• Lehtpetersell "Plain Leaved 2"

Lehtpetersell "Plain Leaved 2"

Petroselinun crispum (Miller) Nyman ex A.W.Hill.
  • Tootja: Seklos
  • Pakendis: 2,0 g
  • Saadavus: Laos
  • 0.76€


Lehtpetersell "Plain Leaved 2".
Keskvarajane lehtpetersell,moodustab väikese põõsa.
Lehed läikivad, tumerohelised,käharad. Ettekülv märtsis, saagi koristus: mai-oktoober.
1,0 g = 500-700 seemet.

* Taimed, mis peletavad putukaid. Taimekahjuritele pole alati vaja "sõda kuulutada". Olulist osa neist võib lihtsalt peletada, kasutades seejuures taimi, mis kutsuvad kahjurites esile eemaletõukava reaktsiooni. Näiteks porgandikärbsele ei meeldi sibula lõhn, sibulakärbsele aga porgandi lõhn. Nende külvide ühildamine võib lahendada nende kärbeste probleemi.
Kapsaliblikate lendamise ajal võib kapsataimede vahele laotada koirohu varsi ja liblikad lendavad ära. Tõsi, iga kolme-nelja päeva järel tuleb asetada uued varred.
Sipelgatele ei meeldi mündi, koirohu ja soolikarohu lõhn; nälkjatele apteegitilli, küüslaugu, peterselli lõhn; kapsakärbestele selleri ja oa lõhn.
Kasvatades kartulit ja põlduba üle ühe rea, peletab see eemale kartulimardika ja tema tõugud traatussid, harilik soolikarohi peletab aga eemale koloraadomardika. Väike leeder ja must leeder peletavad ööliblikaid, koisid ja närilisi. Värsked leedrivarred torgatakse ridade vahele mulda, oksad aga mässitakse puutüvede ümber.

Peterselli saab kasvatada talvel kasvuhoones ja toas aknalaual.
Juurikad istutatakse nõudesse novembris reavahedega 8-10 cm ja taimede vahekaugusega 3-4 cm. Nad pannakse nii sügavale mulda, et juurekael oleks 1,5-2 cm ulatuses maapinnal. Kastetakse ainult toatemperatuuril oleva seisnud veega kord nädalas.

* Soolatud petersell.
Hoolikalt valitud ja pestud petersell lõigata noaga 1,5-2 cm pikkusteks tükkideks ja segada hästi soolaga (750 g peterselli ja 250 g soola). Selle seguga täita tihedalt purgid ja jätta paariks päevaks kokku vajuma. Lisada veel segu ja purgid kaanetada. Hoida jahedas ruumis.
* Kuivatatud petersell.
Noored peterselli lehed ja varred sorteerida, eemaldada kollased, mädanikuga, puitunud varred ja lehed, pesta hoolikalt ja lõigata 8-10 mm pikkuseks. Kuivatada varjus. Hoida klaaspurgis jahedas kohas.
* Salat peterselliga.
1. Petersell ja roheline sibul tükeldada, segada sidruniga, soolata.
200 g peterselli, 100 g rohelist sibulat, 1 sidrun, soola maitse järgi.
2. Peenestatud petersellipealsed segada värskete tomatitükikestega, lisada hapukoor, lõhnavat pipart, soola.
60 g peterselli, 75 g tomatit, 20 g hapukoort, soola ja pipart maitse järgi.
3. Petersell peenestada, lisada jämedamalt peenestatud salatilehed. Maitsestada hapukoorega, millele on lisatud purustatud pähkleid ja soola. 1-2 kimpu peterselli, samapalju lehtsalatit, 4-5 kreeka pähklit, soola – maitse järgi.
4. Petersellijuur lõigata peenikeseks ja segada jämedalt tükeldatud õuntega. Lisada peenestatud sibul, veidi äädikat või sidrunimahla, maitsestada soolaga, taimeõliga, lisada tilli ja petersellilehti.
200-250 g juurpeterselli, 1 suur õun, 1 mugulsibul, 2-3 spl õli, 1 tl äädikat, tilli, petersellilehti ja soola - maitse järgi.
5. Puhastatud petersellijuur riivida jämedal riivil, segada riivporgandiga ja rohelise hernega. Lisada majoneesi, sidrunimahla. Lauale andes puistata peale maitserohelist. 100 g peterselli ja 100 g porgandit, 30 g rohelisi herneid, 15 g majoneesi, sidrunilõik, 5 g rohelist peterselli või tilli.
* Petersellikotletid.
Petersellilehed lasta läbi hakklihamasina, praadida õlis, lisada veidi sibulat. Jahtunud massile lisada muna, jahu ja soola, segada ja praadida kotletid.
300-400 g petersellilehti, 2-3 spl õli, 2-3 muna, 3 spl jahu, rohelist sibulat, soola – maitse järgi.

 

Eng.: Plain Leaf Parsley. Suom.: Silopersilja. Sven.: Slätbladig persilja.Bot.:Petroselinun crispum (Miller) Nyman ex A.W.Hill.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha
Top