• Kurd-hiidiisop "Frant"

Kurd-hiidiisop "Frant"

Agastache anisata
  • Tootja: Gavrish
  • Pakendis: 0,3 g
  • Saadavus: 5
  • 1.34€


Kurd-hiidiisop "Frant".
Mitmeaastane vähenõudlik ravim - ja maitsetaim nõrga aniisilõhnaga. Hästi sobib salati ja tee valmistamiseks. Seemned külvatakse otse avamaale või kasvatatakse ette. Talvel vajalik katta.

Mitmeaastane rohtne taim, mis omab aniisi lõhna. Taime maapealset osa kasutatakse salatites ja tee valmistamisel. Ta on hea meetaim ja omab unikaalseid raviomadusi.
Rahvameditsiinis kasutatakse kui südant rahustavat, desinfitseerivat - haavade ravimisel, nahahaiguste raviks, kosmeetikas - tedretähtede eemaldamiseks, naha noorendajana, ta pole nõudlik ja teda on kerge kasvatada.
Paljundatakse seemnete otsekülviga avamaale ja istikutega. Istutusskeem 25 x 25 cm.
Talveks tuleks taimi kergelt katta, ta pole talvekindel, sellepärast kasvatatakse teda tihti üheaastasena. Lääne kataloogide järgi on kasvutsoon 6(7) -11.
Teda istutatakse tihti suurtesse konteineritesse kuid kohtades, kus talv on pehme võib teda vabalt kasvatada avamaal. Taime rohelised osad mille varred ülatuvad 1 m kõrguseni lõhnavad lagritsa järgi, aga lehed on aniisi maitsega.
Vahel lisatakse neid salatitesse...
Kasvuala: eelistatud on hästi õhustatud soe isegi kuum kasvukoht, kasvab hästi vaesel mullal. Rasketel savimuldadel võib hävida.
Hooldus: Seisvat kevad-talvist vett ei talu. Taime pealmine osa on vaja ära lõigata septembri keskel jättes alles 10 cm, et ärkaksid juurepungad, mis hästi talvituvad.
Paljundamine: seemnetega ja vegetatiivselt. Sordid paljundatakse ainult vegetatiivselt. Avamaale külvatakse mais. Seemned idanevad +20°C.
Tõusmed arenevad aeglaselt ja avamaale külvates hakkavad õitsema alles augustis-septembris. Selleks, et noored taimed hakkaksid õitsema juulis-augustis tuleb nad ette kasvatada. Seemned külvatakse märtsis-aprillis, pannes külvikastid sooja ruumi.
Kasutusala: äärelillena, väikeste eredate laikudena, head lõikelilled, asendamatu aroomiaedades. Hiidiisop sobib hästi siseaedade dekoratsiooniks andes neile kordumatu eksootilise koloriidi.
Taime põletamisel tekib terav lõhn. Seda omadust kasutatakse usside eemale peletamiseks.

Loe rohkem "Seemnemaailma" lugemissaalis: "Hiidiisopi uus ampluaa".

Eng.: Anise hyssop, blue giant hyssop, anise-mint, lavender hyssop, licorice mint, wonder honey plant. Suom.: Yrtti-iiso, intianminttu, minttuanis. Sven.: Indianmynta, anis-isop. Bot. syn.: Agastache anethiodora (Nutt.), Agastache anisata.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

