• Madal araabia kohvipuu "Utrenny Aromat"
Parim enne kuni 12.2020

Madal araabia kohvipuu "Utrenny Aromat"

  • Tootja: Aelita
  • Pakendis: 0,5 g
  • Saadavus: Laos
  • 1.51€
  • 0.91€


Araabia madal kohvipuu: igihaljas valgust armastav toataim. Õied väga ilusad ja hea lõhnaga. Toatingimustes annab sageli ka viljaku. Vili on tumepunane ja mahlakas. Magus, söödav.
Läikivate, laineliste tumedate lehtedega mitmeaastane igihaljas kuni 125 cm kõrgune ilus puu kasvab, õitseb ja kannab vilja temperatuuril üle +20 kraadi toas. Õied on koondunud mitmekaupa lehekaenaldes, valged, lõhnavad. Viljad - punased kirsisuurused söödavad, maitselt hapukasmagusad marjad, seemneid tuntakse "kohviubade" nime all. Külvamisel seemned asetada lameda poolega alla ja katta 1 cm paksuselt kerge mullaga. Tärkamistemperatuur mitte vähem kui 20-30 kraadi peale eelnevat leotamist. Tärkab 50-70 päeva pärast. Esimene õitsemune 3-4 aasta pärast. Vajab regulaarset kastmist ja pealtväetamisi.

Eksootiline puu, armastatud jook ja ravim Teie koju. Ilus igihaljas puu läikivate, laineliste tumedate lehtedega. Õied on koondunud mitme kaupa lehekaenlasse, valged, lõhnavad. Viljad - punased marjad, hapukas-magusa maitsega, kirsi suurused, söödavad, seemned tuntud nime all "kohv". Kasvab toas hästi, õitseb ja viljub temperatuuril üle +20°C. Seemned panna mullale lameda poolega, kaetakse kobeda mullaga 1 sm paksuselt. Idanemistemperatuur mitte alla +20+30°C. Eelnevalt leotatakse. Tõusmed ilmuvad 50-70 päeva pärast. Esimene õitsemine 3-4 aasta pärast. Vajab regulaarset kastmist ja pealtväetamist.
Kodumaa: troopiline Aafrika.
Arvukus: ligi 50 liiki.
Suurus: 1-2 meetrit.
Kasv: kiire.
Õitsemine: aprill, mai, suve lõpp.
Temperatuur: Talvel 16...18*C, suvel 25...30*C.
Valgus: valgust armastav, hele poolvari.
Kastmine: ainult pehme veega, talvel mõõdukas, suvel rikkalik.
Õhuniiskus: sage piserdamine.
Ümberistutus: iga kahe aasta tagant kevadeti. Pott valida 2-3cm suurem eelmisest. Parem kasutada kõrgeid potte, kuna juured on tugevad. pH 7,0. Mullasegu: kamaramuld, lehemuld, kõdu ja liiv (4:2:1:1).
Pealtväetamine: kondijahu soodustab paremat kasvu ja õitsemist: kevadel ja suvel üks kord iga kahe nädala tagant, mineraal- ja orgaanilised väetised sügisel ja talvel üks kord kuus.
Lõikus: kevadel kärbitakse.
Kahjurid: võrgendilest, jahuvagel, lehetäi.
Paljundamine: pealmiste pistikutega kevadel ja seemnetega.
Pistikutega paljundamise tehnoloogia: lõigake terava noaga kohe punga alt terved pistikud 2-3 pungaga, eemaldage alumised lehed. Täitke pott niiske mullaga, vajutage pisut kinni, tehke pulgakesega süvend. Süvendisse istutage pistikud, lükates mulda kuni esimese leheni, ning vajutage hoolikalt muld ümber pistiku. Katke pistikud läbipaistva kilekotiga ja asetage sooja kohta (mulla temperatuur peab olema 22...25*C). Kui ilmuvad uued lehed, eemaldage kate ja andke taimedel aklimatiseeruda. Juurdunud pistikud istutage ümber.
Seemnetega paljundamise tehnoloogia: Täitke pott niiske mullaga, vajutage kinni ja tehke pulgaga väikesed süvendid. Pange seemned umbes 1cm sügavusele, kastke. Katke pealt klaasiga ja asetage sooja kohta. Tõusmete ilmumisel (30-40 päeva) eemaldage klaas. Kui seemikud muutuvad tugevamaks, istutage nad eraldi pottidesse ja asetage 12 päevaks varjutatud kohta.
Hooldamise iseärasused: Suvel võib viia värske õhu kätte.
Lehed kolletuvad, mädanevad ja langevad maha - liigniiske muld.
Noored lehed kolletuvad, ainult leherood jääb roheliseks - ebapiisavalt hapu muld.
Lehtede otsad kuivavad, lehed tuhmuvad - kuiv õhk.

