0 arvamust  |  Lisa arvamus
Allium porrum L.
Tootja: Legutko
Pakendis:1,0 g
Saadavus:Laos
2.13€
Maksudeta: 1.75€
Porrulauk ''Bulgaarse reuzen''.
Varajane sort (tõusmetest valmimiseni kulub 80-87 päeva). Valge ebavarre pikkus kuni 35 cm. Õrn pikantne maitse. Säilib hästi 2-3 kuud temperatuuril kuni -2°C. Viljakus 2,5-3,5 kg/m2.
1,0 g = 300-320 seemet.

Kas teate, et... porrulauk võib soojemates piirkondades talvituda põllul. See annab võimaluse saada vitamiinirikast saaki ka varakevadel või varasuvel. Porrulauku saab edukalt säilitada ka keldris, kus ta kaevatakse liiva sisse. Seal säilib ta kuni uue saagini. Tänu kõrgele kuivaine sisaldusele võib porrulauku kuivatada, lõigates ebavarre väikesteks tükkideks. Kasutatakse nagu tavalist mugulsibulat.

Porrulauk

Engl.: Garden Leek. Suom.: Purjosipuli. Sven.: Purjolök. Bot.: Allium porrum L.

Paljud pered armastavad porrulauku, eriti temast valmistatud suppi.
Mitte kõigil kes tahavad seda taime esimest korda kasvatada, ei õnnestu see vajalikul moel. Seepärast on vaja teada mõningaid saladusi... 
Porrulauk tuleb külvata veebruari lõpus tavalisse lillepotti, seemeid tuleb eelnevalt leotada (parem, kui pott on silinderja kujuga, mitte allapoole ahenev). Poti diameeter vähemalt 15 cm. Poti põhjas peavad olema avad vee äravooluks.
Täidame poti 2/3 ulatuses mullaga ja paneme 2 cm paksuse lumekihi, et oleks paremini näha, kuidas seemned külvata ühtlaselt.
Puistame seemnetele mulda 2 cm, katame poti kilega, et hoida niiskust ja asetame sooja, võib ka pimedasse kohta. Iga 2-3 päeva tagant eemaldame katte, kastame kergelt ja katame uuesti. Nii kui ilmuvad esimesed rohelised otsad, eemaldame kile. Tõusmetega poti asetame aknalauale päikeselisele poolele (et kaitsta juurekesi liigjahtumise eest).
Poti alla asetame penoplasti.  Kui rõdul või verandal on püsivalt plusskraadid, viime istikud sinna (tähtis on kaitsta tõusmeid otseste päikesekiirte eest).
Kogu porrulaugu hooldus seisneb kastmises. Kohe, kui tuleb sobiv aeg istutada porrulauk avamaale, valmistatakse hoolikalt ette kohev muld. Kaevame V-kujulise kanali sügavusega 15-16 cm. Selle põhja puistame kõdu, natukene tuhka ja segame, kastame korralikult ja istutame porrulaugu taimed.
Alguses on imelik istutada nad üksikult ritta 8-10 cm vahedega. Asetame juured korralikult ja puistame mulda peale. Lauk jääb kraavikesse, mis kaitseb külmade tuulte eest. Katame istikud kattelooriga kuni soojade ilmade saabumiseni.
Kui porrulauk on kasvama hakanud (see ei juhtu kohe), hakkame tasapisi varrele mulda raputama, mida võtame kraavikese servadest.
Kastame vaid väga kuivade ilmade korral, rohime paar korda. Mida tugevamaks taim muutub, seda rohkem talle mulda raputame. Valmimishetkeks on porrulaugul pikk valge vars, mille pärast teda kasvatataksegi. Kui me mulda pidevalt varrele juurde ei puista, siis sellist pikka valget vart ei teki ja vars pole ka maitsev.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.