• Harakputk "Commun"

Harakputk "Commun"

Anthriscus cerefolium L.
  • Tootja: Semo
  • Pakendis: 2,0 g
  • Saadavus: Laos
  • 0.96€


AED-HARAKPUTK "COMMUN".
Üheaastane 30-60 cm korgune maitsetaim.
Kasutatakse noori kobrulisi lehti enne õitsemist. Sobib liharoogade, suppide, kastmete jaoks.
Kasvab hästi huumuselises, niiskes ja kerges liivsavimuilas, poolvarjulises või päikesepaistelises kohas. Võib külvata korduvalt suvel ja sügisel. 

Anthriscus cerefolium, Harakputk

КЕРВЕЛЬ (КУПЫРЬ) САДОВЫЙ "Commun" - Anthriscus cerefolium.
Однолетнее, скороспелое (14-20 дней от появления всходов до начала созревания), пряное растение высотой 30-60 см. 
Молодые курчавые листочки используются в пищу до цветения растения.
Прекрасно подходит к мясным блюдам, супам, соусам. Предпочитает богатый гумусом влажный лёгкий суглинок. Может расти в полутени или на солнечных грядках.
Возможен повторный посев летом и осенью.

 

Eng.: Garden chervil, cow parsley, french parsley. Suom.: Maustekirveli. Sven.: Körvel, körvelkäx, trädgårdskörvel. Bot. syn.: Anthriscus longirostris Bertol., Cerefolium anthriscus L., Cerefolium cerefolium L., Chaerefolium cerefolium L., Chaerophyllum sativum Lam., Scandix cerefolium L.

Lisa arvamus

Märkus: HTML kood ei ole lubatud.
    Halb           Hea
Captcha

* Harakputk- kiirekasvuline taim (14-20 päeva tõusmete ilmumisest valmimiseni) kõrgusega 30-60 cm.
Hinnatakse suure askorbiinhappe, rutiini, karotiini sisalduse poolest ja hea aniisi aroomi poolest. Toiduks kasutatakse noort (kuni õitsemiseni) lehestikku. Lisaks sellele ei ole harakputk nõudlik kasvutingimuste suhtes. Seemned külvatakse varakevadel sügavusele 1 cm.
Harakputkel on segunenud aniisi ja peterselli maitse. Tänu tema kiirele kasvule võib teda kasvatada varakevadest sügiseni.
Külv on mais- juunis või augustis- septembris sügavusega 1,0-1,5 cm, 20 g/10-le ruutmeetrile. Külvinorm 2,0-2,5 g /ruutmeetrile.
Hooldus seisneb pinnase kobestamises, kõplamises ja kastmises. Lehti kogutakse enne õitsemist.
Saaki võib suurendada, kui samaaegselt lõigata ära ilmuvad õievarred.
Hiliste külvide (septembris) taimed talvituvad hästi moodustades kevadel käharad lehepuhmad.
Harakputk - on õrn maitseroheline, mis on eelkõige sobiv Prantsuse köögi jaoks. Kuna tema aroom on kergesti lenduv, soovitatakse teda kuumadele roogadele lisada alles toidu valmistamise lõppfaasis, kõige parem värskelt.
Harakputk koos peterselli, estragoni ja murulauguga moodustab õrna segu, mis on väga maitsev omlettides. Palavatel suvepäevadel annab harakputk värske maitse kohupiima toitudele ja võileibadele. Rohelise salati võib üle valada valge veiniäädikaga, mis on lastud seista harakaputkel. Värskeid lehti võib varuda talveks säilitades neid sügavkülmas. Harakputk sisaldab vitamiini C, karotiini, rutiini, mineraalsooli ja fütontsiide. Meditsiinis kasutatakse teda löövete vastu, toniseeriva vahendina, ainevahetuse ergutajana. Rahvameditsiinis seedimise ergutajana, ülemiste hingamisteede haigestumise korral, kollatõve puhul ja toniseeriva vahendina.
* Muide, kui teie korterisse tungivad sipelgad, asetage putukate lemmik kohta harakputke oksad, ning taimede lõhn sunnib sipelgaid taanduma.
* Õrn, noor maitseroheline seedub kergesti ja omastatakse organismi poolt kergesti. Seda võib säilitada 2-4 päeva vees, või külmkapis temperatuuril 0..+4°C.
* Maitselt õrnad ja meeldivad, sisaldavad harakputke noored lehed rohkelt toitaineid ja ilmuvad juba varakevadel. Neid tarvitatakse samamoodi, nagu ka peterselli lehti; soovitavalt ilma kuumtöötluseta (vastasel juhul kaotavad aroomi ja vitamiinid).

Top