• Hapuoblikas "Lyonski"

Hapuoblikas "Lyonski"

Rumex acetosa
  • Tootja: Legutko
  • Pakendis: 2,0 g
  • Saadavus: Laos
  • 0.87€


Hapuoblikas ''Lyonski''.
Varajane, saagikas ja külmakindel sort. Tõusmetest saagini 40-50 päeva, lehed õrnad, helerohelise värvusega, saagikus 3-4 kg m2.
Seemned külvavad 4-5 korda hooajajooksul. Karotiini ja C-vitamiini suure sisaldusega suured munajad, intensiivselt rohelised lehed. Lehti kasutatakse värskel kujul, aga ka konserveeritakse.
Oblikalehed on paljude tähtsate vitamiinide allikaks ja neid kasutatakse nii värskelt kui töödelduna. 
Agrotehnika: oblikas külvatakse otse kasvukohale. Külvisügavus alla 0,5 cm.
Tõusmed ilmuvad 12-15 päevaga. Edasine hooldus seisneb maa kobestamises, regulaarses kastmises ja mineraalväetistega väetamises.
Saaki kogutakse regulaarselt 15-20 päeva järel.
1 gramm = 300-400 seemet.
Pakis seemneid 2,0 g.

Hapuoblikas

Retsepte oblikast.
Oblika ja spinati salat.
Spinat ja oblikas sorteeritakse, pestakse külmas vees, lõigatakse koos rootsudega hästi peeneks, lisatakse peenestatud muna, küüslauk, till, maitse järgi soola, õli.
100 g oblikaid, 100 g spinatit, ½ keedumuna, 40 g päevalilleõli, küüslauku, till, soola maitse järgi.
Oblika, lehtsalati ja võilille salat.
Võilillelehed, oblikas ja salat pesta korralikult, peenestada ja segada. Lisada redise, peenestatud pähklid. Salat maitsestada meega, lisada õli ja segada. Panna kuhjana taldriku keskele ja kaunistada oblikalehtede, redislõikudega, pannes need näiteks lilleõiekujuliselt.
100 g oblikaid, 50 g salatit ja 50 g võilillelehti, 30 g rediseid ja mandleid, 15 g mett, 1 spl õli.
Kevadine salat.
Porgand ja kartul keeta, lõigata õhukesteks viiludeks. Oblikas ja värsked naadilehed pesta, peenestada ja panna pealmiseks kihiks. Lisada õli, segada ja maitsestada soolaga. Kaunistada porganditükkide ja naadilehtedega.
800 g naati, 20 g oblikaid, 50 g kartuleid, 30 g porgandeid, 5 g õli, 15 g tomatikastet, soola maitse järgi.
Jook oblikast.
Peenestatud (pestud) oblikas panna keeva vette, lisada veidi soola ja keeta umbes ½ tundi. Kurnata, lisada saadud keedusele suhkrut (maitse järgi). Juua jahutatult, koos jääkuubikutega.
1 l vee kohta: 100 g oblikaid, 1-2 spl suhkrut, veidi soola.
Salat oblikast, nõgesest ja kress-salatist.
Oblikalehed, noored nõgesed ja kress-salat pesta vees, panna sõelale, lasta nõrguda. Lõigata mitte väga peeneks ja panna kaussi, valada peale majonees ja peenestatud petersell.
100 g oblikaid, 60 g noori nõgeselehti, 40 g kress-salatit, 50 g majoneesi, petersellilehti.
Tomatid oblikaga.
Tomat ja oblikas lõigata tükkideks. Kreeka pähklid puhastada ja peenestada. Peenestada till ja petersell. Kõik segada hästi läbi ja maitsestada õliga. Lauale andes kaunistada tomativiiludega.
200 g tomateid, 50 g oblikaid ja kreeka pähkleid, 2 spl õli, tilli ja peterselli.
Kevadine supp.
Sibul blanšeerida ja passeerida. Oblikas ja spinat keeta, hõõruda läbi sõela. Keevasse puljongisse panna kartulitükid, sibul, oblika ja spinatipüree, keeta 20 minutit. 5 minutit enne keetmise lõppu lisada jahu. Lauale andes lisada keedumuna ja hapukoort. Võileib oblikaga. Leivaviilud määrida võiga, peale panna peenestatud oblikatega segatud kohupiim. Puistata üle peenestatud pähklitega.
