• Paprika "Kromo" F1

Paprika "Kromo" F1

Capsicum annuum L.
  • Tootja: Seklos
  • Pakendis: 0,1 g
  • Saadavus: Laos
  • 1.68€


Magus pipar "Kromo" F1.
Varajane hübriid, vastupidav tubakamosaiikviirusele. Vili suur, neljakambriline, mõõdud umbes 10x14 cm. Vilja värvus kollane, kaal 360-380 g. Viljasein eriti paks - 9 mm.  

* Soolatud pipar. 
Paprikat soolatakse juba rohelisena või füsioloogilise küpsuse faasis, mil ta sisaldab rohkem vitamiine. Retseptid sarnanevad kurgi soolamisele. Vürtsidest lisatakse lõhnavat pipart, loorberilehte, nelki. Soolvee kontsentratsioon on 6-7%. Soolata võib ka teistmoodi. Soolamiseks valida keskmised viljad, pesta, lasta õhu käes kuivada, lõigata välja viljavars koos seemnetega, eemaldada ka lahtised seemned, mis vilja sisse on jäänud. Pärast puhastamist puistata piprakauntele soola ja panna nad üksteise sisse (mitmekaupa) ja seejärel väiksesse tünni. Tihendatud piprad katta puidust vajutisega (koos raskusega) ning hoida ööpäev toatemperatuuril, pärast seda viia jahedasse. Vajadusel lisada soolvett. Enne tarvitamist leotada vees.

* Täidetud paprika. 
Valida tugevad, rohelised, tiheda viljalihaga viljad. Pesta voolava veega, eemaldada viljavarred, seemnekambrid ja seemned, pärast seda pesta uuesti, lasta nõrguda ja puistata peale ja sisse soola (1 kg puhastatud viljade kohta 15-20 g soola), lasta seista 2-3 tundi. Täidis: porgand puhastada, pesta, riivida. Kapsas puhastada pealmistest lehtedest, eemaldada südamik, pesta voolava veega, lasta nõrguda, riivida. Selleri ja peterselli pealsed pesta külma veega ja peenestada (roostevaba noaga). Niimoodi ettevalmistatud porgand, kapsas ja maitseroheline segada järgmises vahekorras: riivitud porgand -150 g, kapsas - 800 g, petersell - 25 g, seller - 25 g. Segamise ajal maitsestada soolaga. Soolatud paprikakaunad täita seguga, pannes seda nii tihedalt sisse, et liigne õhk väljuks. Täidetud paprikad panna purki nii, et avaus oleks ülespoole, suruda kergelt kokku, valada üle soolveega (150 g soola 5l vee kohta). Käärimine kestab 15 -20 päeva. Säilitada jahedas.

