0 arvamust  |  Lisa arvamus
Rheum undulatum L.
Tootja: Franchi
Pakendis:1,0 g
Saadavus:Laos
2.37€
Maksudeta: 1.95€
Rabarber "Rabarbaro" - Rheum undulatum.
Mitmeaastane köögiviljakultuur - vähenõudlik asukas aias. Sort on kiiresti valmiv ja saagikas. Keskvalmiv.
Taime kõrgus kuni 70 cm. Toiduks kasutatakse mahlaseid punakas-roosasid võrseid. Nad on meeldiva hapuka maitsega, on kevadel ühed esimesed C-vitamiini allikad.
Traditsiooniliselt valmistatakse võrsetest kisselle ja teisi jooke, piruka täidiseid, keedist Saaki hakatakse korjama teisel- kolmandal kasvuaastal. Külv talve alla istikupeenrasse või varakevadel alalisele kasvukohale. Seemneid leotatakse soojas vees. Külvatakse 2-2,5 cm sügavusele. Kultuur on niiskust armastav, külmakindel ja varjutaluv.
Hooldus seisneb õisikuvarte eemaldamises, kobestamises, kastmises, pealtväetamises. Ühel kohal kasvab 10-15 aastat. Istutusskeem 70 x 70 cm.

Rabarber
Harilik rabarber. Bot. syn.: Rheum rhabarbarum L.

Toiteväärtuse ja keemilise koostise poolest võib rabarberit võrrelda õuntega.
Vitamiinide sisalduse poolest ületab see oluliselt paljusid köögivilju. Selle leheroots sisaldab suhkrut, valku, pektiini, lämmastikku sisaldavaid aineid, kaaliumi, magneesiumi, kaltsiumi, fosfori sooli.
Rabarberi meeldiva maitse ja aroomi määrab orgaaniliste hapete (õun-, sidrun-, oblik-, salitsüül- ja merevaikhape) sisaldus.
Juba ammu on teada, et rabarberist valmistatud roogadel on dieet- ja raviomadused. Leherootseid süüakse toorelt või pannakse borši sisse, neist valmistatakse pirukate, moosi ja kompoti täidist.
Juured toimivad ravimite toorainena. Rahvameditsiinis kasutatakse rabarberit seedekulgla aktiivsuse parandamiseks, lahtistina.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.