0 arvamust  |  Lisa arvamus
Rumex acetosa L.
Tootja: Aelita
Pakendis:0,5 g
Saadavus:Laos
2.13€
Maksudeta: 1.75€
Hapuoblikas "Champion" - Rumex acetosa.
Õrnad ja mahlased lehed läbi suve.
Saagikas, varavalmiv sort: idanemisest esimese pistikuni 40-47 päeva.
Taimed on poolpüstised, kuni 40 cm kõrgused, roseti läbimõõt 25-30 cm. Lehed on suured ja mahlased, meeldiva kergelt happelise maitsega.
Sort on talvekindel, püsib kaua müügikõlbulik ega lähe poltidele. Tootlikkus 2 saagi korral: 4-7 kg/m2.
Soovitatav kasutada toiduvalmistamisel ja konserveerimisel.
Külviaastal tehakse esimene haljastuse niitmine 2-2,5 kuud pärast tärkamist. Lillenooled eemaldatakse regulaarselt. Viimane masslõikus tehakse taimede edukaks talvitumiseks hiljemalt augusti keskpaigaks.
1,0 g = 300-400 seemet.

Hapuoblikas

* Oblikas on C-vitamiini-, kaltsiumi-, kaaliumi-, magneesiumi- ja oblikhapperikas. Oblikas on A- ja C-vitamiini rikkaim allikas. Kõigest 10 oblikalehte on piisav selleks, et katta nende vitamiinide ööpäevane vajadus. Oblikas on ka kaltsiumi, kaaliumi ja magneesiumi allikaks.
Oblika miinuseks on see, et ta sisaldab oblikhapet, mis ühinedes kaltsiumiga võib tekitada neerukivisid. Seepärast on oblikas absoluutselt vastunäidustatud inimestel, kel on neerukivitõbi.
Muide, oblikas on tsempion oblikhappe sisalduse poolest: temas on oblikhapet rohkem kui spinatis, ja 25 korda rohkem kui petersellis. Kuid mida noorem on oblikas, seda vähem sisaldab ta oblikhapet.
Kui te kasvatate oblikat oma peenramaal, siis püüdke ta ära korjata enne 1 juulit - mida kauem oblikas kasvab, seda enam sisaldab ta oblikhapet.
Kuidas hoida:
1. Peske värske oblikas, kuivatage paberrätikuga, asetage veega klaasi ja säilitage 1-2 päeva.
2. Peske oblikas, kuivatage paberrätikuga, asetage vaakumpakendisse või spetsiaalsesse toidukilesse ja säilitage sügavkülmas kuni aasta.
3. Kuivatage oblikas, peenestage lehed, seejärel kasutage maitselisandina kõikvõimalike roogade valmistamisel.
Kuidas valmistada:
Kasutage oblikat kui maitsetaime ja ärge liialdage tema kasutamisega. Lisage oblikat salatitesse. Kui te armastate oblikasuppi, siis valmistage seda õigesti, et saada kätte maksimaalne kogus C-vitamiini:
- enne supi valmistamist keetke vett umbes viis minutit - see on vajalik selleks, et veest väljuks hapnik, mis on põhiliseks C-vitamiini lagundajaks;
- seejärel lisage vette näpuotsatäis soola - see aitab viimasegi hapniku veest välja ajada;
- lisage oblikas supile alles viis minutit enne keetmise lõpetamist - siis on C-vitamiini hävimine minimaalne.
Oblikhappe alanemine keetmisel on tühine - umbes 5-15%.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.