0 arvamust  |  Lisa arvamus
Solanum tuberosum L.
Tootja: Legutko
Pakendis:10 s.
Saadavus:Laos
5.06€
Maksudeta: 4.15€
Kartul "SOLHY007F1".
Varajane sort. Viljaliha helekollane. Head maitseomadused.

* Muld peab olema kerge ja liivane. Ta peab olema kaevatud sügisel 25-30 cm sügavuselt. Ei tohiks lasta kasvada katulit varjulistes kohtades, sest see viib taimede väljavenimiseni ja väikeste mugulate moodustumiseni. Valida tuleks seemneks 60-80 grammised katulimugulad. Sellised moodustavad kiiremini juurestiku, taimed lähevad varem üle iseseisvale toitumisele ja taluvad paremini ebasoodsaid tingimusi.
Mugulate ettevalmistamist istutamiseks tuleks alata juba sügisel. Kohe pärast koristust või ostes, tuleb neil lasta roheliseks minna. Rohelistes kärtulites tekib solamiin, mis annab neile vastupidavust mädaniku bakterite suhtes. Kõige parem on lasta roheliseks minna väljavalitud varaste sortide mugulaid. Need paigutatakse ühe, kahe kihina avatud alale pimedasse. Roheliseks minemise tähtaeg on 8-15 päeva, selle aja jooksul pööratakse mugulat 2-3x. Rohelist kartulit ei tohi kasutada toiduks.
Enne istutamist tuleb mugulad lasta idanema. Et mugulad kaotavad säilitamisel palju vett, oleks enne idandamist kasulik neid 10-12 tunni vältel hoida toatemperatuuril. See soodustab paremat idanemist ja kartuli saagikust. Kartulid laotakse idanemiseks välja 30-45 päeva enne mahapanekut, nad asetatakse ühe kihina põrandale valgesse ruumi. Esimesel nädalal hoitakse seemnekärtulit temperatuuril +18+20 kraadi, aga edasi +10+15 kraadi juures. Iga 6-10 päeva tagant tuleb mugulaid kontrollida, eemaldades haiged ja niiditaoliste kasvudega.
Maha panna tuleks kärtulit siis, kui avanevad kase lehed. Alustades varavalmivatest sortidest, millede mugulaid idandati 60-70 päeva, siis keskvarased, mida idandati 30-35 päeva. Ridade vahekaugus peab olema 60-70 cm, aga reas väikesed mugulad (15-20 g massiga) asetatakse 10-15 cm tagant, keskmised (25-30 g) 18-20 cm, 50-90 g massiga 25-30 cm ja suured 30-35 cm tagant.
Varane kartul pannakse 6-8 cm sügavusele. Kartuli hooldus seisneb sobivas ja 2-3 kordses pinnase äestamises rehaga tõusmete vahelt, et takistada kooriku tekkimist mullale ja et eemaldada umbrohtusid. Vegetatsiooni perioodi vältel on vaja regulaarselt kobestada pärast vihma ja kastmisi, eemaldada umbrohtusid.
Muldamine on kasulik ainult niisutatatud pindadel. Mullatakse 2 korda, kõige parem on seda teha pärast vihma, kui muld on niiske. Esimene kord 15-20 cm kõrguse juures, teine kord 12-15 päeva pärast esimest. Kui teil on suured pealsed, aga mugulaid pole, on see lämmastiku üleküllusest. Siis tuleb taimi väetada fosfor-ja kaaliumi väetistega (300 g superfosfaati ja 150 g kaaliumsulfaati 10-le ruutmeetrile). Kasta tuleb harva, aga rikkalikult, nii et niisutataks pinnast 40-50 cm sügavuselt. Vee vähesuse korral tehke 3 kastmist, pärast tõusmete ilmumist, õitsemise ajal ja pärast seda.

Eng.: Potato. Suom.: Peruna. Sven.: Potatis.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.