 Loe rohkem: Kohvipuu seemnest ja pistikust.

* Kohviistandus aknalaual.
Selleks, et katsetada end kohviubade korjajana, ei pea tingimata sõitma Brasiiliasse või Aafrikasse, vaid võtta lihtsalt kaks-kolm värsket kohviuba (mitte röstitud !) ja külvata need maha. Saaki, tõsi küll, tuleb oodata vähemalt 3 aastat, kuid see aeg lendab kiiresti.
Kui tulevad külalised, kostitan neid alati tassikese aromaatse kohviga. Nüüd nad juba teavad, et see imeline jook on valmistatud kohvipuu viljadest, mis kasvab mul korteris, kuigi esimesel „degusteerimisel“ olid nad üsna imestunud: küsisid, kuskohast ma ostsin sellise imelise maitse ja aroomiga kohvi…
„Ise kasvatasin oma korteris“ vastasin salapäraselt ja viskasin uhkelt jala üle põlve…
Alguses mõtlesid külalised, et see on pettus, kuid kui nad nägid, et puuke, millele nad varem tähelepanu ei pööranud, on täis punakaid väikseid vilju, siis nad ahhetasid vaimustusest.

Üles kasvatasin selle puu seemnetest, mille tellisin internetipoe kaudu. Ausalt öeldes ei uskunud ma eriti edusse. Kaheksast seemnest idanes vaid kaks. Kohviseemned kaotavad säilitamisel ruttu idanevuse, seepärast peab nad võimalikult kiiresti maha külvama (!).
Seemned külvasin kohevasse substraati, mis laseb hästi läbi vett ja õhku: aurutasin mättamulda, segasin selle liiva ja külviturbaga (1:2:2). Seemned panin mulda 1 cm sügavusele: lapiku küljega allapoole, seemned üksteisest 3 cm kaugusele, pärast kastsin roosa kaaliumpermanganaadi lahusega ja katsin külvid klaasiga.
Poti koos seemnetega panin sooja kohta ja kastsin mõõdukalt. Idanesid seemned poolteise kuuga. Iga päev õhutasin külve, aga tõusmete kasvades suurendasin õhutamise aega. Aasta pärast istutasin taimed ümber, kuna ilmnes niisugune probleem: lehetipud muutusid mustaks. Selgus, et see on nekroos, mis tekkis seetõttu, et mullareaktsioon oli neutraalne ja kohvipuu ei suutnud omastada toitaineid. Lisasin mullale 1/3 ulatuses happelist turvast.
Kohvipuu kannatab sageli rauapuuduse all: lehed muutuvad siis heleroheliseks. Kahjuks preparaate, mis sisaldavad rauagelaati , mul ei olnud, seepärast riskeerisin ja väetasin taimi tabletiga, mis sisaldas rauda ja askorbiinhapet (1 tbl poolele liitrile veele). Niimoodi tegin kaks korda kuus. Aitas. Lehed muutusid tumeroheliseks.
Kõige levinum viga kohvipuu kasvatamisel on – taim asetatakse otsese päikevalguse kätte. Kuid looduses, olgugi et taim kasvab troopikas, kasvab ta ümbritsevate kõrgete puude varjus, mis loovad talle kerge varju, seepärast ma varjutasin taime otsese päikesekiirte eest, kastsin pehme, seisnud veega. Suvel rikkalikult, talvel – kord nädalas. Noori taimi piserdasin pritsist kasvuperioodil toatemperatuuril oleva veega. Tänu sellele muutus nende välimus palju meeldivamaks. Kuid õitsemise ajal ei tasu taimi pritsida, kuna see kutsub esile õite varajase närbumise …
Ei unustanud ka mineraalaineid, kasutades toataimedele mõeldud väetisi. Kohvipuu vajab väga head drenaaži ja suurt hulka avausi poti põhjas, st mullapall peab pidevalt altpoolt „hingata“ saama.
Oluline moment: taim ei talu absoluutselt mitte mingeid pööramisi valguse suhtes – mitte vähematki ! (Minu tuttav hävitas taime esimesel talvel, kuna otsustas taime pöörata, et võra kasvaks ühtlane).
Õitsema hakkas mu eksootiline sõber kolmandal aastal. Õied ilmusid lehtede kaenlas - õisik on ebasarikas. Õienupud olid puul umbes kuu aega, õis ise (jumalik aroom !) ilutsesid aga vaid ühe päeva. Viljad valmisid umbes poole aastaga, kuid milline jumalik - aromaatne jook sellest sai ! …

 

Eng.: Coffee shrub of Arabia, Mountain coffee. Suom.: Arabiankahvi. Sven.: Arabiskt Kaffeträd.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha
Top