* Marineeritud paprika. 
1. Valmistage marinaad: 2 l vee kohta – nelki, lõhnavat ja musta pipart (maitse järgi), 2 spl jämedat soola, 1 klaas suhkrut, 1 klaas äädikat. Ettevalmistatud purki lisada õli (1 spl õli 350 grammise purgi kohta). Igasse purki panna 2-3 puhastatud küüslauguküünt. Soolvesi on arvestatud umbes 5 kg paprika kohta. Paprika pesta, puhastada seemnetest, lõigata tükkideks. Marinaad keeta, panna sellesse paprika (võib ka osade kaupa), lasta keema ja panna kohe purkidesse. Valada üle marinaadiga, sulgeda hermeetiliselt.
2. Marineeritakse rohelised ja punased paprikad, mis on õrnad ja lihakad . Tugevate pärgamentsete kaunadega vilju ei tasu marineerida. Viljad pesta, lõigata ära viljavars ja eemaldada seemned. Pärast puhastamist panna külma vette. Marineeritakse kas tervena või 3-3,5 cm paksuste ribadena. Blanšeerida keevas vees (terveid kaunu 1-2 minutit, tükke mitte üle 45 sekundi), pärast seda jahutada külmas vees 2-3 minutit. Terved viljad ja ribad pannakse purki vertikaalselt. Vürtsid: loorberileht, lõhnav ja kibe pipar (must või punane), kaneel (tükina), nelk, aga samuti rohelist tilli, peterselli, estragoni, peenestatud küüslauku. Maguspiprale tehakse ainult nõrgalt hapu marinaad. See peab sisaldama 2% äädikaessentsi, 4 % suhkrut ja 4% soola. Pastöriseerida keevas vees: 0,45 l purke 12-15 minutit, 1,0 l – 18-20 minutit, aega arvestada keemise algusest.
3. Pesta hoolikalt 6 kg lihakaid suuri piprakaunu, eemaldada seemned. Võtta 2-3 lillkapsaõisikut, pesta, eraldada tükkideks. Võtta veel 1 kg väikseid rohelisi tomateid, 500 g väikseid kibepipra kaunu ja 500 g porgandit. Tomatid, kibepipar, porgand pesta, koorida, ja lõigata ringideks. Valmistada marinaad 1,75 liitrist veest, 1,75 l veiniäädikast, 200 g suhkrust ja 325 g soolast, lisada paar loorberilehte, 1 tl lõhnavat ja musta pipart. Kuuma marinaadi panna algul magus pipar, seejärel teised köögiviljad, mõne minuti pärast panna ümber suurde kastrulisse, kaussi või emailämbrisse. Igasse maguspipra kauna panna 1 tomat, 1 kibepipar, 2-3 porgandilõiku ja tükike lillkapsast. Täidetud paprika panna klaasnõusse ja valada üle ülejäänud marinaadiga, nii et see ulatuks 2-3 cm üle viljade. Hoida jahedas. Enne toiduks tarvitamist valada peale toiduõli.
4. 1 kg punast paprikat pesta, lasta taheneda ja kuivada, seejärel lõigata viljad pikuti mitmeks osaks, eemaldada seemned. 150 g juursellerit ja samapalju peterselli pesta, koorida ja lõigata tükkideks. 150 g lillkapsast pesta, jagada õisikuteks. 1 küüslauk puhastada, jagada küünteks ja peenestada. Steriliseeritud klaaspurki panna tihedalt kihiti pipar, seller, petersell ja lillkapsas. Igale kihile puistata peale soola ja peenstatud küüslauku. Purgi sisu tihendada ja suruda kokku. Purgid panna järgmise päevani pimedasse kohta. Valmistada marinaad: ½ klaasi lauaäädikat, ½ klaasi vett, 20-25 g suhkrut, 1 loorberileht. Marinaad lasta keema, keeta 2-3 minutit, valada purki. Purgid katta taldrikuga ja jätta 12 tunniks pimedasse. Pärast seda valada marinaad ära, lasta keema minna ja valada uuesti köögiviljadele. Seda protseduuri teha veelkord, misjärel purgid kaanetada. Hoida jahedas. Et paremini säiliks, võib veel keevas vees pastöriseerida; 0,5 l purke -12-15 minutit, 1,0 l -1-20 minutit.

* Püree maguspiprast. 
Maguspipra püreed tehakse füsioloogilise küpsuse faasis korjatud viljadest (punastest ja oranžidest). Püree sobib talvisel ajal vitamiinirikkaks toiduks. Seda võib lisada nii suppidele kui praadidele. Viljad pesta külma veega (parem voolavaga), eemaldada viljavars ja seemnekambrid koos seemnetega ja pesta veelkord. Blanšeerida 5-8 minutit keevas vees, pärast seda panna sõelale ja jahutada veega. Viljad peenestada hakklihamasinas või suruda läbi roostevaba sõela. Saadud püree kuumutada keemiseni, keeta kuni 5 minutit (pidevalt segades) ja koheselt jagada steriliseeritud kuumadesse purkidesse. Pastöriseerida 0,5 l purke keevas vees 1 tund.

* Paprika tomatimahlas.
Paprika pesta ja puhastada viljavartest, seemnetest nagu ülalpool, pärast seda blanšeerida kuumas vees (+90°С) 2-3 minutit ja lasta veel ära nõrguda. Ettevalmistatud viljad panna steriliseeritud purkidesse ja valada üle kuuma tomatimahlaga, lisada soola (1 l purgi kohta 1,5-2 spl) ja pastöriseerida 1 l purke keevas vees 50 minutit.

 

Engl.:Sweet pepper.Suom.: Vihannespaprika.Swen.Paprika.:Bot.:Capsicum annuum L.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha
Top