• Sinkjas rebashein "Purple Leaf"

Sinkjas rebashein "Purple Leaf"

Amaranthus blitum subsp. oleraceus L.
  • Tootja: Seklos
  • Pakendis: 1,0 g
  • Saadavus: Laos
  • 1.29€


Sinkjas rebashein ''Purple Leaf''.
Kerge ja kiiresti omastav toit !
Vähenõudlik lehtköögivili, noori lehti sobib kasutada salatiks ja erinevates toitudes nagu spinatit.
Üheaastane taim, mis kerge kasvatada. Väga väärtuslik: toidukskasutatakse mitteõitsvate taimede noori lehti. Seda rebasheina lehti ja noorte taimede varsi võib hautada, keeta, külmutada, konserveerida või kuivatada. Lehed sisaldavad rohkesti C-vitamiini, rauda, kaltsiumit ja mikroelemente.
Taimede ettekasvatus märts, aprill (saagi koristus: juuni, juuli).
Võib külvata seemned ka otse avamaale: aprill, mai, juuni (saagi koristus: august - oktoober). 1,0 g = umbes 1500 seemet.

* Sinkjas rebashein.
Noori lehti kasutatakse salatiteks, garneeringuks, suppides - samamoodi kui spinatit, aga kuivatatud lehti lisatakse toidule või  keedetakse temast teed (rebasheina lehtedel ei ole  erilist maitset, kuid ta on lihtsalt asendamatu oma tervisliku koostise tõttu, kasutatakse koos teiste salatitaimedega).
Mitte ammu hakati teda kasutama mitte ainult rahvamedistsiinis, vaid  ka teadusliku tõestuse saanud taimena, et tema kasutamine tugevdab inimese immuunsust, mõjub hästi vere kolesteroolitasemele ja tugevdab närvisüsteemi, aga samuti on ta efektiivne südame-veresoonkonna haiguste korral. Peale selle normaliseerib ta ainevahetust ja suhkrutaset veres ja on asendamatu neile inimestele, kes soovivad kaalu langetada või on hädas liigse kehakaaluga, sest rebashein on iseenesest  väga toitev.
On väga kasulik gluteenitalumatuse ja diabeedi korral
Tänu suurelel skvaleenisisaldusele aitab rebashein võidelda pahaloomuliste kasvajatega ja aitab organismil peale keemiaravi taastuda. 
Tänu oma toitainetesisaldusele ja suurele energeetilisele potentsiaalile kasutatakse rebasheina lastetoitudes. Võib kasutada ka raseduse ajal, sest ei sisalda inimesele kahjulikke aineid.

Sinkjas rebashein

* Taime nimetus on kreeka päritolu, tõlkes tähendab ta " närbumatut lille", sest rebashein oli igavesti noore jahi - ja viljakusejumalanna, kogu elava  austaja jumalanna Artemidia lemmik. 
Kuni tänapäevani on nii maalikunstis kui kirjanduses rebasheinal nooruse, jäävuse, ustavuse, pikaealisuse ja tervenemise tähendus (seepärast istutati Vanas - Kreekas teda õilsate kangelaste haudadele ja kaunistati tema kujutistega hauatähiseid. 
* Rebashein pärineb Ameerikast. Asteegid kasvatasid teda kui tanguteravilja. Tänapäeval viljeletakse teda palju Indias, Hiinas, Edela-Aasias, Aafrikas, Euroopas. 
Rebashein sisaldab suures koguses tasakaalustatud asendamatute aminohapetega valke, rasvu, pektiini, värvipigmente, vitamiine, füsioloogiliselt aktiivseid aineid. Lehed ja seemned sisaldavad valku kaks korda rohkem kui nisu, aga lysiini on samapalju kui sojas. 
Toitainete sisalduselt on rebasheina lehed sarnased spinatile, kuid valgusisalduselt edestavad teda.
Kasutataksegi analoogiliselt spinatiga: värskelt, keedetult, kuivatatult, praetult jne. 
Muideks, jaapanlased võrdlevad rebasheina kalmaarilihaga ...

