• Mungvigna

Mungvigna

Vigna radiata L.
  • Tootja: Seklos
  • Pakendis: 15,0 g
  • Saadavus: 9
  • 1.53€


Mungoa idandid - see on terve kasulike vitamiinide ja mineraalide varaait !
Selle liblikõielise kultuuri kodumaa on India - selle oaliigi nimetus hindi keeles on "mung". Aasias on munguba sama tähtis kui eurooplastele leib. Munguba võib praktiliselt lisada kõikidele valmistoitudele, aga tema idandid on erilti kasulikud, kuna sisaldavad palju valke ja muid kasulikke aineid. 
Toote kalorsus on suur ; 100 g idandites sisaldub 23,86 valke, 1,15 rasvu, 62,62 süsivesikuid, 13,2 - kiudaineid. Kalorsus on järgmine: 100 g idandite kalorsus on 30, termiliselt töödeldud idanditel üle 105.
Idandamisel ei suurene mitte ainult mass ja maht mitu korda, vaid ka kasulike ainete sisaldus (kiudaineid on 2% rohkem, C vitamiini hulk 35 %: 97 mg/100g, aga antioksüdantide hulk 5,1 korda). 
Mungube võivad tarvitada igas vanuses inimesed: nii lapsed, täiskasvanud inimesed, sest neis on palju mikroelemente, happeid ja vitamiine, nad tõstavad inimese immuunsust ja on eriti kasulikud talvisel külmetushaiguste perioodil.
Liblikõieliste idandid aitavad vähendada ja vabaneda liigsest kehakaalust, puhastada organismi jääkainetest, samuti vabaneda raskustundest maos, andes kogu kehale kergema tunde. 
Muideks, mungoad ei soodusta kõhutuule ja gaaside teket, mis on nende puhul eriti meeldiv ja unikaalne omadus ...
Kuna mungube tarvitatakse koos idanditega toiduks toorelt, siis on soovitav luua idandamiseks kõik soodsad tingimused: kõigepealt tuleb oad sorteerida, et eemaldada katkised oad ja praht. Peale valada toatemperatuuril olev vesi, pesta läbi ja valada peale uus vesi.
Valmistada ette idandamisnõu (selleks võib olla mistahes toidunõu).

Mungube võib idandada ka klaaspurgis või kõrge servaga taldrikul: piisab kui puistata mungoad nõusse ja valada üle toatemperatuuril oleva veega (parem on allika või filtreeritud vesi).
Jätke üleöö seisma. Hommikul valage vesi ära, peske puhta veega läbi ja võite jätta samasse nõusse või siis puistake oad klaasnõusse. Purgi suue katke mitmekihilise marliga, kinnitage kummiga. 
Valmistage ette taldrik, valades sellele vett, pöörake purki nii, et moodustuks 45 kraadine nurk (see on vajalik selleks, et oad saaksid vett).
Taldrik koos purgiga panna sooja ja pimedasse kohta (vastavalt vajadusele lisada vett ja pesta ube läbi. Soovitav on jälgida ubade hoidmise režiimi valguses ja pimedas: piisab 4 tunnist ööpäevas, kui oad on valguse käes, ülejäänud aeg aga pimedas kohas).
3-5 ööpäeva pärast (sõltuvalt ruumi temperatuurist) on idandid tarbimiseks valmis: kui nad on 1 cm pikkused, võib neid toiduks tarvitada, kuna sel ajal peetakse neid kõige kasulikumaks. 
Ei maksa oodata, kuni idandid kasvavad ja muutuvad kollaseks või pruunikaks, valgetena on nad kõige maitsvamad ja pehmemad.
Muide, idandeid võib külmikus hoida mitte kauem kui 2 õõpäeva, keerates nad puhta marli sisse. Kuid kõige parem on nad koheselt toiduks tarvitada.

* On veel üks idandamise viis nendele, kellele eelmine variant tundus liiga keeruline:
Võtke 0,5l purk. Valage sinna 1/3 ulatuses oad, peske sooja veega, vajadusel eemaldage kahjustatud terad ja praht. Valage peale külm vesi, jätke 12 tunniks seisma. Kui tahate korraga idanda palju mungube, siis 1 tassitäie ubade kohta võtta 4 tassi vett (oad peavad vees ujuma). 12 tunni pärast peavad tekkima esimesed idud: te võite ise jälgida, kuidas tärkab terades elu: algul nad imevad endasse vett, siis suurenevad mõõtmetelt, moodustades esimesed, vaevu märgatavad millimeetrised idud, mis muutuvad üha suuremaks ja suuremaks!
Ärge unustage 12 tunni tagant ube läbi pesta, vahetades vett. 
Kui soovite idandamist katkestada, arvates et idandeid on piisavalt, siis pange oad suurde nõusse, neid eelnevalt voolava veega pestes. Niimoodi on kerge vabaneda rohelisest kestast, mis rikub toidu välisilme.
Soovitus: mungube võib idandada mistahes nõus: toidukarbis kui ka sügavas taldrikus. 
Nõutavad tingimused: pesta 12 tunni tagant läbi, vahetades vett ja kindlustada ubadele 4 tunnine olek valguse käes.
Ülejäänud aja võivad nad olla laua peal, kattes neid kaane või niiske lapiga. 
Mungoad on idanenud, mida teha edasi?
Neid võib süüa värskena  nad sobivad hommikusöögiks, sest neis on palju energiat. Alguses tasub süüa 1 või 2 spl idandeid, suurendades normi kuni 4 spl päevas. Päeva teisel poole ja vastu ööd ei maksa idandeid süüa, kuna nad on stimuleeriva efektiga. 
Kas on ka vastunäidustusi?
Jah, kui teil on peristaltika kehv või on seedetrakti haigusi, siis tuleks idanditest loobuda. 

Mungvigna Maash Moong

 

 

Eng.: Mung bean (maash). Suom.: Mungopapu. Sven.: Mungböna.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

* Salat mungoa idanditest:
1 kurk
1/2 paprikat
100 g rohelisi oakaunu
30 g seesamiõli
1 küüslaugu küüs
30 g mungoa idandeid
30 ml sidrunimahla
30 ml sojakastet

Salati valmistamine:
Kurk ja paprika pesta ja lõigata ribadeks. Idandid pesta läbi, vesi valada ära. Aedoad valada üle keeva veega, hoida nii 1 minut. Valada vesi ära. Panna kõik komponendid salativaagnale.Teeme salatikastme peenestatud küüslaugust, segades teda sojakastme ja seesamiõliga. Kui ei ole seesamiõli, võtame mistahes õli ...
Lisame sidrunimahla, segame. Et saada "teravamat" rooga, lisame näpuotsaga tšillipulbrit. Valame kastme köögiviljadele ja idanditele ning segame. Lauale anda koheselt.

Top