0 arvamust  |  Lisa arvamus
Cucurbita pepo L. var. melopepo
Tootja: Semo
Pakendis:1,5 g
Saadavus:Laos
1.10€
Maksudeta: 0.92€

Patisson ''Delikates'' - Cucurbita pepo L. var. melopepo.
Varajane sort, tõusmetest saagini 50-70 päeva. Vili valge, läbimõõduga 4-5 sm, viljaliha valge, mahlane, saagikus 2-3 kg/m2.
1,0 g = 11-14 seemet.
Pakis seemneid 1,5 g.

Patisson

* Patisson (taldrikkõrvits) on populaarne tänu sellele, et valmib kiiresti ja on suure saagikusega, annab hinnalisi vilju kevad-suvisel perioodil. Noored patissonid on hinnatud kõrge toiteväärtuse poolest. Patissoni kasutatakse keedetult, praetult, hautatult aga ka soolatult ja marineeritult.
Patissonid on kasulikud dieedi korral, kehvveresuse ja neeruhaiguste puhul. Patisson on kaaliumsoolade rikas. Tema seemnetes nagu kõrvitsa omaski, sisaldub saponiini ja rasvainet, mida kasutatakse meditsiinis. Seemned on veidi väiksemad kui kabatšokil. Taimed on niiskust ja soojust vajavad, mulla suhtes nõudlikumad kui kabatšokk. Optimaalne idanemis ja -kasvutemperatuur on +25+27°C, minimaalne +13+14°C. Öökülma ei talu. 
Kasvatamine. 
Patisson vajab heaks kasvuks sooja, põhjatuulte poolt kaitstud, kasvukohta, ei talu happelist mulda. Parimad eelkultuurid on tomat, peet, porgand, rohelised kultuurid. Ei tohi kasvatada peale teisi kõrvitsalisi. Mulla ettevalmistus ei erine kõrvitsa või kabatšoki omast. Külviaeg valitakse selliselt, et tõusmed või noored taimed ei saaks öökülma. Mulla temperatuur 10 cm sügavusel peaks olema enne külvi +10+12°C. Kui kasutada kilekatet, võib külvata 2-3 nädalat varem.
Kergetel muldadel on külvisügavus 6-7 cm, rasketel 3-4 cm. Väga oluline on, et seeme satuks niiskesse mulda. Kui muld on kuiv, kastetakse külviauku enne sooja veega ja pärast külvi kaetakse kuiva turba või mullaga. Külv kaetakse kilega. Varase saagi saamiseks võib taimed ette kasvatada. Kuna patisson, nagu kõik kõrvitsalised, talub halvasti ümberistutamist, on soovitav kasvatada teda eraldi 8x8 cm turbapottides. Seeme külvatakse potti 15-25 päeva enne väljaistutamist.
Avamaale istutatakse peale öökülmade möödumist juuni alguses või kile alla paar nädalat varem. 50-60 päeva peale istutamist saab saaki. Noored 8 cm läbimõõduga viljad korjatakse regulaarselt 2-3 päeva tagant. Massilise valmimise ajal tuleks korjata tihedamini, kuna kui lasta viljal rohkem valmida, aeglustub edasine viljumine ja saak jääb väiksemaks. 
Katmikaladel kasvatamine. 
Meie aladel kasvatatakse patisson ajutistes kilemajades. Seemned külvatakse ettekasvatuseks pottidesse märtsi algul ja hoitakse 30 päeva 2 – 3 kraadi kõrgemal temperatuuril kui avamaal kasvatamiseks. Taimed istutatakse kasvuhoonesse 3-4 pärislehe faasis. Peale istutamist kastetakse tugevalt, kuna kasvu alguses peab kasvuhoones olema niiske ja soe (kuni +28°C) kui taimed on juurdunud, vähendatakse temperatuuri +20+25°C päeval ja +16+18°C öösel, õhuniiskust hoitakse 60-80 % juures.
Kastetakse harva kuid rikkalikult. Isasõite puhkemisel peatatakse kastmine mõneks päevaks, et muld taheneks ja ka emasõied avaneksid. Massilise õitsemise ajal kastetakse tihedamini.
Kasvuhoones kasvatamisel tuleb tihti tuulutada, kuna niiskes seisvas õhus taimed haigestuvad ja ei toimu tolmlemist. Taimi väetatakse regulaarselt alates õiepungade ilmumisest. 

Eng.: Fruticose squash, Scallop squash, Patisson. Suom.: Kiekkokurpitsa. ­Sven.: Pattypan squash, Pätisson. Bot.: Cucurbita pepo L. var. melopepo 

Köögiviljade koristamine.
* Patissonid värskena ei sobi mistahes küpsuse astmes pikaajaliseks säilitamiseks. Neid peab töötlema.
* Kõrvitsa koristamiseks valitakse ilus ilm (lõigatakse koos viljavarrega ja lastakse järelvalmida 2-3 nädalat kuivas soojas kohas või päikese käes). Pikaajaliseks säilitamiseks sobivad vaid need viljad, mille koor küünega surudes ei lõhene. Samamoodi toimitakse kabatšokkidega.
* Arbuusid koristatakse vaid täisküpsuse faasis, kuna säilitamisel nad ei valmi järele.
* Meloneid võib koristada mitte päris valminult. Säilitamisel nad valmivad järele ja eritavad iseloomulikku melonilõhna.
* Juurviljadest koristatakse esimesena söögipeet, kuna ta külmub juba -2°C juures. Kui peet pole veel päris jõudnud valmida, siis kuhjatakse ümber juurviljade mulda.
Peedi koristamist ei tohi lükata hiliseks ajaks, kuna mullas seismisel muutuvad juurviljad puiseks, lõhenevad ja neid kahjustavad hiired. Pealseid ära lõigates on soovitav jätta alles 0,5 cm pikkused varrejupid ja eemaldada kasvupunkt, et säilitamisel nad ei hakkaks edasi kasvama. Juureotsa ei tohi ära lõigata, sest lõikekohast tilgub mahl välja ja juurvili närbub.

* Säilitamiseks mõeldud porgand külvatakse tavaliselt mai lõpus – juuni algul ja koristatakse võimalikult hilja, kuna sügisel kogunevad viljadesse põhilised toitained ja vitamiinid. Kuid saagikoristust ei või lükata edasi ka liiga hiliseks, sel juhul võivad vihmade ja niiskete ilmade korral kattuda varajaste külvide porgandid tiheda peente juurte kihiga ja ei ole sobivad pikaajaliseks säilitamiseks.
Kui suure koguse porgandi säilitamiseks pole mingil põhjusel kohta või mingil põhjusel ei jõudnud ära koristada, siis võib need jätta kuni kevadeni peenrasse, tingimusel, et aias ei ole närilisi (hiiri ja rotte). Lehed lõigatakse maha ja peale kuhjatakse mulda või puistatakse turvast, komposti, saepuru või puulehti.
Peale võib panna veel ruberoiditüki või kile. 

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.