - 2,5-2,8 кг/м2. 
Сорт устойчив к стеблеванию, относительно устойчив к болезням и вредителям.
Агротехника.
Выращивают шпинат посевом семян в грунт в несколько сроков: от ранней весны до лета, осенью и под зиму. Хорошо перезимовывает в фазе розетки под снегом. Глубина посева 1-2 см, схема посева пятистрочная. Для ускорения появления всходов семена замачивают в течение 1-2 суток в воде при температуре +18°С, периодически её меняя. Оптимальная температура для роста растений +15°С.
Начинают убирать шпинат в фазе розетки из 5-8 листьев и до появления цветоносных побегов. В пищу используют розеточные листья для приготовления салатов, щей, супов, соусов и др.
Посев: апрель - август.
Bысадка рассады: апрель(2,3) – август.
Сбор урожая: май – сентябрь.

Eng.: Spinach. Suom.: Pinaatti. Sven.: Spenat. Spinacia oleracea L.

Spinat - vitamiinide ladu.
Tema lehtedes on vitamiine C,A,B1,B2,B6,E,D2,PP,P, samuti valke, fosforit, rauda, kaltsiumit. Vitamiinide sisalduselt ületab ta tunduvalt rohelisi köögiviljakultuure ja maitsetaimi. Viies spinati toiduratsiooni, ennetab ja pidurdab ta paljusid maohaogusi. Tänu suurele raua sisaldusele kasutatakse spinatit mitmete verehaiguste ravis.

Aga kas teate, et … peoõhtule või piknikule minnes võtke vanade egiptlaste eeskujul kaasa punt spinatit. Enne pidustusi sõid egiptlased hulgaliselt spinatit, et pea jääks selgeks vaatamata ohtralt tarbitavale alkoholile. Teaduslikud uurimused on kinnitanud, et spinatis sisalduv eriline ainete kooslus ning tselluloos aeglustavad alkoholi imendumist verre ja viivad selle hiljem kiiresti organismist välja. 

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.