50 g võid, 150 g kohupiima, 50 g kreeka pähkleid, 100 g oblikaid, leiba.
Oblikapüree.
Oblikad pesta, peenestada ja hautada paar minutit ilma veeta. Valmistada jahust ja õlist lisand, praadides neid ning lisades piima ja soola. Lasta keema minna, lisada hautatud oblikatele ja keeta 5 minutit. Lauale anda praetud leivaviiludega. Võib kasutada ka võileibade garneerimiseks.
400 g oblikaid, 50 g jahu, 20 g võid, 50 ml õli, 300 ml piima, 2 muna, peenestatud musta pipart, soola maitse järgi.
Praetud oblikas munaga.
Oblikas pesta, lõigata hästi peenikeseks ja hautada õlis kuni vedelik aurustub. Lisada klopitud munad, peenestatud brõnsa, soola ja segada. Tulelt võttes puistata peale tilli ja musta pipart.
500 g oblikaid, 80 g kuumutatud õli, 4 muna, 60 g brõnsat, veidi tilli, musta pipart, soola maitse järgi.
Oblikaga hautatud skumbria.
Puhastatud kala hautada 20 minutit kaanega kaetud pannil koos või, sibula, porgandi, selleri, peterselli, tilli, veini, vähese vee ja sidrunimahlaga. Hautamisel saadud kaste teha paksemaks võis praetud jahuga. Lisada peenestatud ja ülejäänud jahuga hautatud oblikas. Lõpus lisada munakollased ja piim. Kala asetada suurele taldrikule, garneerida praetud kartuli ja sidrunilõiguga. Valada üle kastmega.
800 g skumbriat, 100 g võid, 40 g porgandeid, 40 g sellerijuurt, 40 g sibulat, 80 ml valget veini, 40 g jahu, 80 ml piima, 2 muna, 120 g oblikaid, 600 g kartuleid, sidrunit, peterselli, tilli, soola.
Oblikahoidiste tegemine.
Selleks võetakse kvaliteetsemad lehed, pestakse voolava veega, lastakse rätikul taheneda. Tehakse nii tervetest lehtedest kui ja tükeldatud lehtedest (lõigata roostevaba noaga).
Konserveeritud oblikas.
Terved või peenestatud lehed pannakse 5 minutiks keeva vette ja seejärel kohe kuumadesse steriliseeritud purkidesse. Steriliseerida hoidist 1 tund keevaveevannis. Seejärel kaanetada purgid metallkaantega.
Soolatud oblikas.
Noaga peenestatud lehed segada soolaga niikaua kuni eraldub mahl. Panna steriliseeritud purkidesse, peale puistata veel soola ja katta plastmasskaanega. 1 kg oblikalehtede kohta võtta 100 g soola ehk 2 spl. Enne kasutamist loputada paar korda veega ja lisada siis supile.
Oblikalehed koos tilli, petersellilehtede ja sibulapealsetega.
Kõik koostisained peenestada, panna emailpotti, lisada soola, valada üle keeva veega ja keeta 10 minutit. Panna steriilsetesse purkidesse ja katta kaantega. Steriliseerida 20 minutit keevaveevannis, seejärel purgid kaanetada ja jätta vette jahtuma.
1 liitrise purgi jaoks on vaja 750 g oblikaid, 150 g sibulapealseid, 10 g tilli ja peterselli, samapalju soola, 300 g vett.
Kuivatatud oblikalehed.
Valida terved lehed, lõigata tükkideks ja panna paberile tuulutatavasse ruumi nii, et päike peale ei paistaks. Kuivatatud lehed puistata paberkottidesse või klaaspurki ja hoida suletuna.
Külmutatud oblikad.
Puhtad lehed lõigata 3-4 cm pikkusteks. Seejärel blanšeerida 1-1,5 minutit. Lehed panna keeva vette nii, et vesi kataks lehti 2-3 cm paksuselt. Seejärel panna sõelale, lasta nõrguda, panna karpidesse või kottidesse. Jahutada tund aega ja panna külmikusse. Supi valmistamiseks panna oblikakuubik valmis puljongisse. Pärast keemaminekut on tarvitamiseks valmis.

