• Lehtpetersell "Festival 68"

Lehtpetersell "Festival 68"

Petroselinum crispum (Mill.) Nym. Ex A.W. Hill convar. vulgare (Nois) Danert.
  • Tootja: Seklos
  • Pakendis: 2,0 g
  • Saadavus: 2
  • 0.69€


Lehtpetersell "Festival 68".
Kaaliumisisalduselt on ta köögiviljade hulgas esikohal, aga vitamiinide sisalduselt ei jää apelsinile alla !
Keskvarajane lehtpetersell, tõusmetest saagini 75-90 päeva, lehed aromaatsed, tumerohelise värvusega. Kasvatatakse kevad-suviseks ja sügiseseks saagiks. 1,0 g = 500-700 seemet.

* Peterselli kasutamine kulinaarias.
Soolatud petersellilehed.
Peterselli konserveeritakse kuivsoolamisega. Selleks koristatakse pealsed enne õitsemist või õitsemise alguses. Sorteeritakse (eemaldatakse kõvad varred ja puitunud osad), pestakse külma veega ja lõigatakse 1,5-2 cm pikkusteks tükkideks. See segatakse hoolikalt keedusoolaga (20% peterselli kaalust) ja pannakse kinnitambituna väikestesse puust või fajansist nõudesse, email- või klaastaarasse. Nõu põhja riputatakse enne rohelise panekut soola. Peale puistatakse ka soola. Säilitatakse jahedas.
Peterselli kuivatamine.
Koltunud ja kahjustatud lehed eemaldatakse. Pestakse hoolikalt voolava veega ja lastakse nõrguda. Varred seotakse väikestesse kimpudesse ja riputatakse pööningule, kuuri vm hästi ventileeritavasse ruumi nöörile kuivama. Niiske ilmaga peenestatakse pealsed ja kuivatakse praeahjus temperatuuril +65+70°С. Pestud ja puhastatud juurviljad lõigatakse peeneks, kuivatatakse õhu käes või praeahjus. 100 g värsketest petersellijuurtest saab 14 -15 g kuivi juuri. Säilitatakse tihedalt suletud klaaspurkides.
Petersellisupp.
Pealsed peenestatakse ja puistatakse soolaga maitsestatud keeva vette. Klopitakse 2 munakollast, neile lisatakse mannat, kuni saadakse paks puder. Teelusikaga pannakse saadud klimbid keeva vette. Kui nad on peaaegu valmis, lisatakse 3-4 spl rasvaga pruunistatud 1 spl jahu, seejärel keedetakse veel paar minut. Lauale antakse hapupiima või keefiriga ja musta pipraga.
Petersellipealsete salat.
Peenestatud petersell, sibulapealsed või mugulsibul segatakse hakitud munaga, lisatakse sool ja õli. 280 g petersellilehtede kohta võtta 2 mugulsibulat, 2 keedumuna, 2 spl õli, soola maitse järgi.
Juurpeterselli salat.
Juurvili lõigatakse peenteks ribadeks, õun ja sibul riivitakse, segatakse kokku, maitsestatakse sidrunimahla või äädikaga, lisatakse õli ja maitse järgi soola. Peale puistata peenestatud petersellilehti. 250 g petersellijuurte kohta võtta 1-2 õuna ½ mugulsibulat, 2 spl õli, 1-2 tl sidrunimahla, soola maitse järgi.
Porgandi ja peterselli salat.
Porgandid ja juurpetersell riivitakse, lisatakse suhkur ja sool, hapukoor. Enne laualeandmist puistata peale rohelist peterselli. 150 g juurpeterselli kohta võtta 2 porgandit, 1 tl suhkrut, 1/3 tl soola, 3 spl hapukoort.
Kotletid brõnsast ja petersellist.
Petersellipealsed pestakse ja peenestatakse (200-250 g), samuti mõned sibulapealsed. Need praetakse õlis, jahutatakse veidi ja lisatakse 3 muna, 3 spl jahu, ¾ klaasi riivitud brõnsat ja maitse järgi soola. Mass segatakse hästi läbi ja vormitakse kotletid, mis praetakse hästi kuumas õlis. Lauale antakse hapupiima, jogurti või keefiriga.
Petersellivõi.
2 spl peenestatud petersellipealseid hõõrutakse koos 100 g võiga. Kasutatakse võileibadel. Võib kasutada nii suppide kui praadide juures. Säilitada külmikus.

 

Eng.: Leaf Parsley. Suom.: Lehtipersilja. Sven.: Bladpersilja. Bot.: Petroselinum crispum (Mill.) Nym. Ex A.W. Hill convar. vulgare (Nois) Danert.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha
Top