0 arvamust  |  Lisa arvamus
Portulaca oleracea var. sativa
Tootja: Seklos
Pakendis:1,0 g
Saadavus:Laos
1.34€
Maksudeta: 1.10€
Aedportulak - Portulaca oleracea var. sativa.
Varajane alternatiiv špinatile. Marineeritud portulak - hea lisand liharoogadele.
Üheaastane kiirekasvuline hinnatud vitamiiniallikas salati- ja ravimtaim. Kasvab hästi rõdul ja aknalaual.
Tõusmetest valmimiseni kulub 25-30 päeva. 
Lehed vastakud, ümmargused, paksud, rohekat ja kollakasroosat tooni. Noortest võrsetest ja lehtedest tehakse värsket vitamiinirikast salatit, neid saab ka hapendada ja marineerida, hautada ja keeta, kasutada suppides ja kastmetes, maitseainena liharoogade juures.
1,0 g = 2000 seemet.
Agrotehnika.
Eelistab valget ja sooja kohta (miinuskraadidel hukkub). Külvatakse rõdukastidesse mais-juunis peale öökülmade möödumist 7-10 cm vahedega soojasse (+12+15°C) mulda, tõusmed ilmuvad 10-14 päevaga. Seemned on mustad või hallikasmustad, peenikesed. Külvisügavus mitte üle 0,5 cm. Ridade vahekauguseks jäetakse 50-60 cm. 
1-2 pärislehe faasis taimed harvendatakse, jättes taimede vahekauguseks 10-15 cm.
Lehti saab koristama hakata 2-3 nädalat peale tõusmete ilmumist ja seda saab teha kuni õitsemise alguseni.
Kultuur on soojanõudlik (ei talu väiksemaidki öökülmi), eelistab päikselist kasvukohta, hästi haritud, viljakat ja niisket mulda. 20-30 päeva pärast külvi tehakse esimene lõikus (lõigatakse peaagu täielikult maha). Edaspidi korratakse lõikamist vastavalt vajadusele kuni õitsemise alguseni. Tavaliselt lõigatakse kasvuperioodil 2-3 korda.
See kultuur ei talu juurte liigniiskust, aga muld võib olla mistahes aiamuld, aga viljakas ja kobedas mullas arenevad puhmad on võimsamad ja suuremate lehtedega. Portulakki kasvatatakse sageli täiendava taimena nt kapsa ja tomatitaimede vahel.

* Portulak on tuntud ammustest aegadest. Egiptusest, Itaaliast ja Kreekast levis ta edasi teistesse Lõuna-Euroopa maadesse. Eriti armastatud on ta lõunapoolsetel aladel.
Väiksed ümmargused-ovaalsed veidi paksenenud lehekesed, mahlased ja krõmpsuvad, veidi hapukad, on hea värske salatimaterjal, mõnus suutäis palava ilmaga. Lihakaid (kuni 1,5 cm) võrseid hautatakse, marineeritakse, soolatakse ja antakse lauale liharoogade garneeringuna. Lehed on rohelised, tihti antotsüaanist tingitud äärisega, samasuguse varjundiga on ka roomavad võrsed, mis alusel hargnevad, mistõttu ridadena külvatud portulak moodustab ruttu tiheda kuni 20 cm kõrguse vaiba. Õied on kollased.
Seemned on mustad või hallikasmustad, peenikesed, külvatakse 0,5 - 1,0 cm sügavusele, reavahedega 40-50 cm, soojasse (+12+15 °C) mulda, tõusmed ilmuvad 10-14 päevaga. Lehti saab murdma hakata juba 2 nädala pärast, üheaegselt harvendamisega 10-15 cm vahemaale. 3-4 cm kõrguselt tagasilõigatud taimed kasvavad kahe-kolme nädalaga uuesti suureks. See kultuur ei talu juurte liigniiskust, aga muld võib olla mistahes aiamuld, aga viljakas ja kobedas mullas arenevad puhmad on võimsamad ja suuremate lehtedega.

Aedportulak Green purslane

Eng.: Green Purslane, Green-Leaved Purslane, Kitchen-Garden Purslane. Suom.: Vihannesportulakka. Sven.: Trädgårdsportlak.

* Konserveeritud portulak. 
Pestud võrsed lõigatakse 5-8 cm pikkusteks, blanšeeritakse vees (+90+100°С) 3-5 minutit ja pannakse sõelale. ½ liitrise purgi põhja panna 1 loorberileht, 1-2 peenestatud küüslauguküünt, seejärel blanšeeritud portulakivõrsed ja kallatakse peale soolvesi (500 ml vett, 10-15 g soola ja äädikat) purke pastöriseeritakse keevas vees 20 minutit, seejärel kaanetatakse.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.