Eng.: Sorrel. Suom.: Niittysuolaheinä. Sven.: Ängssyra.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

* KUIDAS ENNETADA RAUADEFITSIITI TOIDUS ?
Viimasel ajal räägitakse igasugustes infokanalites rauapuudusest organismis. Ja kuigi tema sisaldus inimorganismis on vaid mõni gramm, võtab raud aktiivselt osa vereloomeprotsessist, ta on hemoglobiini oluline koostisosa. Raua puudusel tekib väga ruttu kehvveresus, ainevahetus on rikutud, inimesel napid jõudu. Rauapuudus toidus mõjutab ka inimese naha, juuste ja küünte seiskorda. Inimese ööpäevane rauavajadus on umbes 15 milligrammi, selle koguse saame me põhiliselt aiasaadustest. Seejuures tasub meeles pidada, et orgaanilist rauda, mis sisaldub köögiviljades, puuviljades ja marjades, omastab inimene palju paremini kui mitmesugust mitteorgaanilist ravipreparaatide jt ainete rauda. Arvatakse, et rauasooli, mida leidub lihas ja leivas, omandab inimene kõigest 25-40% ulatuses, aga puu- ja juurviljadest kuni 80% - tänu sellele, et nendes on ka piisavas koguses C vitamiini.
Keskmine rauasisaldus köögiviljades, puuviljades ja marjades on järgmine (milligrammides 100 g toote kohta):
Hapuoblikas - 5,5; Spinat - 5,5; Aeduba - 4; ; Jõhvikas – 4; Mustjuur- 3,1; Lehtpeet - 2,7; Karusmari - 2,5; Vaarikas - 2,5; Ploom - 2; Pirn - 2; Kirss - 2; Mädarõigas (juur) - 2; Melon - 2; Must sõstar - 2; Petersell (maisteroheline) - 1,9; Pihlakas - 1,5; Kõrvits - 1,5; Peet - 1,4; Lillkapsas - 1,4; Tomat - 1,4; Brokkoli - 1,3; Brüsseli kapsas - 1,3; Rõigas – 1,2; Nuikapsas - 1; Valge peakapsas - 1; Aroonia - 1; Spargel - 1; Arbuus - 1; Redis - 1; Roheline sibul - 1; Maasikas - 1; Õun - 1; Porgand - 0,8; Paprika - 0,8; Mugulsibul - 0,8; Kurk - 0,8; Kartul - 0,8; Roheline hernes - 0,7; Petersell (lehed) - 0,6; Salat - 0,6; Seller (lehed) - 0,6; Baklažaan - 0,4; Kabatšokk - 0,4.

Raviretsepte oblikast.
Lehtedest tehtud mahl.
Noored lehed tampida puust nuiaga pehmeks, pigistada läbi kahekordse marli kuivaks. Kasutada 1 - 2 korda päevas mähiseks värskete haavade korral. Juua kui sapieritumist soodustavat vahendit kollatõve ja teiste maksahaiguste korral 2 - 3 korda päevas, 1 - 2 tl korraga enne sööki, lahjendades seda klaasitäies magusas vees.
Oblikalehtede keedus.
Värsked lehed keeta keevas vees vahekorras 1:20 ja lasta tõmbuda 20 minutit. Kasutada hemorroidide ja verejooksude korral ¼ klaasi 3 - 4 korda päevas enne sööki.
Kuivadest oblikalehtedest tehtud keedus.
3 spl kuivi lehti valada üle 500 ml keeva veega, lasta 2 tundi tõmbuda, jahutada, kurnata. Kasutada päeva jooksul loputamiseks angiini, stomatiidi, igemeveritsuse korral; mähistena krooniliste ja halvasti paranevate haavade ning troofiliste haavandite korral.
Oblika juurte keedus.
20 g kuivi juuri keeta klaasitäie veega. Võtta sisse enne sööki, 3 - 4 korda päevas 2 spl korraga ainevahetuse parandamiseks ja organismi tugevdamiseks. Kõhulahtisuse korral valada 300 ml keeva vett 1 spl juurtele, keeta 5 minutit nõrgal tulele, lasta 2 tundi tõmbuda. Võtta sisse 1 spl korraga 3 - 4 korda päevas enne sööki. Aitab isegi veriroe korral.
Oblikatõmmis (ööpäevane annus): 10 - 15 g tooret valada üle 2 klaasi keeva veega, lasta jahtuda. Juua külmalt lööbe, sügeluse, nõgestõve, dermatiidi, toiduallergia, heinapalaviku korral.
Oblika viinatõmmis.
Pressida lehtedest mahl, valada üle piirituse või viinaga vahekorras 1:10, lasta 21 päeva pimedas kohas seista, pidevalt loksutada. Lisada 1 tl tõmmist igasse jääkuubikuvormi, valada peale vett ja külmutada. See on suurepärane vahend lõdva ja kortsulise naha puhul. Igal hommikul masseerida jääga nägu ja kaela, seejärel loputada veega.

Top