• Sibul "Stutgartska"

Sibul "Stutgartska"

Allium cepa L.
  • Tootja: Semo
  • Pakendis: 2,0 g
  • Saadavus: Laos
  • 1.13€


Sibul ''Stutgartska''.

Tüüp: kevadine
Päevad külvist: 120
Vilja kaal: kuni 115 g.

 Sibul lapikümar, pruunikaskollase kattesoomusega. Säilib hästi. Hea sort ka roheliste pealsete kasvatamiseks. Optimaalne idanemise temperatuur +15+17°C. 1 gramm = 250-300 seemet.
Pakendis seemneid 2,0 g.

* Mugulsibul.
Seemnete säilitamine: 2 aastat.
Idanemisenergia: 5 päeva.
Seemnete idanemine: 12 päeva.
Tõusmed taluvad öökülma kuni -1°C, täiskasvanud taimed -5..-7°C.
Kasvuks sobivaim temperatuur on +25°C.
Sibul on pikapäevataim. Enne mahapanekut leotada 7-8 tundi. Talve alla mahapanekul ei lähe peaaegu praktiliselt üldse putkesse ja moodustab juba juuli keskpaigaks korralikud 5-6 cm läbimõõdus sibulad.
Esimesel kasvu ja arengu perioodil on niiskuse suhtes nõudlik, aga hiljem niiskuse liig takistab sibulate valmimist. Väetatakse sõnnikuleotisega (1:15) 2-3 lehe faasis. Säilitatakse +1...+2°C  kuni +10°C juures. Korteri tingimustes võib hoida paberkottides.
   
 

Лук репчатый "Штуттгартер Ризен".
Один из лучших сортов для хранения. Высокоурожайный раннеспелый.  От посева севка до созревания луковицы 66-73 дня.  Однозачатковый. 
Луковицы плоскоокруглой формы, крупные. Масса луковицы 50-94 г.  Содержат до 15 % сухого вещества и до 11 мг% витамина С. Урожай до 8 кг/кв.м. Окраска сухих чешуи желто-коричневая, сочных - белая. Вкус острый. Сорт обладает повышенной устойчивостью к ложной мучнистой росе. Рекомендуется для получения лука-репки из семян за два года (через лук-севок).
Для улучшения всхожести и ускорения прорастания семена (чернушка) перед посевом рекомендуется замачивать в воде в течение суток, затем подсушивать и высевать пятистрочными лентами с расстоянием между строчками 20 см на глубину 1-2 см.
Для получения лука – репки между растениями после прореживания оставляют 6-8 см. Для получения лука – севка используют более загущенные посевы. Для получения лука – репки в один год в Нечерноземной зоне используют рассадную культуру. Посев на рассаду производят во второй половине марта, возраст рассады 35-40 дней, число растений в одном кубике 3-5 штук.

Onion Stuttgarter Riesen Sibul Stutgarter Riezen Ruokasipuli, kepasipuli Stuttgart Jättisipuli Lök Gul- Jätte Stuttgart Лук репчатый Штутгартер Риезен

Eng.: Hibernal onion. Suom.: Ruokasipuli, kepasipuli. Sven.: Gul Lök. Bot.: Allium cepa L.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

* Sibula paljud liigid ja sordid jäävad aiapidajatele arusaamatuks. Et nendel vahet teha on vaja hulk aastaid.Igal pool on oma kohalikud sordid, mis on kohanenud antud kliimatingimustega,mullastikuga ja päeva pikkusega.
Maal elavad inimesed paljundavad mingit oma sibulat, mille nad on saanud oma vanematelt ilma sordinimete ja tunnusteta. Põhiliselt tehakse seda nii. Kevadel võetakse pliidi kohalt palmik maha,valitakse eraldi suured ja keskmised (nende meelest) sibulal lõigatakse kael 1/3 võrra maha ja hoitakse 1 tund vees leos.Istutakse palju, laiade ridadena viide ritta. Igast sibulast kasvab neli kuni viis uut sibulat (saak on madalam kui kartulil). Suve jooksul süüakse palju pealseid murdes igalt taimelt ühe.
Augustis koristatakse sibulad,kuivatatakse ja punutakse palmikusse. Sibula kaal on 40-80 g. Säilitatakse palmikus pliita kohal temperatuuril 18-20°C-pooled süüakse ära talvel,maha panekuks jäetakse kolmandik ja kolmandik kuivab lihtsalt ära. Keegi ei taha säilitada sibulaid kuivas keldris. Selge, et suur istutusmaterjal peale jahedas hoidmist läheb putke sellepärast ei hoitagi teda seal. Parem olek osta tippsibul igal kevadel professionaalide käest. Peenike tippsibul ei lähe putke isegi siis kui säilib 0°C juures. Kõige populaarsem sort on Stutgarter Riezen, ta on lihtne ja kindel, õnnestub igal mullal ja iga ilmaga. Augustis hakatakse teda üles võtma. Igast tippsibulast kasvab ainult üks suur sibul, aga milline! Mõne kaal võib ulatuda 200-300 g, normaalsed 100 g.
Arvutage: kilogrammis oli tippsibulaid 400 tk. ja kui iga täiskasvanud sibul kaalub 100 g, siis on juba 40 kg aastas. Päevas võib süüa ühe suure sibula ja pole vaja jätta poolt saaki mahapanekuks. Sibulat koristatakse kui pealsed langevad maha-see tähendab, et sibula kael hakkab kuivama ja juured surema. Tõmmatakse välja ainult need, mis on lamandunud, valikuliselt ja laotatakse aias kuivama kuhu pannakse spetsiaalsed "kuivatid" laiad lauad. Suurt Stutgarti on vaja kuivatada väga hoolega. Tuuletõmbuses hoitakse mitu päeva segades sibulaid ja asetades neid ringi. Seejuures raputatakse maha liigne muld, eemaldatakse lõhenenud ja üleliigsed koored. Kiiremaks kuivamiseks võib pigistada sibula kaela seejuures taime vigastamata. Sibul viiakse majja ja laotatakse põrandale. Palmikusse pole vaja põimida kuigi see on ilus.
Edasi tuleb nad viia keldrisse säilima. Pappkastid või võrkkastid, kuhu asetatakse sibulad ühe kihina. Sibulad sorteeritakse suuruse järgi,kõige suuremad 200 g, kasutatakse esmajärjekorras kuna nende kael on kõige jämedam ja pole võib-olla hästi kuivanud, keskmine sibul -100 g, süüakse ära talvel, peenike - kanamunasuurune säilib hästi kevadeni. Sibulaid ja nende kaelu jälgitakse ja kontrollitakse. Järsku on mõni pehmeks muutunud ja on ilmunud mädanik peale niisket suve siis on vaja sibulad kiiresti sorteerida. Terved osad lõigata välja soolata 1:5 klaaspurkidesse. Kuluvad ära supi valmistamisel.

Aga kas teate, et... sibula koristamisel juurekaela ära lõigata ei ole vaja. See kaitseb sibulat bakterite sissetungi eest. Kui kavatsete sibulaid palmida , siis tuleb juurekael jätta 10 cm pikkuseks ja sibulaid tingimata hästi kuivatada. Eriti efektne näeb sibul välja palmikutes, kui põimida koos kollaseid, punaseid ja violetseid sibulaid.

Top