0 arvamust  |  Lisa arvamus
Cynara cardunculus var. scolymus
Tootja: Franchi
Pakendis:4 s.
Saadavus:Laos
4.81€
Maksudeta: 3.95€
Violetne artišokk "Tizio" F1 - Cynara cardunculus var. scolymus.
Mitmeaastane sooja- ja valgustarmastav taim. Meie kliimas kasvatatakse üheaastasena. Tõusmetest valmimiseni kulub 160-165 päeva.
Taime kõrgus 90-110 sm. Värske vilja maitse sarnaneb kreeka pähklile. Sisaldab palju vitamiine: A,B1,B2,C ja inuliini. 
Toiduks kasutatakse avanemata korvõisikuid, õigemini õie pehmet sisu ja hõrku alumisi osi.
1,0 g = 22-23 seemet.

* Artišokki tasub endale istutada kasvõi sellepärast, et kordki proovida mida ta endast kujutab.
Artisokk on väga populaarne Prantsusmaal, Ameerikas, Itaalias. Meile sattus ta nagu paljud teisedki köögiviljakultuurid Peeter I ajal Hollandist.
Tal on suured sulgjad tumerohelised või hallika varjundiga lehed, mis on allapoole langevad ja katavad 2 meetri pikkust vart. Õievarsi kroonivad õisikud, mis on paraja tomati suurused.
Artišokk on tõeline aristokraat igas aias. Ühelt taimelt saadakse umbes 1 kg õisikuid. Kuivatatud artišoki varsi kasutatakse talviste kimpude tegemisel.
Vaatamata oma võimsale väljanägemisele on ta vähenõudlik. See mitmeaastane gigant kasvab hästi väheviljakatel muldadel ja kannatab madalaid temperatuure.
Lõunas võib ta talvituda isegi kasvukohal. Kuid ka põhja piirkondades võib teda kasvatada kui mitmeaastast kultuuri. Talveks tuuakse juurikad koos mullapalliga keldrisse säilima ja kevadel istutatakse uuesti välja. Suve alguses saab juba esimese saagi. Et saada juba esimesel aastal kvaliteetseid õisikuid jäetakse taimele õie varsi alles 3-4, mitte rohkem.
Ja veel üks saladus, et õisikud kasvaksid suured, kaetakse taimede aluspind puulaastudega siis kui õisik on saavutanud poole oma suurusest.
Artišokki kasvatati alguses kui dekoratiivset- ja ravitaime. Nüüd on tõestatud, et selle kultuuri tarbimine ennetab ateroskleroosi arengut. Taime mahl ja keedetud õielehed on väga kasulikud maksa ja neeruhaiguste korral.

Toiduks kasutatakse lihavat õiepõhja poolvalmis õielt, millest valmistatakse salatit. Väga kasulik, vitamiinirikas, delikatess kultuur. Toiduks kasutatakse ka suuri, mahlaseid rohkeid õiekattelehti. Lõigatakse õisikud koos 3-5 sm varrega enne õitsemist. Vilju kasutatakse salatites, tehakse täidiseid, püreed ja konserve. Kasutatakse keedetult, küpsetatult, praetult ja konserveeritult.
Agrotehnika: kuu enne külvi (veebruari lõpp – märtsi algus) seemneid leotatakse 10-12 tundi vees ja idandatakse kuni lõhenemiseni (5-6 päeva) soojas kohas (+29+25°C juures), aga seejärel pannakse külmkappi 20-30 päevaks. Seemikuid kasvatatakse külvikastis või turbapottides +12+15°C juures, kastes regulaarselt sooja veega ja nõrga väetiselahusega. Aprilli lõpus taimi karastatakse. Avamaale istutakse taimed 2-3 pärislehe faasis mai lõpus skeemiga 70x70 sm. Enne istutust pannakse peenrasse kõdusõnnikut.
Lõuna piirkondades kasvatatakse artišokki kui mitmeaastast taime ja seemned külvatakse avamaale mais juunis pesitsi (2-3 seemne kaupa) jättes pesade vahekaugusteks 70 cm. Artiðok eelistab valget, päikeselist, tuulte eest kaitstud kohta. Taimed vajavad kastmist, väetamist, kobestamist ja rohimist. Õisikute ilmumise järel kastetakse harvem. Mitmeaastase taimena kasvatamisel juurepuhmas mullatakse ja kaetakse.
Jahedamas kliimas kaevatake juur välja ja hoitakse madalal temperatuuril (mitte alla 0°C), niiskes liivas. Esimesel aastal jätta ühele taimele mitte üle 2-3 õisikuvarre 3-4 korvõisikuga. Teisel kolmandal aastal 10-12 tükki. Esimesel aastal valmivad viljad augustis järgnevatel juunist -juulist kuni külmadeni. Pead lõigatakse 10-15 sm pikkuse varrega ja hoitakse jahedas kuni 4 kuud.


Artišokk. Eng.: Garden Artichoke, Globe Artichoke. Suom.: Latva-artisokka. Sven.: Kronärtskocka. Bot.: Cynara cardunculus var. scolymus.

* Enne seda kui artišokki toiduks valmistada, tuleb õisikut töödelda. See on terve kunst.
Artišoki õisik lõigatakse ettevaatlikult varre küljest lahti ja õisiku kattelehed kärbitakse kääridega nii et ei jääks teravaid otsi. Kõik lõikekohad peitsitakse sidrunimahlaga, muidu vili tumeneb kohe. Õisiku keskelt võetakse terava metall lusikaga õie südamik välja (tolmukad-emakas) peale seda pestakse vili hoolikalt. Siis seotakse ta niidiga kinni, et keetmisel ei laguneks laiali välimised lehed. Õisik lastakse kohe tasakesi keevasse vette, et ta ei tumeneks.
Tõelistele gurmaanidele meeldib artišokki süüa koos merekarpide ja apelsiniga. Head isu!
Valage suurde potti vett umbes 5 cm jagu, ajage keema, pange potti artišokid ja keetke 40 min, seejärel valage ära vesi ja keerake artišokid kummuli, et vesi välja nõrguks. Juurde tehke lisand: keeta veinis + 4 spl vett merekarpe vähemalt 3 min. Võtke sisu välja, kurnake keeduvesi läbi marli ja keetke veel 2 min. Kallake sisse paneeritud kuivikud. Pange kaussi merekarpide sisu ja lisage piprapüree (peenestatud küüslauk, äädikas, sool, kibepipar) segage, lisage apelsini tükid. Avage artišoki keskosa ja kallake segu sinna sisse.

 

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.