• Rosmariin "Nezhnost"

Rosmariin "Nezhnost"

Rosmarinus officinalis
  • Tootja: Aelita
  • Pakendis: 0,02 g
  • Saadavus: 7
  • 1.53€


Rosmariin ''Õrnus''.
Legendaarne taim, tuntud juba müütidest, suurepärane leid lõunapärase aktsendi loomiseks aias.
Mitmeaastane taim kõrgusega kuni 1,0 m. Lehti arvukalt, need asetsevad vastakult, pealt nahkjad, alt karvased. Õied on väikesed, koondunud tihedasse violetsesse õisikusse. Õitseb kevadel.
Paljundatakse põõsa jagamisega, pistikutest või seemnetest. Seemned külvatakse varakevadel kasvuhoonesse, idanevad temperatuuril +25+30°C. Pikeeritakse suve algul ja istutatakse pottidesse.
Rosmariini kasutatakse maitsetaimena.
Lõunapiirkondades istutatakse segaääriseks nõlvakute kinnitamiseks, kiviaedadesse.
Keskvööndis kasutatakse suvel konteinerites kasvatamiseks, mis tuuakse plusstemperatuuridele jahedasse valgesse ruumi talvituma.
Agrotehnika.
Taim eelistab päikselist kohta ja lubjarikast hea drenaažiga mulda. Seemned külvatakse veebruaris-märtsis külvikasti kergesse mulda ja kaetakse 0,3-0,4 cm paksuse mullakihiga. Temperatuuril +12+22°С ilmuvad tõusmed kuu aja pärast. Seemikud pikeeritakse pottidesse.


* Rosmariini sobib Eesti kliimas kasvatada potitaimena toas, suveks (augusti lõpuni) võib istutada välja tuulevaiksesse kohta.
Rosmariin oli juba iidsetel aegadel populaarne eeterlike õlide rikas taim. Kreeklased pühendasid rosmariini jumalanna Veenusele. Usuti, et rosmariin teeb inimese lõbusaks ja õnnelikuks, vabastab halbadest unenägudest ja säilitab nooruse. Sooja kliimaga piirkondades kasvab avamaal ühel kohal kuni 20 aastat, saavutades looduses kuni 2 m kõrguse.
Kõrgeid rosmariinipõõsaid kasvatatakse tihti hekkidena, lamanduvad vormid kasvavad aga küngastel, neid võib toas kasvatada ka ripptaimena.
Valguse- ja soojalembene rosmariin on vähenõudlik, kuid ei armasta järske temperatuurikõikumisi ja ülemäärast kastmist, lehed kukuvad maha.
Seemnete külv kassettidesse ettekasvatamiseks märtsis, seemned idanevad +20°C juures nelja nädala jooksul. Istutus avamaale juunis taimetihedusega 40x30 cm.
Toitude maitsestamiseks kasutatakse värskeid ja kuivatatud lehti väikeses koguses. Sobib eelkõige lihatoitudele, samuti tomati-, seene-, riisi- ja munaroogadele. Sobib sügavkülmutada.
Rosmariin on igihaljas aromaatne põõsas, hallikaspruuni koorega, hargnevate kuni 1 meetri kõrguseks kavavate okstega. Kodumaaks Vahemere kaljunõlvad.
Lehed sisaldavad ligi 1,2% eetrlikke õlisid, 0,5% alkaloide. Rosmariini vesileotis omab toniseerivat, põletikuvastast, sapivaevusi leevendavat ja valuvaigistavat toimet.
Rosmariini vesileotisest tehakse ka vanni ja kompresse närvipõletiku ja külmetushaiguste korral. Välise abivahendina on väga efektiivne kuum mähis noortest pungadest.
Reuma vastu võib hõõruda eeterlike õlidega ja teha vanne noortest võrsetest. Leotiseks võetakse 1-2 tl. kuivatatud ja peenestatud rosmariini lehti 1 klaasi keedetud veele, jätta 1-2 tunniks seisma ja kurnatakse. Võtta 1/3 klaasi 4 korda päevas enne sööki bronhiidi puhul. Samat leotist võib välispidiselt kasutada kompressiks, kurgu ja suuõõne kuristamiseks. 2-3 supilusikat noori pungi ja lehti valada üle tulise veega, mässida marlisse. Kuuma padjakest kasutada valuvaigistava kuuma mähisena.

Kuumuses nõuab rosmariin rikkalikku kastmist; niiskusepuuduses kolletuvad tal alumised lehed. Massilise õitsemise perioodil lõigatakse rosmariini noored, tihedelt narmastega kaetud võrsed, koos lehtede ja õitega. Kevadel, sügisel ja talvel hoida rosmariini valguseküllasel aknalaual, jahedas toas (õhurikas jahe +5+15°C talvetemperatuur tagab kompaktse põõsa ja rikkaliku õitsemise); kastes regulaarselt ja mõõdukalt.
Rosmariini põõsast lõigatakse kevadel, tagamaks hea puhmastumise, jättes 3-4 varrelüli (sõlmevahet) eelmise aasta juurdekasvust. Kui täiskasvanud taime varred paljaks kooruvad, siis veebruarist-märtsini viiakse läbi noorenduslõikus (tavaliselt iga 7 aasta järel), lõigates oksad maakõrguselt maha. Suured rosmariinipõõsad võivad talvituda mitteköetavas kasvuhoones või keldris. Kui rosmariini ei istutata suveks aeda, siis vajaduse korral viiakse läbi varakevadel ümberistutus värskesse substraati; tavaliselt istutatakse ümber iga 2 aasta järel, aga tiheda juurekava korral igal aastal. Istutatakse pisut suuremasse potti, viljakasse, huumusrikkasse, kobedasse substraati.
Aktiivsel vegetatsiooniperioodil märtsist septembrini on vaja rosmariini toita mineraal- ja orgaaniliste väetistega; ta armastab kaltsiumit.
Rosmariini pistikud lõigatakse suvel üheaastastelt võrsetelt pikkusega 10 cm, torgatakse poolenisti substraati ja multšitakse kõdumullaga; nad juurduvad kergesti.
Rosmariini seemned külvatakse veebruaris-märtsis, seemikud hakkavad õitsema teisel aastal.
Rosmariini kasutatakse edukalt bonsai kasvatamisel: temast on kerge vormida tiheda võraga puukest.

Eng.: Rosemary, dew of the sea. Suom.: Rosmariini. Sven.: Rosmarin. Pharm.: folia anthos, folia roris marini.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

Retsept:  väikeses koguses kuivatatud rosmariini lehti segatakse rohelise peterselliga ja hõõrutakse peeneks koos koorevõiga. Saadud pastat lisatakse väikeste portsionitena puhastatud kala, kana, kalkuni, pardi, hane sisse, lisatakse soola ja küpsetatakse praeahjus kuni valmimiseni.

Top