* Hiidiisop - suurepärane dekoratiivtaim. Taime ülemine osa lõhnab mmeldivalt, kuid samas pealetükkivalt aniisi ja apteegitilli järele, seda küll pisut omapärase tooniga. Ümber taime tiirleb mesilaste pilv. Seepärast hinnatakse teda paljudes maades meetaimena. Ta annab nektarit juba esimesel kasvuaastal, ja õitseb kuni suve lõpuni, kui lõpetavad õitsemise teised tuntud meetaimed. Hektarilt hiidiisopilt saab samapalju mett, kui hektarilt pärnalt või valgelt akaatsialt, st. tonni mett hektarilt. Iisopimesi on kuldkollast värvi, omab väga meeldivat lõhna, mis pikka aega ei lahtu.
Kuid kõige enam hinnatakse seda taime eeterlike õlide pärast, ning sageli kasvatataksegi neid kui eeterliku õli taimi. Iisopist saadav eeterlik õli on värvitu või kergelt kollakas vedelik. Värsketes rohelistes taimeosades on eeterlike õlide kogus kuni 0,25-0,5%. Nad on tugeva bakterivastase toimega, mis on põhjuseks ka hiidiisopi kasutamisele raviotstarbel. Eeterlikke õlisid kasutatakse toiduainete-, parfümeeria- ja kosmeetikatööstustes.
Värskeid lehti ja varsi kasutatakse maitselisandina salatites. Eriti hästi sobib hõrk, meeldiv aroom puuviljasalatitesse. Ta on täiesti sobilik  köögivilja-, kala-, liharoogade maitsestajana. Hiidiisopist vamistatud maitseaine on eriti sobilik kalaroogade juurde, teda lisatakse hautatud ja küpsetatud kala maitsestamiseks. Hiidiisopi kasutamine maitsetaimena annab roogadele kordumatu maitse.
Teda kasutatakse ka küpsetiste, magusate pudingite ja küpsiste maitsestamisel. Isegi pirukatäidiseks kasutatavat hakkliha maitsestatakse hiidiisopiga. Edukalt kasutatakse hiidiisopit ka leiva- ja saiatoodetes. Selleks korjatakse hiidiisopi maapealne osa õitsemise alguses, kuivatatakse ja jahvatatakse pulbriks, mida siis lisatakse leiva-, või saiataignale.
Õitest saab valmistada keedist - valmib suurepärane toode, mida saab võrrelda meega. Ja mitte ainult keedist - temast saab edukalt valmistada nii kompotte, kui ka kisselle. Teda lisatakse mahlade ja jookide aromatiseerimiseks, samuti maitseainena köögivilja konserveerimisel. Selliselt konserveeritud köögiviljad omandavad meeldiva aniisi aroomi.
Erilist aroomi saavad hiidiisopiga maitsestatud jahutatud joogid. Rohutee armastajad saavad keeta hiidiisopi lehti ja õisikuid, mis omavad magusat aniisi aroomi. Selline tee on kasulik bronhiidi korral, kuna tal on rögalahtistav efekt.
Hiidiisop tapab puskariõli lõhnad, koduviin, millele on lisatud hiidiisopit, omandab peene, eksootilise aroomi.
Mõnikord aromatiseeritakse hiidiisopiga ka veine.
Aniisi hiidiisop omab ka unikaalset ravitoimet. Tema risoomi kasutatakse kui võimsat biostimulaatorit, võisteldes ženšenniga. Teda kasutatakse hiidvanadest aegadest tiibeti ja mongoolia meditsiinis.
Hiidiisop on põhjaameerika indiaanlaste lemmiktaim. Nad kasutasid teda külmetushaiguste raviks ja jookide aromatiseerimiseks. Lehtede ja varte tõmmist kasutatakse toonuse tõstmiseks, kuid päevas üle kolme teelusikatäie droogi kasutamine pole soovitatav.
Ta mõjub stimuleerivalt seedimisele, aitab seedekulgla haiguste korral, omab bakterivastast toimet, võetakse  tõmmisena hingamisteede haiguste korral. Normaliseerib vererõhku, puhastab verd, viib organismist välja rasked metallid ja radionukliidid, ravib hepatiiti.
Noorte lehtede tarvitamine toidus tõstab meestel potentsi ja on efektiivne prostatiidi ravis.
Hiidiisop on eriti kasulik vanematele inimestele, kuna hiidiisopiga tõmmised aitavad vähendada väsimust, aeglustavad vananemise protsesse. Kuid tasub ka lihtsalt seisatada 20-30 minutit hiidiisopi juures, hingata sisse tema aroomi ja väsimus on nagu käega pühitud.

Top