0 arvamust  |  Lisa arvamus
Foeniculum vulgare var. azoricum
Tootja: Franchi
Pakendis:6,0 g
Saadavus:Laos
1.13€
Maksudeta: 0.95€

Itaalia apteegitill "Mantovano" - Foeniculum vulgare var. azoricum.
Mitmeaastane rohttaim, kultiveeritakse ka kui kaheaastast. Välimuselt sarnaneb tilliga, omab magusavõitu maitset ja lõhna, mis meenutab aniisi. Sirgeltseisev, oksterikas taimevars kasvab kuni 2 m kõrguseni. Lehti ja noori võrseid tarvitatakse kulinaarias kui maitselisandeid, juurepoolseid varsi aga kodusel konserveerimisel ja soolamisel. Omab antibakteriaalset toimet. Taim on valguse- ja soojalembeline. Talveks juured kaetakse või kaevatakse maast välja ja säilitatakse temperatuuril +2°C jahedas keldris, kevadel istutatakse uuesti. 1,0 g = 150 seemet.
Seemneid pakis 6,0 g.

Фенхель овощной "Мантовано" - Foeniculum vulgare.
Итальянский укроп - многолетнее травянистое растение семейства зонтичных высотой 150-200 см. Различают фенхель обыкновенный и овощной (сладкий). Последний выращивают ради получения утолщённой части стебля. Фенхель размещают на плодородных суглинистых почвах, на открытых, солнечных местах. Размножают семенами. Высевают их в середине мая на глубину 2 см, по схеме 50x40 см, из расчёта 0,8-1,0 г/м2.
Уход заключается в прореживании, рыхлении междурядий, подкормках. У овощного фенхеля с утолщением стебля проводят окучивание. Холодостоек, но без снега может вымерзнуть, поэтому осенью его прикрывают навозом или перегноем. В засушливый период эта культура требует полива. Уборку начинают, когда растения достигнут в диаметре 10 см.

Eng.: Garden fennel. Suom.: Salaattifenkolii. Sven.: Sötfänkål (Knölfänkål).

* Juba iidsetel aegadel oli apteegitill (fenkol) hiinlaste, egiptlaste, kreeklaste ja roomlaste seas populaarne. Tollal omistati talle kui ravimtaimele peaaegu imettegevat jõudu; arvati, et aitab „kõikide palavikkude“ vastu. Euroopasse levis fenkol keskajal roomlaste kaudu.
Tänapäeval on fenkol hinnatud vürtsi-, eeterliku õli-, köögivilja- ja ravimtaim. Ta on rikas askorbiinhappe, karotiini, E, K ja E vitamiini poolest.
Taim sisaldab eeterlikku õli ja rasvu, suhkrut, lima-, valk- ja parkaineid. Fenkoli lehti kasutatakse kalale erilise maitse andmiseks.
Kaukaasias on ta rahvusroogade asendamatu komponent. Itaallased söövad teda marineeritult, köögiviljatoiduna, mida kutsutakse itaalia tilliks.
Tema viljad on suurepärane maitseaine, teda puistatakse leivatoodetele. Fenkolit lisatakse ka soolakurkidele ja teistele köögiviljadele. Fenkoli seemnetest saadakse  taimeõli, mida kasutatakse kondiitritööstuses ja likööride tootmises.
Fenkol on ka raviomadustega.
Tema viljadest tehtud preparaadid ja õli on köhavastase ja spasmolüütilise toimega.
Fenkolit kasutatakse mao- ja seedetrakti spasmide, viskoosse ja raskesti eralduva rögaga bronhiidi, tursete korral, suu ja kurgu loputamiseks, aga samuti piimaerituse soodustamiseks imetavatel emadel.
Tal on tugev aniisilõhn ja krõmpsuv mahlane viljaliha. Fenkoli puhul on kõik osad söödavad – sibulataoline osa, vars, lehed ja seemned. Sulgjaid lehti ja varsi kasutatakse aromaatse rohelisena, sibulataolist osa aga kui köögivilja, kuivatatud seemneid kasutatakse paljude toitude maitseainena. Fenkolit süüakse toorelt, lisades teda salatitesse või keedetakse aromaatset püreesuppi. Neljaks osaks lahtilõigatult ja arahiisiõlis praetult on ta suurepärane lisand hane- või kalkuniprae juurde.
Fenkol stimuleerib suurepäraselt ainevahetust. Mäluge fenkoli seemneid kui teid vaevab nälg – ja veenduge, et söögiisu annab kohe järele. Aga lehtedest ja seemnetest tehtud tee aitab kehakaalu vähendada (muide, XIX sajandil lisati fenkolit sageli mustale teele). Külmikus säilib see värskena umbes neli päeva. Aga mida varem te ta ära kasutate, seda parem, sest fenkoli aroom tasapisi haihtub. 

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.