• Pastinaak "Albion" F1

Pastinaak "Albion" F1

Pastinaca sativa L.
  • Tootja: Semo
  • Pakendis: 300 s.
  • Saadavus: 7
  • 1.68€


Pastinaak "Albion" F1.
Kaheaastane sarikaline ravim-, maitse- ja köögiviljataim. Seemnete külv otse avamaale varakevadel või hilissügisel. Tõusmed ilmuvad 2-3 nädala pärast. Taimetihedus 8-10 x 30-50 cm. Saagi algus u. 110-120 päeva pärast külvi. Koristatakse enne püsivaid öökülmi. Juurvilja tarvitatakse sarnaselt sellerile ja porgandile. Juur parandab söögiisu ja seedimist.
Õitseb juunis-juulis. Kasvab hästi huumusrikkal, toitaineterikkal mullal. Külvinorm 0,4-0,5 g/m2. Külvisügavus 1,5-2 cm. Seemned idanevad 3-4 nädalat. Külvid harvendatakse jättes taimevaheks 10-15 cm. Palavate ilmadega eraldavad taime lehed eetrlikke õlisid, mis võivad nahale tekitada põletushaavu, sellepärast on taimi parem hooldada varahommikul või hilja õhtul. Juurviljad koristatakse hilja sügisel kuid enne külmade saabumist. Säilitatakse liivas kõrge õhuniiskuse juures ja madalal temperatuuril. Väliselt on sarnane suure kollase porgandiga, maitselt peterselli või selleriga.

 

Eng.: Parsnip. Suom.: Palsternakka. Sven.: Palsternacka, vanlig palsternacka. Bot. syn.: Pastinaca fleischmannii Hladnik.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

* Hautatud pastinaak.
Pastinaak kooritakse, pestakse ja lõigatakse õhukesteks tükkideks. Jahu kuumutatakse võis, segatakse pastinaagiga, peale valatakse hapukoor ja hautatakse praeahjus mõõdukal kuumusel 25-30 minutit.
Pastinaaki võib hautada ka koos porgandiga. Sel juhul lisatakse rõngasteks lõigatud ja passeeritud sibul.
500 g pastinaaki, 30 g õli, 100 g hapukoort.
* Pastinaak garneeringuks.
Puhastatud juurviljad pestakse ja lõigatakse õhukesteks viiludeks, pannakse kastrulisse, peale puistatakse soola, valatakse üle vähese koguse veega (et vaid kataks) ja keedetakse nõrgal tulel valmimiseni. Jahu praetakse kuumas õlis, muna klopitakse ja segatakse jahuga, vahetpidamata segades lisatakse puljong ja lastakse keema. Saadud segu hõõrutakse läbi sõela ja lisatakse keedetud pastinaagile. Niisugusena on pastinaak heaks lisandiks hakk- ja keetud lihast toitudele.
800 g pastinaaki, 1 spl jahu, 2 spl õli, 1 muna, 400 ml puljongit, soola maitse järgi.
* Pastinaagisupp.
Pastinaak ja kartul puhastatakse, lõigatakse kuubikuteks ja keedetakse puljongis. Seejärel lisatakse veidi praetud sibulat ja keedetakse valmis. Lisatakse sool ja peenestatud maitseroheline.
Pastinaak, 3-4 kartulit, 1 l puljongit, 1 sibul, peterselli, tilli, basiilikut maitse järgi.
* Pastinaagikaste.
Pestakse 200 g pastinaaki, puhastatakse, riivitakse jämedal riivil, segatakse 5 g jahuga, praetakse 15 minutit õlis, keedetakse ja seejärel mikserdatakse. Soola lisatakse maitse järgi.

Top