Veidi ajaoost: kultuuripiirkond, kust rebashein pärineb, on spetsiifilise nimega -meso (vahe) ameerika, mis hõlmab territooriumi tänapäeva Mehhikost Honduuraseni, kus Kolumbuse eelsel ajal oli kõrge tsivilatsiooniga asteekide ja maiade ala.
Need hõimud viljelesid aastatuhandeid rebasheina, nimetades teda " kuldseks jumala teraks", mis päästis näljahädadest ja andis surematuse. 
"Asteekide nisu", "maiade leib" - oli põhiratsoonis ja kultiveeritavaks taimeks, ekvivalent tänapäeva kullale ( valmistudes lahinguks kandsid indiaanlaste sõdurid kehale teradest ja õitest tehtud värvi, mis segati vangistatud vaenlaste verega ja seda isegi söödi) .
* Aga selle kultuuri viljelemise omandas Kolumbuse tulekuga hoopis teise suuna - vallutajad surusid aktiivselt peale omi traditsioone, hävitades vanad ...
Selle tulemusena nimetati rebashein hoopis "saatana taimeks"  ja ta sattus põlu alla. Tema kasvatamine oli  jälgimise all ja seetõttu peaegu katkes (kuigi tänu vallutajatele sattus rebashein ka Euroopasse ja teda kasvatati edukalt dekoratiivsetel eesmärkidel).
Eelmise sajandi 30-ndatel aastatel pööras taimele tähelepanu vene teadlane, geneetik, sordiaretaja ja botaanik N. I. Vavilov, tänu kellele kinnistus rebasheinal ka laialdaselt teraviljakultuuri maine XXI sajandil. 
Massiline huvi rebasheina vastu  tekkis peale 1972 aastat, kui ameerika teadlane J. Dawton oli uurinud seemnete koostist ja selgitanud välja, et rebasheina kasulikud omadused inimorganismi jaoks on paremad kui teistel tuntud  kultuuridel ja sellest ajast ei puudu rebasheinast tehtud jahu, tangud, idandid jt dieettooted enam tervisliku toidu lettidelt.
 

Eng.: Purple amaranth. Suom.: Kohenevarevonhäntä. Sven.: Mållamarant. Bot. syn.: Amaranthus blitum var. oleraceus, Albersia oleracea, Amaranthus lividus.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

Uurides rebasheina keemilist koostist, on tänapäeva meditsiin ja kosmetoloogia mitte ainult hakanud inkade kultuuri austajaks  ja viljelejaks, kuna kõige hinnatum aine, mis teeb rabasheina väärtuslikuks ravim- ja toidutaimeks, on lysiin ja skvaleen:
* 100 g rebasheina sisaldab 14 g valke, mis on tasakaalustatud aminohapete sisaldusega (100 g toiteväärtus on 370 kalorit), ta edestab sellega teisi tervaviljakultuure, sojat ja isegi piimatooteid. 
* Lysiin - aminohape, mis kuulub valkude koostisesse, ilma milleta ei toimu kollageeni synteesi, mis aitab säilitada naha  ja kudede elastsust ja vastupidavust.
Rebasheinas on kaks korda rohkem lysiini kui nisus ja kolm korda rohkem kui maisis. Koos C vitamiiniga, mida taimes on samuti palju, aitab lysiin võidelda viirustega. 
* Skvaleen - unikaalne ja toimiv immuunsusstimulaator, mida tera struktuuris samuti leidub. Tänu skvaleenile varustatakse intensiivselt kudesid ja organeid atomaarse hapnikuga, mis neutraliseerib vabasid radikaale, takistades pahaloomuliste kasvajate rakkude tekkimist ja arenemist. 
* Peale selle sisaldab rebashein:
rasvu -7 g, sysivesikuid -68,5g, kiudaineid -6,5 g, A-vitamiini (beetakarotiini, B1 (tiamiini), B2 (riboflamiini), B3 või PP vitamiini (niatsiin), B4 (holiin), B5 (pantoteenhape), B6 (pyridoksiin), B9 (foolhape), C vitamiini (askorbiinhape) ja E vitamiini (tokoferooli).
Mikroelemendid: kaltsium, kaalium, magneesium, fosfor, raud.

 

Top